Vali Kaban, Bizim İnsanları Tek Biçimliliğe Dönüştürmek

Vali Ali Kaban, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile birlikte, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından muharrem ayı dolayısıyla geleneksel olarak verilen iftar yemeğinde Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlarla bir araya geldi.

İftar yemeği sonrası Vali Kaban yaptığı konuşmada, “Koskoca 1400 yıllık bir tarihi biz kısa bir zamanda baştan aşağı ne ortaya koyabiliriz, ne yargılayabiliriz ne de yanlışlıkları düzeltebiliriz. Ama bazı şeylerin ifadesi hakkın yerine getirilmesi anlamında ihtiyaç duyulduğu kadar ifade edildi. Bir hakkın yerine getirilmesi lazım çünkü kâinatta esas olan haktır. Bunun ötesinde bir şey daha var ki bunu da ihmal etmememiz gerekiyor.

İnsanların çeşit çeşit olması, renk renk olması, değişik evsaflarda olmaları, bir kısım tanımlamalarla tanımlanmaları, zihnen farklı düşünmeleri, kalben farklı yerlere bakmaları tümüyle yaratılışla ilgili yani felsefik anlamda ontoloji ile ilgili konular. Bizim bu ontolojiye dair konuları değiştirme şansımız yok. Eğer yaradan dilese idi hepimizi tek biçimde aynı renkte yanı düşünen aynı hisseden varlıklar olarak yaratabilirdi. Yüce yaradan bizleri böyle yaratmadığına göre bizim insanları tek biçimliliğe dönüştürmek gibi bir taşkınlığa girme haddimiz yok.

Tarihin içerisinde olmuş bir kısım hususları zaman zaman ortaya koyup oradaki bazı aksamaları tümüyle bilimsel düzeyde, tümüyle işin sahipleri tarafından konuşularak, tartışılarak belki bir icma oluşturulması, belki bir ortak noktaya ulaşılmaya çalışılması gayet normal bir şeydir. Ama bunu bilim adamlarının o işin ilmi ile uğraşanların düzeyinden aşağıya düşürüp de konunun cahillerine havale ederseniz işte o zaman çatışma çıkıyor. Bu çatışmalar tarihimizin bu kere artık nasıl ifade edeceğimizi bilemediğimiz acılarına dönüşüyor.

Tarihte yaşanmış olan bu gün kötü bir anı olarak bu gün burada buluşmamıza sebep olan hadiseden başlayarak birçok olay bu tarzda işin cahiller eliyle yürütülmesinden kaynaklanmıştır. Bunun bilim adamları nezdinde ortaya konulması lazım. İşin sahibi bilim adamı değilim, o anlamda sözü daha fazla uzatmıyorum, bu işi bilim adamlarının konuşması gerektiğini söyleyerek, cahil durumuna düşmemek için sözlerimi tamamlıyor, tutulan oruçların, yapılan ibadetlerin Rab nezdinde kabul edilmesini diliyorum.”dedi.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR