Göksu, TBMM ye Sunulan Yeni Vergi Paketini açıkladı
MECLİSE SUNULAN YENİ VERGİ PAKETİ HAKKINDA AÇIKLAMA.
-Hasılat Takibi; Her bir mükellefin yılda en az 12 kere olmak üzere işyerinde yoklama yapılarak (gün boyunca kasada yoklama memurlarının oturması suretiyle) tespit edilecek hasılatlarının, diğer günlerdeki hasılatlarından %20'den fazla olması halinde re2sen vergi tarhiyatı ve ceza salınması ön görülmektedir.
-Belli Mesleklerin Takibi; Belli meslek grupları (avukatlar, doktorlar, mali müşavirler gibi) nezdinde hasılat tespiti için özel incelemeler yapılması ön görülmektedir.
-Gider (Harcamaların) Takibi; Mükelleflerin gelirleri ile giderleri (harcamaları) arasında %20'den fazla fark olması halinde, aradaki farkın vergilendirilmesi amaçlanmaktadır.
Vergi paket Örneğin yıllık gelirini 100.000 TL olarak beyan eden mükellef, kredi kullanmadan, miras kalmadan, bir başka malı satmadan 1.500.000 TL'ye taşıt satın alması halinde, aradaki 1.400.000 TL iççin vergi hesaplanacaktır.
-Bahşiş Vergisi; Bahşiş toplanan işyerlerinde, toplanan bahşişlerin işveren tarafından bankaya yatırılması ve banka tarafından çalışanlara ödeme yapılırken %15 vergi kesilmesi ön görülmektedir.
-Asgari Gelir Kurumlar Vergisi; Şahıslar için gelir ve şirketler için kurumlar vergisinin hasılatın %10'undan düşük olması halinde, en az hasılatın %10'u kadar alınacak matrahtan vergi hesaplanacaktır.
(Hasılatı olmayan mükellefler için özel inceleme yapılacak, izahı mümkün olmaz ise sahte fatura kesmek için mükellefiyet tesis ettirdiği varsayılacaktır.
-Konut Kiralarında Stopaj Yapılması; Konut kiralarının bankaya yattığı sırada, banka tarafından %20 stopaj yapılarak kalan miktarın konut sahibine ödenmesi ön görülmektedir.
Yıllık kira gelirinin 580.000 TL'den fazla olması halinde beyanname verileceğinden, stopajın mahsup edilme ve fazla kısmının iadesi mümkün olmayacaktır.
-Kiraların Bankaya Yatmaması; Kiraların elden ödendiğinin tespiti halinde her iki tarafa da ayrı ayrı her bir tespit için 30.000 TL ile 20.000.000 TL arasında özel usulsüzlük cezası uygulanması ön görülmektedir.
Kiracının vergi idaresinin tespitinden önce ihbar etmesi halinde kiracıya ceza kesilmeyecektir.
-Ödemelerin Bankaya Yapılmaması; 7.000 TL üzerindeki ödemelerin elden yapıldığının tespiti halinde, her iki tarafa da ayrı ayrı her bir tespit için 90.000 TL ile 20.000.000 TL arasında özel usulsüzlük cezası kesilmesi ön görülmektedir.
Ödemeyi yapanın 5 iş günü içinde ihbar etmesi halinde ödemeyi yapana ceza kesilmeyecektir.
-Banka Hesaplarının Kullandırılması; Ödemelerin bir başkasının banka hesabına yapılması halinde (çok kolay tespit edilmektedir), ödemeyi yapana, banka hesabını kullandırana, ödemeyi alana her bir işlem için ayrı ayrı olmak üzere 100.000 TL ile 20.000.000 TL özel usulsüzlük cezası uygulanması ön görülmektedir.
-Banka Hesapları ile Gelir Arasındaki Uyumsuzluk; Mükellefin elde ettiği gelirden daha fazla paranın banka hesaplarına girmesi halinde vergi incelemesi yapılması ve 5 yıldan az olmamak üzere hapislik ile para cezaları (vergi ziyaı ve özel usulsüzlük) kesilmesi ön görülmektedir.
-Fatura Düzenlenmemesi; Halen 3.400 TL olan özel usulsüzlük cezası, her bir tespit için 30.000 TL'ye çıkarılması ön görülmektedir.
-Yurt Dışı Çıkış Harcı; 1 Temmuz'dan itibaren 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının 3.000 TL'ye çıkarılması ön görülmektedir.
Kamil Göksu
Mali Müşavir