Ağbaba, Kıdem Tazminatı Çalıştayı Düzenlendi

Ağbaba 'İktidarın Yapmadığını Yapıyoruz'Kılıçdaroğlu 'Taşeron Sayısı Sendikalı İşçiden  Fazla'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın koordinatörlüğünü yaptığı CHP Emek Büroları tarafından organize edilen ‘Kıdem Tazminatı Çalıştayı' Ankara'da gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışında konuşan Ağbaba; “CHP olarak, iktidarın yapmadığını yapıyoruz. Kapalı kapılar ardında değil, bir çalıştay ile kıdem tazminatını tartışıyoruz.” dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Türkiye'de sendikalı işçiden çok taşeron işçinin olduğunu belirtti.

Kıdem Tazminatı Çalıştayı'na CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da katılarak birer konuşma yaptılar.

AĞBABA; “EMEK SİYASETİNİ GÖRÜNÜR KILACAĞIZ”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba Emek Bürolarının amacının 1980 darbesi sonrası değişen; etnik, mezhepsel ve kimlikler üzerinden şekillenen siyaset gündemini, yeniden emek alanına çekmek olduğunu belirterek, ilerleyen süreçte hazırlayacakları Emek Strateji Belgesi ve sektörel bazda, her iş alanıyla ilgili raporlarla emek siyasetini daha da görünür kılacaklarını kaydetti.

AĞBABA; “OHAL EN ÇOK EMEKÇİYİ EZİYOR”

Ağbaba; “Emek düşmanı politikaların, sağcı solcu demeden herkesi, olağanüstü boyutlarda etkilediği bir dönemi yaşıyoruz. OHAL en çok emekçiler üzerinde baskısını hissettiriyor. OHAL'in teröristler için geçerli olduğunu söyleyip, ardından da grev yasaklarını ballandıra ballandıra anlatmak, emekten yana olanların sözleri olamaz.” İfadelerini kullandı.

AĞBABA; “150 YILLIK GEÇMİŞİ OLAN KIDEM TAZMİNATINA GÖZ DİKTİLER”

“Sadece son süreçte karşımıza çıkan Kiralık İşçilik Yasası, Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ve bugünlerde önümüze gelecek olan Zorunlu Arabuluculuk Sistemi gibi adımlar emekçilerin aleyhine düzenlemelerdir.” Diyen Ağbaba, “Hükümet bunlarla da yetinmiyor. Bu sefer tüm dünyada 150 yıllık geçmişi olan, Türkiye'de Cumhuriyetin kazanımlarından biri olan, 1936'da iş yaşamımıza giren Kıdem Tazminatını fona devretmek istiyorlar. Emekçilerin kazanılmış haklarına göz diken iktidar sahipleri, bir yeni saldırı için kolları sıvıyor.” dedi.

AĞBABA; “EMEK EN YÜZE DEĞERDİR”

CHP olarak, iktidarın yapmadığını yaptıklarını, kapalı kapılar ardında değil, tarafların fikirlerini ifade edeceği bir çalıştay ile kıdem tazminatını tartıştıklarını kaydeden Ağbaba güvencesiz çalışan milyonlarca emekçiyi doğrudan etkileyecek düzenlemenin, bakanlık binalarına, parti binalarına sıkıştırılamayacak kadar hayati bir mesele olduğunu belirtti. “Emek en yüce değerdir” ilkesini benimsemiş bir parti olarak, sendikaların HAYIR dediği hiçbir düzenlemeye evet demeyeceklerini ifade eden Ağbaba, emekçilerin kazanılmış haklarından, geri adım atmaya zorlanacağı hiçbir düzenlemeyi de kabul etmeyeceklerini belirtti.

KILIÇDAROĞLU; “ÇALIŞTAY BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAK”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çalıştayın kıdem tazminatı konusunda bir dönüm noktası olacağını belirterek 1980 sonrası siyasetin farklı şekillendiğini inanç üzerinden etnik kimlik üzerinden siyaset yapıldığını, alın terinin bir köşeye atıldığını, işçilerim kıdem tazminatı haklarının ellerinden alındığını belirtti.

KILIÇDAROĞLU; “5 MİLYON GENÇ NE OKUYOR, NE ÇALIŞIYOR”

“Ön yargılardan kurtulup sandığa gitmek zorundayız.” diyen Kılıçdaroğlu konuşmasının devamında “Elimizde kıdem tazminatıyla ilgili bir taslak yok. Sorun şurada işin aktörleriyle konuşmuyorsunuz kimlerle konuştuğunuzu gizliyorsunuz. Sendikacıların önündeki en büyük engel 7 milyon işsiz. Daha acı bir tablo var 14-29 yaş aralığında 5 milyon gencimiz ne okula gidiyor ne de çalışıyor. İşçi korkudan sendikalı olamıyor. Türkiye'de sendikalı işçilerden fazla taşeron işçisi var. Bu tablo çalışma hayatının nerelere sürüklendiğini gösteriyor. Bugün burada ortak çözüm üretebilirsek hepimiz çok daha güçlü oluruz.'' dedi.

SONUÇ BİLDİRGESİ ÇALIŞMA BAKANLIĞINA İLETİLECEK

Konuşmaların ardından çalıştayda, çok sayıda akademisyen ve uzman "Türkiye'de emeğin genel durumu", "Kıdem tazminatı fonu ne anlama geliyor", "Fon ne getiriyor", "Ne yapmalı, nasıl bir kıdem tazminatı" konularında görüşlerini aktardılar. Çalıştaydan çıkan sonuç, rapor halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilecek.

Bakmadan Geçme