Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Akar: İnsanları Sektörde Tutmak Kolay Değil
Tarım sektörünün çok emek ve uğraş isteyen bir sektör olduğunu ve insanları bu sektörde tutmanın kolay olmadığına dikkat çeken Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, bu konuda bakanlığın yoğun desteklemeler yaptığını söyledi.
Malatya Ziraat Odaları aralık ayı il koordinasyon toplantısı Battalgazi Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
"Malatya tarım sektörü açısından önemli bir konumda"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, tarım sektörünün dünya genelinde en büyük sektör olduğunu vurguladı.
Pandemi sürecinde bu sektörün stratejik önemi bir kez daha anlaşıldığını anımsatan Kılıç, Malatya'nın tarım sektörü açısından önemli bir konumda olduğunu belirtti ve kayısı üretiminde dünya lideri olduklarının altını çizdi.
Kılınç, "Ekmeğimizi tarımdan kazanan bir il olarak, kayısı birinciliğimizle ve sulu alanlarda yetiştirdiğimiz yem bitkilerimizle Malatya tarımı olarak iyi bir noktada olduğumuzu biliyoruz. Hükümetimizin yapmış olduğu çalışmalar, özellikle üretim planlamasında Bakanlığımızın çalışmaları canı gönülden desteklediğimiz adımlardır." dedi.
"Bakanlığımız tarafından yapılan ürün planlamasını canı gönülden destekliyoruz"
Ürün planlaması olmadığı zaman üreticilerin para kazanmak amacıyla büyük çabalar sarf ettiğini ancak bazı ürünlerin çiftçilerin elinde kalabildiğini ve hatta çöpe gittiğine dikkat çeken Kılınç, Bakanlık tarafından yapılan ürün planlamasını desteklediklerini söyledi.
"ÇKS kayıtları için pilot il seçilen iller süreci başarıyla yürütüyor"
Çiftçi kayıt sisteminin ziraat odalarına devredilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Kılınç, "ÇKS kayıtları için pilot il seçilen Aydın, Edirne ve Bartın'da süreç başarıyla yürütülüyor. Tarım Bakanlığımız da bunu teyit etti." dedi.
"5 bin ahırın yapılması için Tarım Bakanlığına müracaatlarımız var"
Asrın felaketini yaşamış bir il olarak Tarım Bakanlığı'nın hayvan desteği, çadır desteği ve yem destekleriyle yanlarında olduğunu söyleyen Kılınç, "Malatya'da 5 bin ahır yıkıldı. İnsanların barınaklarının ve evlerinin bitmesi sonrasında 5 bin ahırın yapılması için Tarım Bakanlığına müracaatlarımız var. Kendilerine şimdiden ahırların da yapılarak üreticilerimize teslim edilmesini temenni ediyorum." dedi.
"Tarım sektörü emek ve uğraş isteyen bir sektör"
Toplantıda konuşan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ise tarım sektörünün zorluklarına değinerek, "Emek isteyen, uğraş isteyen bir sektör. Her türlü çevre ve iklim şartlarına bağlı olarak zaman zaman sıkıntı yaşadığımız bir sektör." dedi. Tarım sektörünün dünyanın en önemli ve stratejik sektörlerinden biri olduğunun altını çizen Akar, "Bu sektörde ülkemizin ve dünyamızın tarımsal gıda ihtiyacını karşılamak adına en üst düzeyde tutma gayreti içerisindeyiz." ifadesini kullandı.
"İnsanları sektörde tutmak kolay değil"
"Yerelde tüm kurumlarımızla birlikte çalışarak sektörümüzü en üst düzeye çıkaracağız." diyen Akar, "İnsanları sektörde tutmak kolay değil. Bakanlığımız yoğun desteklemeler yapıyor ve bu destekler devam edecek." dedi.
"Su kısıtını göz önünde bulundurarak belirlenen stratejik ürünleri eken çiftçilere ekstra destek sağlıyoruz"
Akar, 2024 yılı itibariyle başlatılan tarımsal üretimin planlanması projesi hakkında da bilgiler vererek, "Su kısıtını göz önünde bulundurarak bazı stratejik ürünler belirlendi. Bu stratejik ürünleri eken çiftçilere ekstra destek sağlıyoruz. Buğday, arpa gibi stratejik ürünler eken çiftçilerimizin girdilerine katkıda bulunuyoruz." dedi.
"Malatya'da şimdiye kadar bir milyarın üzerinde tarımsal destek ödemesi yapıldı"
Malatya'da şimdiye kadar yaklaşık bir milyarın üzerinde tarımsal destek ödemesi yapıldığını belirten Akar, "850 tona yakın buğday, arpa tohumu dağıttık. Çiftçilerimize her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Ayrıca, çiftçilerin iş gücü ihtiyacının karşılanması için mekanizasyon ve alet ekipman ihtiyacı arttı. Çiftçimizin ihtiyacı olan kayısı silkeleme ve budama gibi alet ekipmanları ve süt sağımı ve süt soğutma üniteleri gibi destekleri yerel finans kuruluşları aracılığıyla sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
"ÇKS kayıtları sürüyor, çiftçilerimizin kayıtlarını tamamlamalarını bekliyoruz"
Akar, ÇKS kayıtlarının devam ettiğini ve çiftçilerin kayıtlarını tamamlamalarını beklediklerini ifade etti.
Akar, "Geçen yıl 40 bin 70 çiftçimiz vardı. Bu yıl tahminim 41 bin civarında çiftçimizi sistemlerimize kaydedeceğiz. Şu anda kayıtlarımızın yaklaşık yüzde 65'i tamamlandı." dedi.
Toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu ve ilçe ziraat oda başkanları katıldı.