Ağbaba, Silahlı Eğitimi Taliban, Akademik Eğitimi Türkiye'deki Üniversiteler Veriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Habertürk Televizyonu Programcısı Mehmet Akif Ersoy'un, silahlı bir Taliban mensubunun Malatya İnönü Üniversitesi'nden kabul aldığını açıklamasının ardından soru önergesi vererek duruma tepki gösterdi.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Habertürk Televizyonu Programcısı Mehmet Akif Ersoy’un, silahlı bir Taliban mensubunun Malatya İnönü Üniversitesi’nden kabul aldığını açıklamasının ardından soru önergesi vererek duruma tepki gösterdi.

Ağbaba, “Üniversitelere temizlik görevlisi dahi alınırken kılı kırk yaran, güvenlik soruşturmaları yapan veya AKP’li bir milletvekilinin torpiline ihtiyaç duyanların söz konusu silahlı Taliban militanı olunca hiçbir şart sunmadan öğrenci kabul etmesi oldukça düşündürücü” dedi.

Silahlı eğitimi Taliban, akademik eğitimi Türkiye’deki üniversiteler veriyor

Ağbaba’nın açıklamasında şunlar yer aldı:

“Habertürk muhabiri Ersoy silahlı bir militanın İnönü Üniversitesi’nden kabul aldığını söylüyor. Sunucu o arada ‘Kabul alan orada normal yaşayan biri değil mi?’ diye sorunca Ersoy, ‘Hayır, burada bayağı silahlı bir Taliban mensubu’ diye durumu netleştiriyor. Anlaşılan üniversitelerimiz Ersoy’un ifadesiyle ‘bayağı silahlı Taliban mensuplarını’ kabul etmeye başlamış. Bu diyaloglar, iddialar doğruysa vay halimize. Türkiye’de üniversitelere yerleştirilen militan sayısı kaçtır? Bu kişiler hangi kriterlere göre seçiliyor? Başka silahlı örgütlerin, örneğin IŞİD’in, El Nusra’nın militanlarına da üniversitelerimizde eğitim verilecek mi? Bu iddialar doğruysa bu kişiler muhtemelen sınavsız ve hiçbir denklik olmadan kabul ediliyor. Üniversiteye temizlik görevlisi bile alınırken kılı kırk yaran, güvenlik soruşturmaları yapan veya AKP’li bir milletvekilinin torpiline ihtiyaç duyanların söz konusu silahlı Taliban militanı olunca hiçbir şart sunmadan öğrenci kabul etmesi oldukça düşündürücü. Afganistan’da savaşanlara silahlı eğitimi Taliban, akademik eğitimi Türkiye’deki üniversiteler veriyor. Bu skandal, Taliban’ın inancıyla benzerlik kurulmasının bir sonucu mu merak ediyoruz. Bu konunun derhal açıklığa kavuşturulması ve kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor.”

Üniversitelerimize kabul alan silahlı Taliban militanı sayısı kaç, açıklayın!

Veli Ağbaba’nın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1. Son beş yılda üniversitelere kabul alan Afganistan uyruklu öğrenci sayısı kaçtır? 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında kabul alanların sayısı ne kadardır?

2. Afganistan’da eğitim görüp Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapma hakkı verilen öğrenci sayısı kaçtır?

3.  Malatya İnönü Üniversitesi’nde halihazırda okuyan ve yeni kabul alan Afganistan uyruklu öğrenci sayısı kaçtır?

4. Üniversitelere kabul alan yabancı öğrenciler hangi kriterler baz alınarak seçilmektedir? Afganistan uyruklu öğrencilerin kabulü için hangi şartlar aranmaktadır?

5. Afganistan uyruklu öğrencilerin kayıtları öncesi güvenlik birimleri ne tür araştırmalar yapmaktadır? Bahsi geçen haberde sözü edilen kişinin kimliği tespit edilmiş midir?

6.   Taliban yetkilileriyle öğrenci değişimi, denklik ve üniversitelere kabul hususlarında herhangi bir anlaşma yapılmış mıdır?

7. YÖK’ün denklik kriterleri nelerdir? Türkiye’deki üniversitelerden kabul alan Afganistan uyruklu öğrenciler denklik sınavına tabi tutulmakta mıdır?

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN