Yerli Teknolojilerde Otonom Sistemler

Bilgisayar Mühendisi Önder Sönmez, Yerli teknolojilerde otonom sistemler hakkında geniş çaplı bilgiler verdi. Sönmez açıklamasında...

Cumhuriyetin ilk yıllarında şehirlerarası yolculukta, tren dışında, toplu taşıma kullanımı yok denecek kadar az bir taşıma sistemi bulunuyordu. Birçok insan atlarla veya kağnı arabaları ile bir şehirden diğer bir şehre gidebiliyorlardı. Uzun yıllar devam eden bu yolculuk, 20. Yüzyılın ortalarında kendini motorlu taşıtlara bırakmaya başladı. Artan ticaret işlemleri nakliye gereksinimini ortaya çıkardı. Bir şehirde üretilen ürünler, diğer bir şehre giderken artık daha hızlı gidiyordu. Bu ulaşımda insanlar nasıl yolculuk yapacaktı? İnceleyelim.


O dönemlerde şehirlerarası toplu taşıma yolculukları, trenle yapılıyordu. Raylı sistemlerin bulunmadığı yerlerde ise oto sanayilerde kamyon kasalarını bozarak yapılan ve tahmini olarak 8-10 yolcu taşıyan otobüsler üretilmeye başlandı. Zamandan kazanmak için kullanışlı bir yolculuk olsa da zorlu zamanları da yaşanan bir durumdu. Çünkü teknoloji gelişmemiş ve birçok araç tamamen mekanik ve pnömatik sistemler ile yürütülmeye çalışılıyordu.


Teknolojik gelişmeler, yetmişli yıllarda kendini göstermeye başlamış ve mühendislik hizmetlerinin de etkisi ile ülkede otobüslerde tam bir atılım gerçekleşmiştir. Üretilen otobüsler 10 kişi yerine 45 kişi taşımaya başlamış, mekanik sistemler daha kullanılabilir duruma gelmiş olup mekanik sistemlere elektronik sistemlerde eklenmiş birçok zorluk bu sistemler sayesinde aşılmıştı. Ancak teknoloji gelişimleri insanlığın sorunlarını çözmek için vardı ve daha iyisi yapılmalıydı.


Şimdilerde teknoloji yapay zekâ ve onun ilkleri ile gündemde. İHA, SİHA derken otonom sistemler birçok alanda kendini göstermeye başladı. Yeni sistemler olarak artık sürücüsüz otobüsler üretilmeye başlandı. Tamamen kendi kendine ilerleyebilen, yol durumuna göre hareket edebilen bir otobüs, şimdilerde şehirlerarası yolculukta pek kullanışlı olmayabilir ancak şehir içi toplu taşımada çok kullanışlı olacaktır. Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde alternatif güzergâhlar kullanılabilecek veya servis saatleri düzenlenerek yaşanan stresin olmayacağı bir yolculuk sağlanabilecektir. Gittiği güzergâhın yüklenebildiği, elektrikli motoru olması ve uzaktan kontrol edilebildiği de eklendiğinde büyükşehir belediyelerinde ergonomik kolaylık sağlayacaktır.


Şimdi sıra TOGG' da! Her üretilen aracın da bir otonom sistem üzerinden üretildiği otomobilin piyasalarda satışa çıkacağı günü heyecanla bekliyoruz. İçeriğindeki otonom sürüş özellikleri ve elektrikli olması ile birlikte yerli olması bu bekleyiş heyecanını bir kat ileri taşıyor. Yerli ve sürücüsüz otobüsümüz gibi onun da yollara çıkacağı güne kadar gelişmelerini takip edeceğiz. Etkili ve yerine kullanılan teknoloji, insanlığın yaşanan sorunları çözüldükçe daha ileriye gitmesi için her zaman bir basamaktır.

Bakmadan Geçme