Vali Kaban, Aşırı Sulama Sonuçta Çölleşmeyi Oluşturuyor

Vali Ali Kaban, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile birlikte Battalgazi İlçesi'ndeki mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.

Toplantıya Bakan Tüfenkci ve Vali Kaban'ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile muhtarlar katıldı.

Vali Kaban toplantıda muhtarlara ve katılımcılara seslenerek Malatya'ya tayininin çıktığında Malatya'nın bir sular kenti olduğunun kendisine söylendiğini, bir buçuk aydır burada olduğunu ve ancak bir buçuk aydır da en önemli gündemin kuraklık olduğunu ifade etti.

Ülkemizde ve dünyada da iklim değişikliğinin şiddetli bir şekilde yaşandığına vurgu yapan Vali Kaban, Dünyanın bir ucundaki Ekonomik sorunun dünyanın öteki ucunu etkilediği gibi çevresel olaylarında yanı şekilde etki yaptığını söyledi.

Vali Kaban, “Malatya'daki sorunumuzu kuzey kutbunun buzullarının erimesinden ayrı düşünmemiz mümkün değil. Ama biz hayatı dar bir çevrede yaşarız. Köyümüzde yaşarız, ilçemizde yaşarız, mahallemizde yaşarız, vilayetimizde ve ülkemizde yaşarız. Onun için bizi ilgilendiren kısmı bu. Bu anlamda da Sayın Bakanımıza diğer konularda olduğu gibi bu konuda da kendisine teşekkürü borç biliyorum. Bizleri hiç yalnız bırakmıyor, elinden geleni yapıyor” diyerek Devlet Su İşlerinin son yıllarda su kaynakları ve barajlar konusundaki başarı çalışmalarından söz ederek kuraklığında bir tabi felaket olduğunu ve bunu insanların kendi elleri ile bu güne kadar dönüştürebilme imkânlarının olmadığını söyledi.

Vali Kaban, vatandaşları da suyu israflı kullanmamaları konusunda da uyararak Dünyanın bu gün çölleşen bölgelerinin geçmişte aşırı sulama sonucu oluşan ve kavitasyon denilen tuzlaşma sonucu oluşan yapılar olduğunu belirtti.

Ülkemizde ve ilimizde de bu sebepten dolayı bu yapılanmaya doğru gidildiğini ifade ederek aşırı sulamadan ve su israfından bir an önce vazgeçilmesi konusunda vatandaşları uyararak bu konunun altını önemle çizdiğini belirtip vatandaşların bilinçlendirilmesi için çalımlalar yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Vali Kaban katılımcılara teşekkür etti.

Bakan Tüfenkci'de sulama suyu sorununa yönelik yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verirken yapılan çalışmalar sonucunda bir eylem planının hayata geçirileceğini söyledi.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR