MESOB Başkanı Şevket Keskin'den AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Kahveci'ye Ziyaret
-“Esnaf bugün 10 lirayı ödeyemezse yarın 100 lirayı nasıl ödeyecek?”
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci'ye hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Keskin, Kahveci'ye yeni görevinde başarılar dilerken, esnafın sorunlarına değinerek Malatya'nın yeniden ayağa kalkması için birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
Beraberindeki oda başkanları ile ziyarette bulunan Başkan Keskin, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Bütün ekibinize başarılar diliyorum. Hem Malatya'mız için, hem de ülkemiz için hayırlara vesile olur inşallah. Yıllardır siyasetin ve sivil toplumun içerisindesiniz. Bizim esnafın derdini size anlatmamız gerekmiyor, çünkü hepiniz esnaflık kültürüyle yetişen insanlarsınız. Bu deprem sürecinde herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşlik içerisinde bu işi götürmemiz lazım. Yıkılan değil, çökmüş Malatya'yı nasıl ayağa kaldıracağız? Sayın Cumhurbaşkanımız ile defalarca görüştüm. Ticareti ayağa kaldırmadan Malatya'yı ayağa kaldıramazsınız. Ticaret olmadan hayat olmaz. İnsanların geçimini sağlayacak bir düzen oluşturamazsanız, onları mutlu edemezsiniz. Bunu defalarca söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz etmiştim; 2023'ten itibaren devletin esnaf ve sanatkara yüklediği vergi, sigorta primleri, elektrik ve doğalgaz giderlerinin affedilmesini, 2024'ten sonra üzerimize düşen neyse verelim. Vergilerde ve primlerde erteleme oluyor, ama esnafın gücü yok. Şimdi şöyle düşünün: Esnaf bugün 10 lirayı ödeyemezse yarın 100 lirayı nasıl ödeyecek?”
Başkan Keskin, esnafın kalıcı iş yerlerine geçişi konusunda beklentilerini de dile getirerek, “Bir an önce esnafımızın kalıcı yerlere taşınmasını bekliyoruz. Esnaf en azından nerede çalışacağını, vatandaş da esnafın nerede olduğunu görürse şehirde düzeni kurarız. Malatya'dan ayrılan arkadaşlara da seslendik; burayı terk etmeyin, Malatya'yı bırakmayın. Bizim Malatya'da başka bir yerimiz yok, gidecek bir yerimiz de yoktur. Hepimiz bu memlekette doğduk ve bu memlekette, eğer nasip olursa, öleceğiz. Bu nedenle AK Parti teşkilatlarına büyük görevler düşüyor. Burada her ne kadar ilçe başkanı da olsanız, bugün Cumhurbaşkanı adına konuşan insanlarsınız. Esnafın durumunu Sayın Cumhurbaşkanımıza anlatınız; bu borcu esnaf ödeyemez, ötelemeyle biz bunu ödeyemeyiz. Gerçekten ödeyemeyiz. Esnaf borcun altında kalacak. Zaten işçi bulamıyoruz, işçi artık yok” şeklinde konuştu.
TOKİ kuralarında karşılaşılan sorunlara da değinen Keskin, “TOKİ kuraları çekildi. Burada bir yanlışlık da var. Bazı söylemlere göre, kimileri hem kira alıyor hem de TOKİ'den aldığı evi kiraya vermiş. Sayın bakanımız ve sayın valimizle görüşerek, bu durumu bir inceleyiniz. Öncelik ihtiyacı olana verilsin. Konteyneri de ihtiyacı olana verelim. Ama bazı yerlerde bir adama 5-6 tane konteyner verilmiş, bazı insanların konteyneri yok. İnsanlar alamamış, perişan bir durumda. Onun için bazen konuşursak diyorlar ki, ‘Çok konuşuyor,' konuşmazsak diyorlar ki, ‘Hiç sesi çıkmıyor.' Biz de şaşırdık” dedi.
Keskin, “Basri Kahveci başkanımı severim, ama yeri geldiğinde eleştiririm. Bu benim hakkım olan bir şey. Ben esnaf ve sanatkar kesiminin hakkını savunmak zorundayım. Benim görevim bu. Herkesin bir görevi var. Başkanın görevi de siyasette bu memlekete faydalı olmak, memlekete yatırım getirmek, Malatya'yı bir an önce ayağa kaldırmak” diye konuştu.
Son olarak, her zaman Malatya'nın ve ülkenin yanında olduklarını belirten Keskin, “Her zaman memleketimizin, bayrağımızın ve toprağımızın yanındayız. Memleketimize bir zeval gelmesin diye mücadele vereceğiz. Basri Kahveci başkanımıza, AK Parti'ye ve bütün yönetimdeki arkadaşlara başarılar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci, ziyaret için teşekkür ederek, “Ekibinizle, kongreye desteğinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Dediğiniz gibi Malatya'nın bu afattan sonra artık birlik beraberlik içerisinde güç birliği yaparak, el birliği yaparak, bu yıkımın altında kalkmamız lazım. Bu konuda da sizin göstermiş olduğunuz, esnaf odalarımızın göstermiş olduğu gayretlerle hakikaten memnunuz. Teşekkür ediyoruz. 6 Şubat depreminden sonra herkes bu işin ucunda tuttu. Oda başkanlarımız bünyesindeki esnafı koruma adına elinden gelen gayret ve çabayı sarf ediyor. İnşallah bu gayret ve çabalık biraz daha sizlerden ricam olup, işi bırakmadan, el birliğiyle, siyaseten bize düşen sahada da size düşen esnaflar noktasında elinizden gelen gayret, çabayı sarf edeceğiz. Yani bu mücbir sebebini de uzatılması noktasında Maliye Bakanımızla da burada hem vekillerimiz hem il başkanımız aracılığıyla görüşmeler yaptık. Hatta Malatya'ya geldiğinde de görüşme yaptık. Bir iki ay daha uzattılar. Yani süre olarak doldu ama ödemeler Şubat'ta başlamak kaydıyla öyle bir durum var. Ama tekraren bu en son 5.9 depreminden sonra yine sayın milletvekillerimizle konuşarak, esnafımızın ve sanayicimizin elini rahatlatmalarını söyledik. Burada bir umut var. Affetme olasılığını da gündeme getireceğiz. Maliye Bakanımız o konuda bir katı.” Şeklinde konuştu.
Kahveci şunları söyledi, “Malatya yüzde 37 oranında stoğunu kaybetmiş bir il. Hatay'dan sonra en çok etkilenen illerden başına Malatya'ya geliyor. Bizim biraz gecikmemizin sebebi üçüncü depremin 28 gün sonra, yani ayın altısında deprem oldu, 5.9 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. O depremden sonra, 6 Şubat depremi sürecini tekrar sil başa aldık. Tüm veriler silindi. Kongre ve Kültür Merkezinde bakanımız ile muhtarlarımız bir toplantı yapmıştı. Muhtarların biraz baskısıyla tekrardan tüm verilen silinmesi ve tekrar sahaya çıkılmasından dolayı bu durum Malatya'nın 2- 3 ayına mal oldu. Bu ay itibariyle Hatay 20 bin teslim edilmişse, Malatya 17 bini geçti. Arada büyük bir fark yok. Malatya biraz yerinde dönüşüm ve rezerv alana ağırlık verdi. Biz bunu önemsiyoruz. Eğer Malatya'nın yarınlarını inşa etme noktasında hepimiz bu taşın altına elimizi koyuyorsak rezerv alanlarını belki hatamız var, eksiğimiz var, anlatamadık insanlara, bunu anlatmamız lazım. Bu alanı Malatya'nın kurtuluşu demek. Şimdi diyelim Akpınar'ın yüzde yetmişi yıkılmış, burayı boşaltalım, İkizce'ye gidelim, Gelinciktepesine gidelim, burası yarın ne olacak? Her vatandaşın kendine orada bir değer arazisi var. Burayı biz hobi bahçesine veya bir tarlaya dönüştürecek halimiz yok. Ama her yeri kendi yerinde dönüştürme noktasında inşallah vatandaş rezerv alanına destek olursa, sorunu çözeriz. Şuanda 48 tane rezerv alan var. Ama hala dirençle karşılaşıyoruz. Hala mahkemelere gidip idari durdurma kararı veren insanlarla karşılaşıyoruz. Ama hep birlikte esnaflarımızla, sanayicimizle tüm STK'larımızla birlikte bizim rezerv alanlarını bu anlatıp, rezerv alanları demek Malatya'nın ve insanların kurtuluşu demektir. Ben öyle görüyorum. Öyle de biliyorum. Bunu yaşadık. Şehit Fevzi Mahallesinde 2020 depreminde yaşadık, kentsel dönüşümde yaşadık. Allah'a hamdolsun 680 insanımız hemen depremden sonra binaları verildi ve sağlam evlerinde oturmaya başladılar.”