Vali Toprak, Hayvan Yetiştiriciliğinin Yanı Sıra Sürü Yönetimi
Vali Mustafa Toprak 11. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarı kapsamında en güzel Kuzu yarışması programına katılarak birinciye ödülünü verdi.
Vali Mustafa Toprak 11. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarı kapsamında bu yıl altıncısı düzenlenen En Güzel Kuzu yarışması programına katılarak birinci seçilen kuzunun sahibi Arapgir ilçesinden Basri Akkaya'ya ödülünü verdi.
Vali Toprak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür v. Tahir Macit, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Malatya ili Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın tarafından karşılandığı fuar alanında ilk önce yarışmaya katılan kuzuların bulunduğu bölümü ziyaret edip bazı kuzuları kucağına alarak sevdi.
Ziraat Odaları Başkanları, hayvancılık sektörü ile alakalı Birlik Başkanları, Koyun ve Keçi yetiştiricileri ile vatandaşların katıldığı yarışmanın ödül bölümünde ikinciliği Darende ilçesinden Abdullah Türkmen, üçüncülüğü Battalgazi ilçesinden Yunus Demirkol, dördüncülüğü Yeşilyurt ilçesinden Zerrin Hanbay ve beşinciliği Arapgir ilçesinden Ümit Arslan kazandı.
Vali Toprak'ın birinci olan yarışmacıya tam altın ve çeşitli hediyeler vermesinin ardından protokol üyeleri tarafından da ikinciye yarım altın, üçüncü, dördüncü ve beşinci olanlara da çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi.
İlimiz İlçelerden 30 üreticinin katıldığı ve Akkaraman ırkı koyunlar arasında yapılan yarışmada, ırk özellikleri
, genel sağlık durumları, yaş aralığı ve cinsiyet özellikleri dikkate alınarak dereceye girenler Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü veterinerleri tarafından tespit edildiği ödül töreni öncesi Vali Toprak katılımcılara hitaben konuşma yaptı.
Burada konuşan Vali Toprak, yereldeki tüm dinamiklerin elbirliğiyle bu tür fuarlara katkılarda bulunduğunu ifade ederek Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.
Vali Toprak, Bu fuar Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük fuarlarından birisidir. Malatya'daki fuarcılık noktasında iddialı fuarlarımızdan birisidir. Bu fuara bu iddiamızı daha da içerisini doldurarak sürdürmek istiyoruz. Malatya'yı bir fuarlar kenti yapma noktasında önemli hedefe emin adımlarla hep birlikte yürüyoruz. Bu tür yarışmaların da bu hedefimizde güçlendirici bir katkı sağladığını ifade ediyorum.
İki gün önce değişik yarışmalar yapıldı, Buzağı yarışması, bal yarışması yapıldı, bugün de kuzu yarışması yapılıyor. Bunlar beslenme noktasında önemli bir sektör, tüm üreticilerimizi ve bu konuda katkı sağlayan yereldeki tüm bileşenleri kutlamak lazım.
İnsanoğlunun, bizim yaşamamız için mevcut kıt kaynakları, gelecekte yaşayacak insanlara ulaştırabilmek için bunları çok iyi kullanmamız, rantabl kullanmamız, ekonomik ve verimli kullanmamız lazım. Bir anlamda da bunu sürdürebilmek için üreticilerimizi mutlu ve mesut etmek lazım, bu çalışmaların hepsi bunlara önemli katkı sunuyor.
İnsan ayakta kalmak ve yaşamak istiyorsa gıda ve beslenme vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı karşılayan iki tane nesne var, bunlardan bir tanesi ana ürün olarak buğday ikincisi de koyundur. Buğday ve koyun insan beslenmesinin vazgeçilmez iki unsurdur. Bunları destekleyen keçi ve büyük baş hayvanlardır.
Doğanın değişik ürünleri var ama esas ana temel ürün buğday ve koyundur. Bu ürünlerin yetiştirilmesinin ve geliştirilmesinin tüm kırsal kesimde devam ettirilmesi gerekmektedir. Hükümetimizin ve yerel yönetimlerimizin, ziraat odalarımızın, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerimizin, kırmızı et üreticilerimizin, özel sektörümüzün, kamu kurum ve kuruluşlarımızın hep birlikte bu üretimi devam edebilmek adına önemli katkıları bulunuyor.
Ayrıca sürü yönetimi çok önemlidir. Meraların iyi bir şekilde üreticilerimize kullandırılması gerekiyor. Bu konuda da hükümetin çok önemli çalışmalar yürüttüğünü de biliyorum. Bu sürü yönetimi konusunu iyi bir şekilde başarabilirsek, bu yönetimi iyi bir şekilde kullanabilirsek, bu anlamda da üretim artışını da sağlayabileceğiz. Toplam Nüfus artışı ile birlikte Türkiye'de hayvan sayısında da artış sağlanması gerekmektedir. Buna uygun üretimi, uygun zeminlerde ve uygun alanlarla yaşatmak zorundayız. Sürü de bunların bir parçasıdır, Çoban noktasının da modern anlamda sürü yöneticisi noktasında da üreticilerimiz çok ciddi sıkıntılar çekiyor. Sürü yöneticisi konusunda ilgili müdürlüklerimiz ve birliklerimizle düzenlemeler yapmamız gerekiyor, vatandaşlarımızın üreticilerimizin bu konudaki ihtiyaçlarını da karşılamamız gerekiyor. Bu konuda da etkin sertifikasyon çalışmalarının yapıldığını da hep birlikte izliyoruz.
Bu fuarın herkese hayırlı olmasını diliyor, yurt dışından, yurt içinden, değişik bölgemizden, ilimizden fuarımıza katılan tüm üreticilerimize, çiftçilerimize, sektör temsilcilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
11. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarımızı güzelleştiren bu güzel kuzuların yarışmasının daha çok güzelliklere vesile olmasını diliyorum. Biraz önce baktık o kuzular, kendi çocuklarımız gibi, onlara kıymak mümkün değil ama doğanın kanunu her hayvanın zamanı geldiğinde kesilmesi gerekiyor. Bu güzelliğin ailelerle birlikte, çocuklarımızla birlikte, çiftçilerimiz, yöneticilerimizden birlikte bir bayram havası içerisinde burada kutlandığını da görüyorum, bu güzellikleri bize yaşayan tüm sektör temsilcilerine teşekkür ediyoruz.”dedi.