DASK'ta Gözden Kaçan 650 Bin TL Ayrıntısına Dikkat!
Kahramanmaraş ve depremlerinde hasar gören binaların sahipleri DASK'a nasıl müracaat edecek? İlk ödeme ne zaman? Merak edilen soruların cevapları...
7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş Depremleri ile 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki Hatay Depremleri on binlerce bina enkaz yığınına döndü.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından açıklanan verilere göre, 45 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği depremde enkaz altından yaralı olarak kurtulanlar maddî zorluklarla boğuşuyor.
Enkaz kaldırma faaliyeti devam ederken, deprem mağdurları arasında Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahiplerine hasar bedeli ödeyecek.
Evin değer ne olursa olsun DASK’ın ödeyeceği azami tutar 640 bin Türk Lirası’nı geçemeyecek. DASK’tan hasar bedeli almaya hazırlananların merak ettiği 7 soru ve cevabı…
1) EVİM YIKILDI YA DA AĞIR HASAR GÖRDÜ, DASK NE KADAR ÖDEYECEK?
Depremin akabinde ödenecek sigorta bedelinin tespitinde sigorta edilen konutun metrekare bedeli ve metrekaresinin çarpılması sonucu elde edilen tutar esas alınıyor.
Ödenecek tutarın 2023 yılı için 640 bin TL olan teminat tutarından fazla olmaması gerekiyor.
Fazla olması durumunda varsa kalan tutar özel bir sigorta şirketi ile imzalanmış konut sigortası poliçesinin şartlarına göre sigorta tarafından ödenecek.
Yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesi gerekiyor ve maliyet, DASK’ın teminat tutarını aşıyorsa sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat hakkına sahip olabiliyor.
Ancak bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortası şartı aranıyor.
Her sene deprem sigorta bedeli hesaplanırken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan konut metrekare bedelleri baz alınıyor.
Buna göre; 2023 yılında eğer yapınız betonarme yapı ise 3 bin 16 TL, diğer yapılar kategorisinde ise, 2 bin 80 TL’lik ücret ve metrekare değeri çarpılarak deprem sigortası bedeli hesaplanmış oluyor. Örneğin 100 metrekare olan bir betonarme meskenin sigorta bedeli 3.016×100: 301.600 TL’ye tekabül ediyor.
2) HASARLI BİNALARA DEPREM SİGORTASI YAPILABİR Mİ?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binaları hasar durumlarına göre ağır, orta ve hafif hasarlı olmak üzere 3’e ayırıyor. Ağır hasarlı binalara herhangi bir sigortalanma yapılamıyor ve bu binaların yıkılması gerekiyor.
Orta hasarlı bina onarılmışsa ya da güçlendirilmişse sigortalanmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “oturulabilir” durumda olduğunu gösteren uygunluk belgesi yeterli oluyor.
Daha önceki bir depremde hafif hasar almış bir binanın sigortalanmasında, sigortalının beyanı esas alınıyor ve sigorta poliçesi bu beyana göre yapılıyor.
3) HASAR İHBARI İÇİN HANGİ EVRAK LAZIM?
DASK adına deprem sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine ya da 125 Alo DASK’ı arayarak hasar bildiriminde bulunabilirsiniz.
Deprem sonrası oluşan hasarın bildirimi için en geç 15 günü içinde aşağıdaki bilgilerle haber vermek gerekiyor:
Hasar Bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)
Güncel Tapu Bilgisi
4) HASAR TESPİTİ İÇİN NELER YAPILACAK?
Hasar Yeri Açık Adresi (Eksper gönderiminde kolaylık olması için)
Sigortalı Telefonu (Sabit ve/veya cep)
Deprem teminatı içeren başka bir sigorta da varsa hasar beyanı esnasında DASK’a bu konuda bilgi verilmeli.
Hasar ihbarının akabinde afet mahalline DASK adına görevli bağımsız hasar tespit uzmanları gelir. Bu kişiler sigortacılığın ilgili branşında deneyimli eksperlerdir.
Eksperlere incelemelerde her türlü kolaylığın ve bilginin sağlanması, hasar tazmin safahatını hızlandırır.
Tespitlerin akabinde belirlenen tazminat ödemeleri doğrudan DASK tarafından, hak sahibinin banka hesabına yaklaşık 1 ay içinde yatırılır.
5) HASAR İHBARLARINDA ADRES KODU NEDİR?
1 Mart 2013 tarihinden itibaren Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi işlemlerinde kullanılmaya başlanan “Adres Kodu” ile adres bilgilerinin hatalı ya da eksik ifade edilişinden kaynaklanan yanlış poliçe üretiminin önüne geçiliyor.
Ücretsiz temin edilebilecek “Adres Kodu” sayesinde değişen adres bilgileri otomatik olarak güncelleniyor.
Adres Kodu’nun en önemli yararı hasar tespit işlemleri sırasında hasarlı konutun yerini belirlemede kolaylık sağlıyor, hasar yönetimi daha hızlı gerçekleşiyor.
DASK kapsamında olmayan binalar için yanlışlıkla poliçe üretilmesinin de önüne geçiliyor. Deprem sigortası poliçesi yeni alınacaksa ya da poliçe yenileyecekse Adres Kodu da bilinmeli. Adres doğru verildiğinde Adres Kodu poliçeye otomatik olarak düşer.
6) HASAR BEYANI İÇİN DASK POLİÇE NO NASIL SORGULANABİLİR?
Hasar beyanı için ilgili poliçe numarası ya da adres kodu bilgisi şart. Bilinmemesi hâlinde aynı bilgileri aşağıdaki şekilde öğrenmek mümkün.
DASK adres kodu sorgulama:
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) web sayfası (DASK internet sitesinden adres kodunu öğrenmek için linki tıklayın.)
konutunuzun bağlı olduğu muhtarlık, belediye ya da ilçe nüfus müdürlükleri
e-devlet uygulaması (https://www.turkiye.gov.tr/nvi-adres-bilgilerim)
Dask Poliçe No Sorgulama:
DASK sorgulama aşağıdaki sayfalardan yapılabilir:
DASK resmî internet sitesinden e-Devlet sistemi üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/dask-police-sorgulama)
DASK’ın Kapsamı Dışındakiler;
Hasarın karşılanmasını beklerken, göz ardı edeceğiniz DASK’ın ödemediği zararları öğrenmek gerekiyorsa:
Zarar gören evdeki kiracı eşyaları alıp gittikten sonra birkaç ay alınamayan kira bedeli,
Evde zarar gören beyaz eşya, mobilya, değerli avize gibi taşınır mal ve eşyaların kaybı,
Deprem sırasında ya da deprem sonrası gerçekleşen afet sırasında maruz kalınan bedeni zararlar,
Binanın deprem dışında kendi kusurunun yol açtığı hasarlar,
Enkaz kaldırma masrafları ve ölüm tazminatı gibi sonuçlar DASK kapsamına girmiyor.
7) KREDİ İLE ALINMIŞ KONUTTA BANKA İPOTEĞİ VARSA TAZMİNAT KİME ÖDENİR?
Poliçe üzerinde ya da tapu belgesinde ipotek bulunması hâlinde ipotek koyan firma ya da banka kabul ediyorsa tazminat ödemesi tapu ya da veraset ilamındaki hak sahibine yapılır.
Firma ya da banka kabul etmiyorsa ipoteği koyan firmaya tazminat ödemesi yapılır.
Kaynak: Yeni Akit