Enver Kiraz, Halkın yüzde 76'si TÜİK'e Güvenmiyor
CHP Malatya Milletvekili Aday Adayı Enver Kiraz, “Maaş zamlarında esas alınan 2022 yıllık enflasyon rakamları bir kez daha TÜİK verilerinin güvenilmezliğini açığa çıkarttı. Kamuoyu araştırmaları AKP-MHP’liler de dahil halkın yüzde 76’sının TÜİK verilerine inanmadığını gösteriyor. Maaş zammının 24 saat arayla önce yüzde 25, sonra yüzde 30 olarak açıklanması, iktidarın da TÜİK’i ciddiye almadığını ortaya koydu. İktidar değişip, hesaplar şeffaflaştığında TÜİK’in Yunanistan ve Arjantin yöntemiyle hesap oyunu yaptığı açığa çıkacaktır” dedi.
Kiraz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 Tüketici Enflasyonunu (TÜFE) yıllık yüzde 64,27 olarak açıklamasına ilişkin bir değerlendirmede bulundu.
“Üretici E (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 97,77 oranında duyuruldu” diyen Kiraz, “Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesabıyla yüzde 137, İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) göre yıllık enflasyon yüzde 92,97. TÜİK verisi ENAG’ın 73, İTO’nun 29 puan gerisinde. Orta Vadeli Program’da (OVP) yüzde 65 olan yılsonu hedefinin altında bir rakamla iktidara ‘Enflasyon hedefimizi tutturduk, altına indik’ deme olanağı yaratılmak istenmiş. Ancak bu rakamların toplumda karşılığının ve inandırıcılığının olmadığı kamuoyu araştırmalarında görülüyor. Yapılan anketlerde TÜİK’in rakamlarına güvenenlerin oranı sadece yüzde 24 olurken, güvenilmez bulanların oranı iktidar ittifakının seçmenleri de dahil yüzde 76! AKP’ye oy verenlerin yüzde 33’ü, MHP’ye oy verenlerin yüzde 36,2’si TÜİK’e inanırken, bu iki partiye oy verenlerden TÜİK’e inanmayanların oranı sırasıyla yüzde 67 ve yüzde 64! Ankete katılanların yüzde 47,5’u gerçek enflasyonun yüzde 170’in üzerinde olduğu görüşünde. Toplumun üçte ikisi resmi enflasyonun gerçek rakamdan en az 100 puan düşük açıklandığına inanıyor” ifadelerini kullandı.
Kiraz, TÜİK verisinin iktidarı bile geri adım attırdığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Milyonlarca memur, emekli ve sözleşmeli personelin 2023 ilk 6 aylık dönemi maaş zamlarında esas alınan TÜİK verisine yönelik bu güvensizlik karşısında iktidar bile geri adım atmak zorunda kaldı. Memur-emekli zamlarını yüzde 25 olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yükselen tepkiler üzerine 24 saat geçmeden 5 puan daha artışa giderek zam oranını yüzde 30’a çıkarttı. TÜİK verisi doğru ise ilave 5 puanın gerekçesi ne? İktidar, lütufta mı bulunuyor? Kaldı ki TÜİK’e göre 2022 ikinci 6 aylık dönem enflasyonu yüzde 16. İktidarın yüzde 5 ilaveyle yüzde 30’a çıkarttığı maaş zammında gerçek artış sadece yüzde 14.”
“Kâr artışları, resmi enflasyonun 5-6 katı. Kârlar böyle artarken, milyonlarca çalışan ve emekliye yüzde 30 zam verilmesi büyük bir servet transferidir” yorumunu yapan Kiraz, “İki ay önce yüzde 157 olan Yİ-ÜFE’nin bir anda 60 puan düşmesinin izahı gerek. Aylardır TÜFE/Yİ-ÜFE makası olağanüstü düzeyde açılırken, bu farkın henüz perakende fiyatlara, tüketici fiyatlarına yansıtılamadığı görülüyordu. Şu anda fark yılsonu itibarıyla 33,45 puana inmesine rağmen yine yüksek. Buna karşılık şirket ve banka kârlarında artış yüzde 300- 400’lerde. Kâr artışları, resmi enflasyonun 5-6 katı. Kârlar böyle artarken, milyonlarca çalışan ve emekliye yüzde 30 zam verilmesi büyük bir servet transferidir. Büyüme ve milli gelirden ücretlilerin aldığı payın yüzde 36’dan 24’e indiği anımsandığında uçurum, iyice büyüyecektir. Yunanistan 2008 mali krizinde moratoryum ilan ettiğinde, Arjantin iflasını ve borçlarını ödeyemeyeceğini açıkladığında iki ülkede de istatistik kurumlarının hesap oyunlarıyla gerçekleri gizlediği açığa çıkmıştı. İktidar değişip, TÜİK’in hesapları şeffaf şekilde kamuya açıldığında, tüm hesap ve rakam oyunları ortaya dökülecek, milyonlarca kişinin hakkının bu yöntemlerle nasıl ellerinden alındığı, çalınarak birilerine aktarıldığı, devletin nasıl çürütüldüğü açığa çıkacaktır” dedi.