Başkan Uçkan, Yapılan Restorasyon Yeni Cami'nın Tarihi Dokusuna Uygun Değil

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Malum olunduğu üzere 2020 de yaşanan deprem sonrası, Malatya Yeni Cami hasar görmüştü. Bu hasarın ardından yetkililer harekete geçerek restorasyon çalışmalarına başladılar. Şu anda gelinen noktada Cami'ye yapılan işlemlerin, Tarihi Yeni Cami'nin dokusana uygun olmadığını söylemek istiyorum.

       Özellikle avluya konulan ne olduğunu anlamadığımız demir sutunlar var. Bunlar Camimizin hem görünmesini engelliyor, hemde siluetini bozuyor. O güzelim avlu daraltılmış, abdest yeri ve pano yapılarak manzaranın ruhu bozulmuş. Camiler inşa edilirken etraflıca geniş avlular olmasına dikkat edilir, dışardan görünümünü engelleyecek yapılar tercih edilmezdi.

        Şu anda yapılan işlemler ne yazık ki Yeni Cami'nin doğasını bozmuş ve güzelliklerine gölge düşürmüş. Malatya'nın simgesi Yeni Cami'ye yazık edilmiştir. Bu tür tarihi mekanlar onarılırken, işin uzmanlarına danışılmalı, yapının tarihi geçmişi göz önüne alınıp aslına uygun bir şekilde restore edilmeli. Umarım yetkililer tez zamanda yaptıkları bu yanlıştan geri adım atarak camimizi aslına uygun olarak tekrar hizmete açarlar.                                                                                                                      

 Dr. Ahmet Ercan UÇKAN

Malatya İl Başkanı

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Zeki Dağ | 26 Nisan 2022 14:08

    Vakıflar Bölge Müdürlüğü Böyle Bir Çalışmaya Nasıl İzin Verir Hala Anlamış Değilim. Böyle Bir Çalışma, Proje Dünyanın Hiç Bir Yerinde Rastlanamasın, Zor Görülür. Tarih Olan Yerlerin Etrafları Açılır Ne Yazık Malatya’mızda Tarihi Bir Caminin Önü Kapanıyor, Bu nasıl Bir çalışma. Bir Bakınız Caminin Önü Yığınak Bir Demir Haline Getirmişler. Caminin Önü Kapanmış Hala Çıkmışlar Konuşuyorlar. Sizler Bu İşleri Yapanlara Sorunuz, Bırakınız Onlar Yapsınlar. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Nasıl Böyle Bir Çalışmaya İzin Veriyor. Bırakınız Herkes Kendi İşini Yapsın ki Bizlerde Bu Hallere Gelmeyelim. Yazık Ettiniz Yeni Caminin Önünü Kapatmanızla. Doğru Söylediğiniz Zaman Ne Hikmetse Bazılarının İşine Gelmiyor...

BUNLARA DA BAKIN