Bakan Tüfenkci, Sanayi Kenti Kocaeli'de İhracat Teşviklerini Anlattı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci sanayi kenti Kocaeli'de AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci sanayi kenti Kocaeli’de AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti, Kocaeli Ticaret Odasında üyeler, meslek komiteleri ve işadamları ile bir araya geldi.
Bakan Tüfenkci’nin il durağı AK Parti Kocaeli İl Başkanlığıydı. Tüfenkci, il başkanlığı ziyaretinde teşkilatların önemine vurgu yaptı. “AK Parti'nin Türkiye'ye hizmet noktasındaki temel dayanağı teşkilatlardır” dedi.
AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Tüfenkci, AK Parti'nin Türkiye'ye hizmet noktasındaki temel dayanağının teşkilatlar olduğunu belirtti.
Kocaeli'nin Türkiye ekonomisindeki yerine ve önemine de değinen Bakan Tüfenkci, "Avrupa'yı Anadolu üzerinden Ortadoğu'ya bağlayan, geçiş koridorunu oluşturan Kocaeli, yüz ölçümü bakımından ülkemizin küçük illerinden biri gibi gözükmekle beraber ekonomi anlamında, sanayi anlamında çok büyük işlere ve başarılara imza atan bir şehirdir." diye konuştu.
Tüfenkci, Kocaeli'nin Türkiye ihracatındaki payının arttığına işaret ederek, şöyle devam etti.
"2016 yılında türlü fitnelerle karşılaşan ülkemizin bu başarısı, esasında bir mucize ve başarı hikayesidir. Milletimizin demokrasiye sahip çıkışı, milli iradeye sahip çıkışı, tanka, topa, silaha karşı göğsünü siper etmesi nasıl bir direnişse, demokrasi destanıysa, ekonomiye sahip çıkışı da bir ekonomik destandır. Ülkesine nasıl sahip çıkılır, ekonomisine nasıl sahip çıkılır, çok güzel bir örneğidir 15 Temmuz. 16 Temmuz'dan itibaren bu millet 12 milyar dolarını bu ekonomiye enjekte etti. Niye etti? Türk lirası dolar karşısında, yabancı para birimleri karşısında aşırı değer kaybetmesin diye. Bunlar isimsiz kahramanlar. Bunları birçoğumuz bilmiyor olabiliriz ama bu parayı, bu millete, bu ekonomiye enjekte eden kahramanlar var.
Ve baktığımız zaman esnaflarımız gece, sabaha kadar darbe girişimine karşı caddeleri, meydanları, sokakları doldurdular. Sabah da fabrikalarını, iş yerlerini açık tuttular, işlerine üretimlerine devam ettiler, ihracatlarına devam ettiler. Hükümetimiz almış olduğu tedbirlerle, finansal noktada bankaları açık tutarak... Biliyorsunuz bu hainler, Borsa İstanbul'a da saldırdılar ama biz 18 Temmuz'dan itibaren bütün borsa işlemlerini yapar hale geldik."
"3 milyar lira teşvik vermeye başladık"
Sanayi kenti Kocaeli'nin geleceğinin çok parlak olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Baktığımız zaman Türkiye imalat sanayisinde yüzde 13 paya sahip. Bu önemli bir oran. Ve yaklaşık 250'si yabancı sermaye olmak üzere yaklaşık 2 bin 300 önemli sanayi yatırımı Kocaeli'de bulunmaktadır. Deniz, hava ve kara yolu anlamında ülkemizin en büyük projeleri Kocaeli'ni kapsayacak şekilde planlanmaktadır, hayata geçmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Tüfenkci, toplumun nabzını tuttuklarını ve toplumun beklentilerine cevap vermeye gayret ettiklerini aktararak, sözlerine şöyle tamamladı:
"İnsanlar daha çok iş istiyorlar, daha çok aş istiyorlar, biz bu işi, aşı temin etmek için gece gündüz çalışmak zorundayız. Türkiye genç bir nüfus. Biz her yıl yaklaşık 1 milyon insanımıza, gencimize yeni istihdam sahaları oluşturmak zorundayız. Onun için her türlü tedbiri ve teşviki alarak, yeni yatırımların Türkiye'de oluşması, gelmesi noktasında gerçekten büyük bir gayretle çalışıyoruz. İhracata, yatırıma verilen teşviklere baktığımızda, özellikle ihracattaki teşviklerimiz, dünyanın herhangi bir ülkesinde ihracata verilen teşviklerden hiç de geri değil, onlardan çok daha ileri. Biz 2016'da ihracata 1 milyar TL teşvik verirken, bunu şimdi 3 katına çıkarttık. 3 milyar lira teşvik vermeye başladık. Niye? Daha fazla üretim olsun diye, ürettiğimizi yeni pazarlar bulalım, oralara satalım diye gerçekten gayret gösteriyoruz."
Bakan Tüfenkci daha sonra Kocaeli Ticaret Odası'nda (KOTO) üyeler, meslek komiteleri ve iş adamlarıyla gerçekleştirilen toplantıya katıldı.
Burada konuşan Bakan Tüfenkci, 2002'den 2016 sonuna kadar Türkiye ekonomisinin reel olarak yüzde 115 büyüme kaydettiğini anlattı.
İstihdam seferberliğinin meyvelerinin toplandığına vurgu yapan Bakan Tüfenkci, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatmış olduğumuz istihdam seferberliği kapsamında yine TOBB'da oda başkanlarımız, sanayicilerimiz, iş adamlarımızın taahhütlerinin gerçekleşme oranına baktığımızda bugüne kadar 1 milyon 488 bin kişiye istihdam sağlandı. Nisan'da istihdam seviyemizi 28 milyon 157 bin kişiye çıkardık. Böylece küresel krizden bu yana yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımıza ilave istihdam sağladık. Bu rakamlar gerçekten önemli rakamlar, bu bize şunu gösteriyor; Türkiye, birlik ve beraberliğini koruduğu sürece, istikrarını koruduğu sürece, güvenliğini koruduğu sürece, biz bunun daha üzerinde başarıları yakalayabiliriz. Aynı dönemde küresel krizden sonra AB'de bizim kadar istihdamını arttıran başka bir ülke yok. Hatta bırakın arttırmayı İspanya, Hollanda, Portekiz, Finlandiya, İrlanda gibi ülkelerde o zamandan bu zamana istihdam kayıpları yaşandı."
Tüfenkci, hükümetin reel sektöre yönelik yaptığı desteklerin, bankacılık sektörüne hareket getirdiğini aktararak, 2015 Eylül-2016 Haziran dönemini ele alınırsa 9 aylık süreçte 88 milyar liralık kredi verildiğini söyledi.
2016 Eylül-2017 Mart döneminde 220 milyar liralık kredi verildiğini belirten Tüfenkci, "Bunun 124 milyar lirası 2016 Eylül-Aralık dönemine aittir. Burada şunu ifade edeyim, sadece işin kredi boyutuna bakıp, kredi genişlemesi dersek meseleye tek yönden yaklaşmış oluruz. Kredilerin en önemli kaynağı durumunda olan mevduatlarda da bu dönem içerisinde artış yaşanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
"2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde 46 bin 751 firma ihracat yaptı"
Tüfenkci, 2016 yılının Temmuz ayında ihracat yüzde 11,5 azalırken, dış ticaret hacminde ise yüzde 16,4 daralma görüldüğünü aktararak, "Bu daralmanın sebebi, tamamen o hain darbe girişimi. Allah'a hamdolsun aldığımız tedbir ve teşviklerle ihracatımızı da toparladık. Son 6 ayda ihracatımız, yüzde 8,2 oranında güçlü bir artış yakaladı. Bunun büyümeye etkileri, yüzde 2,2'leri geçti." diye konuştu.
Tüfenkci, 2002 yılında 31 bin 731 firmanın ihracat yaptığı ülkede, 2016 yılı itibariyle 66 bin 951 firmanın ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek, 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise 46 bin 751 firmanın ihracat yaptığını vurguladı.
İSO 500 kuruluşlarının ekonomiye katkısının artarak sürdüğünü dile getiren Tüfenkci, sözlerini şöyle tamamladı:
"İSO 500'e bu yıl 48 yeni sanayi kuruluşu girmiştir. İSO 500 sanayi kuruluşunun 2016 yılındaki üretimden satışları bir önceki yıla göre yüzde 8,8, toplam faaliyet kârı ise yüzde 18,6 artmıştır. Sanayi kuruluşları faaliyet kârlılık oranını yüzde 8,7'den yüzde 9,4'e çıkmıştır. 2016 yılında orta-yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı yüzde 19,5’e yükselmiş, yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı da ilk 500 içerisinde yüzde 3,2’yken yüzde 3,7’ye yükselmiştir. Düşük teknoloji yoğunluklu sanayilerin payı ise ilk 500’de yüzde 1,5 puan azalarak yüzde 37,4’e gerilemiştir. Baktığımız zaman ilk 500 şirket 2016 istihdamlarını da yüzde 2,2 ile yaklaşık 15 civarında da arttırmıştır."
Toplantıda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da 2017'de gerçekleştirilen reformlara ilişkin sunum yaptı.
Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.