Yıldız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğünde Kaosmu Var?
İYİ Parti Malatya İl Başkanı Serdar Yıldız yazılı basın açıklaması yaparak Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü'nde yaşanan sorunları kamuoyu ile paylaştı.
Deprem sonrası sık sık değişen il müdürleri, hasar tespitlerinde yaşanan sıkıntılar, kurum personellerinin vatandaşlar ile yaşadığı tartışmalar ve mevcut İl Müdürü Cengiz Başer'in 78 vatandaşımıza adeta mezar olan Hakimbey Apartmanı davasında verdiği akıl almaz ifadelere değinen
İYİ Parti Malatya İl Başkanı Serdar Yıldız, “AKP iktidarı ve onun yerel temsilcileri Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü'nü neredeyse hizmet veremez hale getirdi” dedi.
Aziz Malatyalı hemşerilerimizin malumu üzerine Malatya'mız, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ merkezli yaşanan ve şiddeti 6,7 olarak açıklanan depremde Elazığ'dan sonra en fazla hasarın oluştuğu şehir olmuştu. Özellikle Kale, Pütürge ve Doğanyol ilçelerimizde birçok bina yıkılmış, can kayıpları yaşanmıştı. Yine merkez Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizde de birçok bina ağır hasar almıştı.
Bu felaketin ardından şehrimizdeki yapıların taraması yapılmış ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken birkaç bina kontrollü bir şekilde yıkılmıştı. Ancak yine hatırlanacağı üzere Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü ekipleri ve diğer illerden şehrimize görevli olarak gelen kurum ekiplerinin yaptıkları kontrol işlemleri vatandaşlarımız tarafından yeterli görülmemiş gerek yerel basına gerekse de ilgili kamu kuruluşlarına şikâyet konusu olmuştu. Ve ne yazık ki yapılan şikâyetlerin ne denli haklı olduklarını ise 3 yıl sonra daha da ağır bir facianın acılarını yaşadıktan sonra anladık. 6 Şubat 2023 Hatay ve Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde Doğanşehir, Akçadağ, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerimizde daha ilk sarsıntı anında binlerce bina saniyeler içerisinde yıkılmış on binlerce hemşerimiz hayatını kayıp etmişti.
Bu büyük facianın ardından gözler hemen Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne çevrilmiş ve hasar tespit işlemlerinin sonuçlanması beklenmişti. Lakin hasar tespit çalışmaları tıpkı Elazığ depremi sonrasında yaşana sürece benzer şekilde vatandaşların yoğun şikâyetlerine maruz kalmıştı.
Kimi vatandaşlar yapılarının ağır hasarlı olduğunu vurgulayıp hafif hasar ve hasarsız raporlarına itiraz ederken kimileri de ağır hasarlı yapılarının hafif hasarlıya çevirmek için itiraz etmekteydi. Bu itirazlara karşı Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü ise maalesef sistemli bir çalışma yürütememiştir. Gelinen noktada birçok vatandaşımız halen hasar tespit raporlarına itiraz etmekte ancak herhangi bir muhatap bulmamaktadır. Öyle ki Battalgazi ilçemiz Fuzuli Caddesi üzerinde yer alan bir binanın sahibi binasına afiş asarak yetkilileri protesto ekmek zorunda kalmıştır.
Ayrıca birçok hemşerimiz benzer konulardan dolayı il başkanlığımıza gelerek sorunlarına çözüm bulamadıklarını belirtmişlerdir. Buradan Malatya Valiliğimize, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sormak istiyoruz şehrimizdeki bu hasar tespit işlemlerinde yaşanan sıkıntıların temel sebebi nedir? Bu sorunlar depremden 10 ay geçmesine rağmen neden çözülememiştir? İlgili İl Müdürlüğü hangi yetersizliklerden dolayı vatandaşlarımıza bu sıkıntıları yaşatmaktadır? Yoksa Malatya son 20 yıldır AKP Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdiği oyların cezasını mı çekmektedir? Bu sorunlara ivedilikle çözüm bulunmasını istiyoruz.
Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kaynaklı sorunlar ne yazık ki bunlardan ibaret değildir. Yine son günlerde Malatya yerel basınında gözlemlediğimiz ve tarafımıza da bildirilen şikâyetler arasında il müdürlüğü personelleri ve vatandaşlarımız arasında yaşanan tartışmalar olmuştur. Bu konuda özellikle son günlerde çok fazla şikâyet almaktayız. Kamu personeli olan il müdürlüğü personellerinin vatandaşlarımızın işlemlerine gereken özeni göstermedikleri, işlemlerinin gecikmesi veya gereken ilginin gösterilmemesinden dolayı birçok konuda mağdur olan hemşerilerimizin şikâyetlerinin ise adeta azarlanarak ret edilmesi yönünde ki iddialar kurum içinde büyük bir disiplinsizlik olduğu izlemini yaratmaktadır. Yerel basında da yer alan bu iddialar özellikle Malatya Valiliğimizin denetimine tabi bu durum hakkında Valiliğin herhangi bir işlemi olmuş mudur? Unutulmasın ki kamu kurumları vatandaşlarımıza hizmet etmekle mükelleftir. Vatandaşlarımızla personelin çatışması kabul edilebilir bir durum değildir.
Kamuoyunda Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü hakkında yapılan tartışmaların bir diğeri ve en önemli hususu ise il müdürlerinin sık sık değişmesi olmuştur. Özellikle deprem felaketinden sonra kuruma 3 defa müdür ataması yapılmıştır. 20 Ocak 2022 tarihinde Vekil İl Müdürü Hasan Allan'ın yerine asaleten göreve atanan Ali Laloğlu 6 Şubat depremlerinden bir ay sonra 29 Mart 2023 tarihinde Artvin'e atanmış yerine ise yine Artvin İl Müdürü olan Kâtip Çiçek atanmıştır.
Ancak Katip Çiçek'te görevde uzun süre kalamamış yerine Malatya İl Müdür Yardımcısı olan Cengiz Başer asaleten atanmıştır. Dört ilçenin ağır hasar aldığı bir şehirde konun en önemli muhatap kurumunda bu kadar kısa sürede ve bu kadar sık müdür değişikliği tarafımızca şüpheli karşılanmaktadır. Özellikle kurumun sorumluk alanındaki hizmetlerin önemi düşünüldüğünde bu görev istikrarsızlığı kabul edilebilir bir durum değildir.
Başta Malatya Valiliği ve sonrasında Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bu durumun nedenlerini kamuoyuna izah etmelidir. Özellikle vatandaşlarımızın isyan noktasına getiren sorunların temel dayanağı kurumu yönetecek liyakatli bir müdür bulunamaması mıdır? Yoksa atanan her müdüre birileri tarafından menfaat temini için siyasi baskılar mı yapılmaktadır?
Bizler bu konuda birçok soruya cevap beklerken son atanan İl Müdürü Cengiz Başer'in 6 Şubat Depreminde yıkılması sonucunda 78 vatandaşımızın enkazı altında kalarak can verdiği Hakimbey Apartmanı davasında tanık olarak verdiği ifadelerin yarattığı tartışmayı da bir defa daha hatırlamış olduk.
2020 yılı Elazığ merkezli depremin ardından apartman sakinlerinden herhangi bir kontrol talebi gelmediğini kendilerinin ise gözlemsel bir inceleme yaptıklarını belirtmişti. Mahkeme heyetinin talebi doğrultusunda apartman sakini olan ve 6 Şubat depreminde söz konusu binanın enkazında kalarak yaşamını yitiren Güler Öner'in Elazığ depreminden iki gün sonra il müdürlüğüne dilekçe yazmış olduğu ortaya çıkmıştı.
Başer'in asıl akıl almaz ifadesi ise incelemenin gözlemsel olduğunu beyan etmesi olmuştur. Geçtiğimiz ay görülen davada bu açıklamalarla adı tartışılamaya başlanan mevcut il müdürü de değişecek mi? İlimizde deprem sonrası çalışmaların önemi düşünüldüğünde özellikle istikrarlı bir yönetime sahip olması gereken Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü'nün neredeyse hizmet veremez hale getiren AKP iktidarını ve onun yerel temsilcilerini kamuoyunun takdirine sunuyorum.
Aziz hemşerilerimiz müsterih olsunlar. Artık bir ihtimal daha var diyoruz. iş bilmezliği ve rant hırsı yüzünden Malatya'mızı yaşanılamaz halen getiren AKP ve onun siyasi destekçilerine mahkum değilsiniz. İYİ Parti neferleri olarak Genel Başkanımız Meral Akşener'in önce ve sadece millet doktrini doğrultusunda Hür ve Müstakil politikalarımızla Malatyalı hemşerilerimizin yaşam kalitesini tekrar yükseltmek için çalışmaktayız. Özellikle 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde Malatya'mızda elde edeceğimiz başarılarla İYİ Parti İktidarına giden yolların taşlarını öreceğiz.
SERDAR YILDIZ
İYİ Parti Malatya İl Başkanı