Akçadağ Dayanışma Derneği Genel Merkezince Kayısı ile ilgili Basın Açıklaması

“KAYISI ÜRETİCİLERİ PERİŞAN ve SAHİPSİZ.
” NERDE MALATYA'NIN SAHİPLERİ”

“Depremin vurduğu bir kentte bir önemli problemimiz dünyaca meşhur kayısımız, kayısı da maalesef çok zor günler geçiriyor“ Toplam kayısı rekoltemiz 107 bin ton civarında açıklanmış durumda, Malatyalı üretici diyor ki: “Kayısımız maalesef ayakaltı oldu.” diyor.

6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkisini iliklerine kadar hisseden Malatya şimdilerde ise Dünyaca ünlü tescilli Kayısımız sahipsizliğinin faturasıyla 2.ci depremleri üreticiler ve kent yaşıyor.

Geçen yıl sarı kayısı 160 TL'den, gün kurusu 220 TL'den alıcı bulurken bu yıl şu an pazarda 100 ila 140 TL arasında alıcı buluyor. Enflasyon TÜİK'e göre yüzde 71 ancak bizim kayısımızın fiyatı düşmeye devam ediyor.

YETKİLİLER NEREDE?TMO NEREDE? VEKİLLER NEREDE?

Eğer bu enflasyona göre hesaplarsanız, sarı kayısının 220 TL, gün kursunun 310 TL olması lazım. Toprak Mahsulleri Ofisinden de Tarım Bakanlığından ne de milletvekillerinden maalesef ses çıkmıyor. Sayın vekillerimiz sanki başka illerin milletvekilleri gibi, kayısıyla ilgili bir şey konuşmuyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi 2021 yılında büyük bir gösteriyle “Kayısı alacağız.” dedi, bir sefer aldılar, ondan beri kayısı almıyorlar hatta depremde “Enkazın altındaki kayısıları alın.” diye çağrı yapıldı, maalesef almadılar.

1 KİLO KAYISI GEÇEN YIL 8 LİTRE, BU YIL 3 LİTRE MAZOT EDİYOR

Kayısıyla ilgili tedbirleri almak lazım yoksa Malatyalılar alın terlerinin karşılığını alamayacaklar. Depremden zarar görmüş Malatya'da insanları tutan şeylerden biri de kayısı, insanlar kayısı bahçeleri nedeniyle ikamet ediyorlar; bunu da dikkatlerinize sunmak istiyorum.”.

“TARSİM” DİYE BİR PROBLEMİMİZ VAR.

“Bir de “TARSİM” diye bir problemimiz var”, “ Maalesef hem Toprak Mahsulleri Ofisiyle ve TARSİM'le ilgili çiftçilerimin başı büyük belada. Bu yıl 650 metre ile 1.000 rakımı arasında kalan ova bölgelerinde ürün kaybı var, ürün miktarı yüzde 30 civarında.

Bu yıl değişik zamanlarda ve yerlerde fırtına kayısı ağaçlarını kökünden söktü, dallarını kırdı, olgunlaşmamış kayısıları yere serdi. Meydana gelen fırtınada dökülen kayısıların bir kısmı olgunlaşmamış, islime verilmez, gün kurusu olmaz.

Olgunlaşmamış olanların bir kısmı yere düştüğü için parçalanmış durumda. Bu durumda, dökülmüş olan kayısıların ancak üçte 1'i kurtarılacak ancak TARSİM eksperlerinin Malatyalı üreticilerden intikam alırcasına canı yanmış üreticiye yerdeki ürününü alıp islime atmasını tavsiye ediyor.

TARSİM'in bu zararı karşılayamayacağını söylüyor; sudan sebeplerle üreticiye ret veriliyor. Komşu il Elazığ'ın Baskil ilçesinde TARSİM bu sorunları üreticilere yaşatmıyor. Sadece Malatya'da bu sıkıntının olmasının arkasında nelerin yattığını da kamuoyu çok merak ediyor. Yaşanan iklim değişikliği nedeniyle TARSİM mutlaka yönetmelik değişikliğine gitmelidir.

Mevcut sözleşme esaslarında yer almayan yeni zarar türleri ortadayken bu sorunun inatla çözülmek istenmemesini de anlamak mümkün değil. Adeta Malatya cezalandırılmaya çalışılıyor.

SULAMA SORUNU BAŞLI BAŞINA DERT

Malatya'nın bir çok yerinde halen sulama suyu büyük problem. Hâlâ sulama sorunumuz çözülebilmiş değil. Yetkilileri göreve özellikle vekilleri üreticiye sahip çıkmalarını bekliyoruz. Maalesef Malatya'nın sesini duyan yok ama inatla herkes duyuncaya kadar deprem bölgesinde zarar gören Malatya'nın sesi olmaya, kayısının sesi olmaya hep birlikte devam edeceğiz…

Akçadağ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR