Tarımsal Ürünlerle İlgili 6 Aylık Çalışma Meyvesini Verdi

Yazıhan Belediyesinin Tarımsal Ürünlerle İlgili 6 Aylık Çalışması Sonucu Meyvesini Verdi.

Yazıhan Ovasında 120 bin dönümlük tarım arazisinin sulamaya açılmasıyla birlikte sebzeciliğin ve meyveciliğin gelişmesi noktasında Yazıhan Belediyesinin tarımsal ürünlerle ilgili 6 aylık çalışması meyvesini verdi. Ziraat Mühendisleri tarafından yetiştirilen Domates çeşitleri, biber çeşitleri, salatalık, kavun ve karpuz gibi ürünler çiftçilere sunuldu

Yazıhan Ovası'nda düzenlenen Benim Toprağım Tarla Günü etkinliği yoğun bir katılımla gerçekleşti. Yazıhan İlçe Belediyesinin düzenlediği etkinliğe Yazıhan İlçe Kaymakamı İdris Akça, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Yazıhan İlçe Tarım Müdürü Zafer Tanrıverdi, Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hilmi Öksüztepe, Tarım İlçe Müdürleri, Ziraat Mühendisleri, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı. Tarım günü etkinliğinde uzman Ziraat Mühendisleri tarafından yetiştirilen Domates çeşitleri, biber çeşitleri, salatalık, kavun ve karpuz gibi ürünler çiftçilere sunuldu. Tarım günü etkinliğinde konuşan Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, “Kasım ayından Nisan ayına kadar 6 ay boyunca sürekli Yazıhan Ovamızla ilgili yeni Boztepe barajının suyunun gelmesiyle neler yapabiliriz, tarımsal nasıl bir faaliyet yapabiliriz, Benim Toprağım sloganıyla planlarımızı burada hangi ölçülerde ileriye taşıyabiliriz diye çok önemli çalışmalar yaptık. Bizler yerel yöneticiler olarak sadece caddeleri yapan, kilitli parke, asfalt yapan, çöp toplayan Belediyecilik anlayışından ziyade sosyal, kültürel, eğitim ve bir örneğini gördüğünüz Tarımsal faaliyetleri de sürdürmek zorundayız. Yıllarca hasretle beklediğimiz Boztepe barajının suyu toprağımızla buluştu” dedi.

“BEREKETLİ TOPRAKLARA CAN SUYU LAZIM”

Bereketli toprakları suyla buluşturmanın öneminden bahseden Yazıhan İlçe Kaymakamı İdris Akça, “ben Malatya'ya 6 ay önce geldim ama bu toprakların ne kadar bereketli olduğunu önceden de biliyorum. Yazıhan'a baktığımızda ise en fazla Tarımsal araziye sahip ilçemizi su ile buluşturmak en önemlisidir. Bereketli topraklar için can suyu lazım, Yazıhan yaklaşık 20 yıldır Boztepe barajını bekliyordu. Yazıhan olarak inşallah bu insanların emeğini boşa çıkartmayız. 6 çeşit domates ürünü, aynı şekilde biberlerin hangisi Yazıhan için uygundur demek için örnekler denendi. Umarım bugün alacağımız bilgiler üretenler için faydalı olur, bugün bir başlangıç olur ve arkası da gelir. Ve inşallah bundan sonra Yazıhan'da kurak topraklar değil de yemyeşil topraklar gözümüzün önüne gelir. Boztepe barajından gelen su 120 bin dönüm ve bunun 90 bin dönümü cazibe ile gelen suyla, her hangi bir şey yapmadan, elektriğe para vermeden bu şekilde topraklarımız faydalanacaktır” diye konuştu.

6 AYLIK ÇALIŞMANIN İLK MEYVELERİ ALINDI

2016 Kasım ayında başlayan Yazıhan Bölgesine ait 120 bin dönümlük tarım arazisinin sulamaya açılması birlikte Yazıhan Belediyesinin düzenlediği yeni ürünlerin yetiştirilmesi ile ilgili örnek sebze ve meyveler görücüye çıktı. Konuyla ilgili olarak 6 aydır meyvecilik ve sebzecilik üzerinde çalışmalar düzenlediklerini belirten Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, “Kasım ayından Nisan ayına kadar 6 ay boyunca sürekli Yazıhan Ovamızla ilgili yeni Boztepe barajının suyunun gelmesiyle neler yapabiliriz, tarımsal nasıl bir faaliyet yapabiliriz, Benim Toprağım sloganıyla planlarımızı burada hangi ölçülerde ileriye taşıyabiliriz diye çok önemli çalışmalar yaptık. Bizler yerel yöneticiler olarak sadece caddeleri yapan, kilitli parke, asfalt yapan, çöp toplayan Belediyecilik anlayışından ziyade sosyal, kültürel, eğitim ve bir örneğini gördüğünüz Tarımsal faaliyetleri de sürdürmek zorundayız. Yıllarca hasretle beklediğimiz Boztepe barajının suyu toprağımızla buluştu. Bunu heba etmemiz, kenara koymamız elbette mümkün değil. Yerel yöneticiler olarak tarıma dayalı kurumlarımızla beraber elbirliğiyle, işbirliğiyle çiftçilerimize yardımcı olmak adına bu çalışmayı başlattık. Ve bu güne kadar bizi yalnız bırakmayan, desteklerini esirgemeyen, katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır'a sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum ve bu konuda Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımızın da çalışmaları var, kendilerine burada teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMALAR KIRSAL GÖÇÜ ENGELLEMEK İÇİN…”

Tüm yapılan çalışmaların kırsaldaki göçü engellemek için yaptıklarını dile getiren Başkan Nevzat Öztürk şunları dile getirdi, “Türkiye'de nüfusumuz 1970'lerde yüzde 70'i kırsalda yaşarken, şimdi ise yüzde 70'i kentlerde yaşıyor. Bunu bir nebze de olsa tersine çevirmemiz için toprağımızı şimdiki teknoloji ile ve var olan sonsuz imkânlarla buluşturup, artık ilkel çalışmaların ötesinde bilimsel çalışmalarla hep birlikte bu çalışmaları yapmaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde Yazıhan'da bu çalışmaların mükâfatı çiftçilerime ve bölgelerime verecek, bu anlamda hepimize katkı sunacaktır. Bizim gayemiz göçü biraz tersine çevirip tekrar ilçemize döndürmektir. Çünkü ilçelere baktığımızda sürekli göç verdiğini görmekteyiz. Ovanın içerisine su verildi, bu ayın içerisinde 55 bin dönümlük bölüme de DSİ'den su verilmesini bekliyoruz. Yaptığımız çalışmaların ana amaçlarından biri de çiftçimiz ile teknik elemanları ve kamu kurumlarını buluşturup en verimli bir şekilde bitki desenli, örtük desenli bitkisi nasıl oluştururuz imkânını sağlamak. Ürünlerimizi verimli hale getirip Yazıhan'ımıza, çiftçimize kazandırırsak biz amacımıza ulaşmış oluruz. Biz bu işi devam ettireceğiz. Çiftçilerimiz Müdürlerimizin dediği gibi hemen suyu gördük mü ağaç dikmeyelim, kamu kurumlarımızdan teknik elemanlardan, uzmanlarımızdan destek alırsak daha verimli sonuçlar alırız.”

YAZIHAN'DA 415 BİN DEKARLIK TARIMSAL ARAZİ MEVCUT

Yazıhan İlçesinin tarımsal alanları ve sulama alanları ile ilgili bilgilere yer veren Yazıhan İlçe Tarım Müdürü Zafer Tanrıverdi şöyle konuştu, “Yazıhan Ovası tarımsal verimliliği yüksek olan bir bölgemiz ve toplamda ise 610 bin dekarlık arazimiz mevcut. Tarımsal alan olarak 415 bin dekarlık bir tarımsal alanımız mevcut ve bu alanın 150 bini hububat ağırlıklı olarak, diğer 75 bin dekarda ise Kayısı ağırlıklı olarak burada çiftçilerimiz üretim yapmaktadırlar. Su kaynakları bakımında da iyi bir potansiyele sahip, Medik Barajı alanın 60-70 bin dekarlık su ihtiyacını karşılıyor. Daha çok kayısı ağaçlarımız bu alanlarda bulunuyor. Yeni yapımı biten Boztepe barajımız da bu alanda yaklaşık 120 bin dekar bir alanı sulamaya açacak, biz de bunları düşünerek Yazıhan Ovasında tarımsal bir planlamasının gerekli olduğunu düşündük. Bu bakımdan nasıl bir ürün yetiştirmemiz gerekiyor diye düşündük, çünkü kayısıdan yeteri kadar verim alamıyoruz, 3 yılda bir, 4 yılda bir ancak kayısı elde edebiliyoruz. Bu da çiftçimizi ekonomik olarak dar bir boğaza sokuyor, bunu alternatifi olarak özellikle de Medik barajının suladığı bölgede sulamaya yeni açılacak yerlerde sebzeciliğin yapılmasını istiyoruz. Sebzecilik gerektiği gibi yapıldığı takdirde gerçekten karlı bir iş olduğunu düşünüyoruz. Bu bakımdan bir Demonstrasyon alanı oluşturmayı düşündük, çiftçilerimize burada rehberlik, öncülük yapmak istiyoruz.”

“SUYU GÖRÜNCE HEMEN KAYISI DİKMEYİN”

Uzmanların ve kurumların bilgisi olmadan çiftçilerin kayısı dikmemesini tavsiye eden Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ise, “buradaki alan sadece bir başlangıç, Enstitü olarak biz de bu konuda ne yapabiliriz diye hangi bölgede hangi tür meyvelerin yetişebileceği, hatta bunu çeşit bazında belirlenemeye çalıştık. Çiftçilerimizden ricamız, hemen suyu görünce kayısı dikmeye başlamayın, bir görüşelim, kuruma gelin, ziyaret edin veya bizi davet edin biz gelelim, yerinde görelim. Evet, Malatya'nın geleceği Kayısı ama her yerde kayısı olmayacağını çok iyi biliyoruz. Bu sene Rekolte yüksek ama kayısı kalitemiz az, bu nedenle de kayısı bahçesi yaparken lütfen bizimde katkımız olsun, biz gerekli her türlü desteği verelim, uzmanlarımızla yerinde gerekli incelemeyi de yaparız, hangi tür meyve ve sebzelerin dikilebileceği konusunda her zaman yardıma hazırız. İsmimiz kayısı ama her türlü meyve ve sebze türlerinde de çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme