Firatsifed Yönetimi, Türkonfed Başkani Süleyman Sönmez Ile Bir Araya Geldi
Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (FIRATSİFED) Yönetim Kurulu, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ile Elazığ’da bir araya geldi. Sönmez’e federasyona bağlı illerde sanayicilerin sorunları ile ilgili olarak bilgi verilen toplantıda, çözüm önerileri de konuşuldu.
Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (FIRATSİFED), Yönetim Kurulu Toplantısı’nı TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez’in katılımıyla Elazığ’da gerçekleştirdi. Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan FIRATSİFED’in Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık başkanlığında yapılan toplantısında, federasyona bağlı illerde sanayicilerin sorunları ile ilgili bilgi verildi, çözüm önerileri konuşuldu. Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı toplantıda, TÜRKONFED ile FIRATSİFED arasında yeni dönemde yapılacak iş birlikleri ve projeler de ele alındı.
“Sadece sorun değil çözüm de konuşup ‘ortak akıl’ ile hareket etmeliyiz”
Federasyona bağlı illerin ekonomik durumları ile ilgili bilgi veren FIRATSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, başta KOBİ’ler olmak üzere bölgedeki tüm işletmelerin katma değerli üretimlerini ve rekabet güçlerini artıracak projeler yapmaya çalıştıklarını söyledi. Sadece sorunları değil çözüm önerilerini de konuşup, ‘ortak akıl’ ile ilerlemek gerektiğine inandıklarını vurgulayan Prof. Dr. Yasemin Açık, “FIRATSİFED olarak bölgemizin kalkınmasını ve sürdürülebilir gelişimini desteklemeye odaklandık. Bu kapsamda dört ilimize tek tek bakacak olursak; 2021 yıl sonu itibarıyla sona eren Elazığ’daki OSB’lerde yapılacak olan yatırımların 6. Bölge teşvik sisteminden yararlanması durumunun uzatılmış olması, ilimizdeki önemli yer altı kaynaklarının çıkarılmasının sağlanması amacıyla yatırımların yapılması, mobilya, tarım ve tekstil gibi yüksek potansiyelli sektörlere katma değer kazandırılması ve turizmine yönelik destinasyonların oluşturulmasının Elazığ’a büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bölgedeki tek büyükşehir olan Malatya’nın ekonomisi için hayati önem taşıyan kayısı ihracatının, pandemi ve ekonomide yaşanan olumsuz süreçlerden etkilenmemesi için ilgili mercilerin sağlayacağı destekler büyük önem arz ediyor. Tunceli’ye baktığımızda dışarıya göçün fazla olmasının da etkisiyle nitelikli çalışan ve girişimci sayısının yetersizliği çalışma kültürünün ve kurumsallığın oluşmasının önünde engel teşkil ediyor. Bu alanlarda çalışmalar gerçekleştirilmesi, köye dönüş için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, devlet destek ve teşviklerinin sağlanması Tunceli’nin çehresini değiştirecektir. Son olarak Bingöl’ü değerlendirecek olursak, aslında sorunların Tunceli’de yaşanan sorunlar ile benzer olduğunu görüyoruz. Ancak Bingöl’de son dönemde gerçekleştirilen yatırımlar bölgenin kalkınması ve tersine göçe katkı sağlaması açısından çok değerli. Bununla birlikte bölgede yeni yatırım alanlarının açılması, mevcut OSB’nin genişletilmesi, gelişime açık sektörlerin desteklenmesi, katma değerli üretimi ve ihracatı artıracaktır” diye konuştu.
“Toplumsal cinsiyet eşitsizliği hem bölgenin hem de ülkenin en önemli sorunu”
Sadece bu bölgenin değil Türk iş dünyasının, buna bağlı olarak ekonominin ve toplumun acil bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu anlatan Prof. Dr. Yasemin Açık şunları söyledi; “Bunlara ek olarak hem bölgemizin hem de ülkemizin en önemli sorunlarından biri toplumsal cinsiyet eşitsizliği. Çünkü bir toplum, bir bölge ancak nüfusun yarısını oluşturan kadınların güçlenmesi, cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında sağlanmasıyla kalkınabilir. İşte tam da bu nedenle TÜRKONFED olarak 3D diye adlandırdığımız Dijital Dönüşüm, Yeşil Dönüşüm ve Toplumsal Dönüşümü gerçekçi, akılcı ve üzerinde uzlaşılan politikalarla hayata geçirmek için çok daha fazla emek vermemiz gerektiğini belirtmek isterim.”