Dikkat Mecburiyettir!

Bu haftaki konumuz herkesin bugünlerde konuştuğu sosyal medya üzerindeki uygulama kullanımları olacak...

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Bu haftaki konumuz herkesin bugünlerde konuştuğu sosyal medya üzerindeki uygulama kullanımları olacak. Esasen bu konunun biraz daha inceleyerek sonuca bağlanması için biraz geriye giderek gelişim sürecini araştırmak gerekir. Bakalım neler bulacağız.

Doksanlı yılların ilk yarısında, bilgisayarla tanıştığımız dönemlerde bilgisayarlar, kamu, kurum ve bazı özel şirketlerde iş ve işlemlerin hızlandırılması için kullanılmaya başlanmıştı. Gelişen süreçte hızlanan iş ve işlemler, doksanlı yılların 2. Yarısından itibaren internetinde gelişmesi ile ticarette elektronik posta sistemini üretmeye başladı. Bu yıla kadar telefon, telgraf ve mektup haberleşmelerinin kullanılması kısmen de olsa maliyet gerektirirken; elektronik posta işlemleri tamamen ücretsiz olarak işlemlerin maliyetini düşürmüş, ticaret yapan veya sevdikleri ile haberleşmek isteyen herkes kendisine elektronik posta hesabı açmıştı. 

İşte o günlerde başladı kişisel verilerin alınması; ancak o dönemlerde alınan veriler ad, soyad ve doğum tarihinden ibaretti. İsteyen kişiler diğer verilerini de paylaşabiliyordu ama temelde istenenler bu üç veriydi. Bu elektronik posta iletişimi o dönemlerden 2000’li yılların 2. Yarısına kadar aktif bir şekilde kullanılmaya devam etti.

2010 yılı başladığında, gelişen teknoloji hamleleri ard ardına yeni ürünler çıkmasını sağlamış, akıllı telefon kullanımı yaygınlaşmış ve iletişim teknolojisi interneti bu telefonlara kadar ulaştırmıştı. Bu durum, telefonlardan sesli arama yapılabildiği gibi internet ortamına da giriş yapılarak kişilerin hem elektronik posta göndermesini kolaylaştırdı hem de haber alma kolaylığı sağladı. Artık ticaret hızlanıyor, yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaya başlıyordu. İnsanlar sevdikleri ile sadece konuşabilmek veya yazışabilmek değil, görüntülü de görüşebilmek istiyordu. Gelişen iletişim sektörü bu konuda çok hızlı bir ivme kazandı. 3G, 4,5G ve nihayet 5G hamleleri birbirini izledi.

Bu ihtiyaçların geliştirdiği yeni nesil akıllı telefonlar üretilmeye başlandı. Herkes birbiri ile görüntülü görüşebilir duruma geldi. Hatta elektronik posta işlemleri bile bu hızın gerisinde kalmaya başladı. Telefonlar için geliştirilen işletim sistemleri üretimi beraberinde uygulama programlarını da getirdi. Her uygulama daha hızlı iletişim kurulmasını sağlıyordu ama bu uygulamaların sonuç olarak özel şirketler tarafından üretildiği ve özel şirketlerin kar amacı esasında işlem yaptığı bilinmesine rağmen kişiye ücretsiz olarak uygulama sunması, veri paylaşımı durumunu risk altına almaya başladı. Çünkü uygulamaları kullanmak istiyorsanız “rehberinize erişim izni verin”, “cep telefon numaranızı girin”, “görüntülü görüşmek istiyorsanız kameranıza erişim sağlamamıza izin verin” gibi örneklerini çoğaltabileceğimiz birçok zorunluluk durumu ortaya çıkmaya başladı.

Uygulamaların sahibi olan şirketin tüzel kişiliğini bir kenara bıraksak bile, kişilerle iletişim kurabilmek için zaten kişisel verilerimizi uygulamalara girmek zorundaydık. Karşımızdaki insanın görüşmek istediğimiz kişi olup olmadığını anlamanın yolu bu verilerdi. Aksi halde görüştüğümüz kişiye bunu anlamanın diğer bir yolu olan soru-cevap yöntemini kullanırdık ki; milenyum çağında iş sektörünün en önemli parametrelerinden birinin zaman olduğunu düşünürsek soru-cevap yöntemi geçerli bir yöntem olmaz.

Bir de bu uygulama işlemlerinden farklı olarak internet ortamında verileri yasa dışı yollarla almaya çalışan hacker diye adlandırdığımız kötü amaçlı kullanım gerçekleştiren kişilerin yöntemleri var. Uygulama sahipleri bu tür kişilere karşı önlem almaya çalışsalar da güvenlik düzeyleri hiçbir zaman %100 orana ulaşmamıştır. Hacker saldırıları için Emniyet Müdürlüğü ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu siber suçlar ile mücadele birimlerini kurarak yasa dışı işlemlerin önüne geçmeye başlamıştır.

Özet olarak şimdilerde tartıştığımız verilerin paylaşımı konusunda kişisel olarak verilerimizi ne kadar az paylaşırsak o kadar güvendeyiz demektir. Hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın verilerinizi paylaşmanız gerekir. Veri paylaşımında önemli olan hangi veriyi paylaştığınızdır. Kısacası veri paylaşımına ne kadar dikkat ettiğinizdir. İstediğiniz uygulamayı kullanabilirsiniz. Kullandığınız her uygulamada bir veri daha paylaştığınızı unutmayın. Veri paylaşımında dikkat; Mecburiyettir! 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN