Öğrenci Olmak Zor İş
Eğitim Danışmanı-Kişisel Gelişim Uzmanı Sinan İpek'le Röportaj…
MUHABİR: Gençlerimiz bir sınavdan çıktı ve tercihlerini yaptılar bazıları başarıyı yakaladı bazıları ise yakalayamadı bundan sonraki süreç için ailelere ve öğrencilere neler söylemek isterdiniz?
SİNAN İPEK: iki milyon dan fazla kişinin girdiği bir sınavdan çıktı gençlerimiz, ben üniversite sınavını bir bakıma kişinin EŞİNİ ,İŞİNİ,ÇOCUKLARININ hayatını etkileyecek kadar önemli buluyorum çünkü biz sınav ülkesiyiz. Lütfen sınavdan istenen başarıyı yakalayamayan gençlerimize aile ve çevre olarak imalı gözler ile bakmayalım ! onlarla bu konuyu ilk ay konuşmak bile çok tehlikeli!! Çünkü ;kaza yapmış bir birey var karşınızda, duyguları henüz çok taze ve başarıyı yakalayamayan gençlerimiz bu psikolojik baskıda eve kapanıyor. Ailesi ile göz temasını bile kurmaktan çekiniyor ve ister istemez depresyona giriyor. Bu durum maalesef bazı gençlerimizde somatizasyona sebep olabiliyor. bireye farkında olmadan hiçlik duygusu yüklüyorsunuz ve bu ilerde bireyin yaşam kalitesini düşürecektir.
MUHABİR: Başarı burada en çok kime bağlıdır?
SİNAN İPEK: Elbette ki büyük oran %50 si bireyin kendi çabasıdır. %25 i aile desteği%25 i ise bireyin aldığı kaliteli eğitim ile orantılıdır. Fakat; bir konunun altını kalınca çizmek istiyorum bende bir özel sektör çalışanı olarak özel eğitim kurumlarının bazıları tüm başarının kendilerine aitmiş gibi gösteriyor bu bireyin daha önceki öğretmenleri ve eğitimini görmezden gelmektir. Bir öğrencinin ilköğretim ortaöğretim deki yani okulundaki diğer öğretmenlerinin verdikleri emekler hiçe sayılmamalıdır. Evet son süreç çok önemlidir. Sınava girmeden alınan destekler ama şu da bir gerçek ki alt yapısı olmayan bir birey son yılına gelip te (tıp,diş,mühendislikler,hukuk gibi) bölümleri kazanamaz ben buradaki başarı müşterek bir başarıdır.
Devletimizin milli eğitim bakanlığı bazı okullarını kolejlerden bile üstün donanımlarda yapıyor derslik sayılarını artırarak öğrenci sayısını sınıf içinde düşürüyor. Bu ,elbette büyük bir adım ama biraz daha sınava hazırlık konusunda adımların atılması taraftarıyım.
MUHABİR: Ailelere ve öğrencilere önerileriniz nelerdir.
SİNAN İPEK: Her birey bir parmak izidir. Kuşak çatışması kimi zaman çok yansıyor şunu kabullenelim artık karşınızda ergen bir birey yani oluşumunu henüz tamamlamamış.. sizin onunla çatışmalarınız sizi ondan uzaklaştırır. Ki bu çok tehlikelidir. Gençlerimiz o zaman mutluluğu farklı yerlerde aramaya başlarlar ve bu çok tehlikelidir. Çok zorlandığınız noktada mutlaka bir uzmandan destek almanız taraftarıyım.
Sınava hazırlanacak olan öğrencilerimiz rehberlik ve koç desteği ile ilerletilmelidir. Programsız gitmemeli ve olayı kampa dönüştürmeleri gerekmektedir. Günlük soru sayısı hedefi ,tekrar alışkanlığı olmayan ve öğrencilerimizin bu kamp süresince öğretmenlerinin peşinden koşmayan öğrencilerinin çokta başarılı olacaklarını düşünmüyorum.
En büyük paylardan birisi fedakar öğretmenler ile son süreci tamamlamak konu marka kurum marka öğretmen meselesinden ziyade fedakar öğretmenlerde bitiyor. Çünkü birisine bir şey öğretmek sabır işidir.
MUHABİR:sınava her öğrenci eşit şartlarda hazırlanamıyor bu konuda neler söylemek isterdiniz.
SİNAN İPEK:Eğitimde sınava her birey maalesef ailesel çevresel veya maddi olarak eşit hazırlanamıyor. Ama aynı sınava giriyor. İste burada bir durup düşünmek lazım! Ve artık bireyin sınavdan ziyade projeleri,yetenekleri,okul başarısı, büyük oranda etkili olmalı üniversite yolunda
Ve lütfen aileler çevreler artık çocuklara ÇOK ZEKİSİN imasını bırak bırakmalılar bu kişide gereksiz özgüveni doğuruyor. Haliyle birey bu özgüvenle her şeyi sona bırakıyor. Sınavda zaman,yorum,bilgi harmanını iyi yapanlar başarılı olabiliyor.
Bur dan öncelikle şahsım adına ilk teşekkürü fedakar öğretmenler hak ediyor. Eğitime gönül veren herkeze ve Anadolu birlik ajans malatya şube başkanı zeki DAĞ ayrıca teşekkür ederim çok objektif bir basın adamı
Ve son cümle olarak gençlerimize ACI YOKSA BAŞARIDA YOK diyorum.
Sinan İpek
Eğitim Danışmanı-Kişisel Gelişim Uzmanı