• Haberler
  • Güncel
  • Ağbaba, Kayısı Üreticilerin Sorunlarını Dile Getirdi

Ağbaba, Kayısı Üreticilerin Sorunlarını Dile Getirdi

'Bir Fizyolojik Dökülme Eksikti'

Son günlerde kayısı üreticilerinin TARSİM’e olan  sitemlerinin arttığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Önceden don ve dolu ile uğraşan üretici şimdi de fizyolojik dökülme denilen bir sebeple uğraşmaya başladı.Kayısı üreticilerinin eleştirileri dikkate alınarak mutlaka yeni ve sağlıklı tespit yapılmalıdır” dedi.

 Havaların mevsim normallerinin altında seyretmesi, don ve dolunun yol açtığı zararlar kayısı üreticilerini kara kara düşündürüyor. Ürünlerinin dolu ve dondan kaynaklı zarar gördüğünü ancak TARSİM eksperlerinin bu gerçeği görmezden gelerek ‘Fizyolojik dökülme’ adı altında zararlarını karşılamak istemediklerini belirten üreticiler, sorunlarını gündeme getirmesi için CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’dan yardım istediler.

SORUNLAR ARTARAK DEVAM EDİYOR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,üreticilerin eleştirilerinin dikkate alınarak,gerekirse tekrar değerlendirilme yapılmasını,konuyla ilgili  yetkili kurumların gerekli girişimlerde bulunmasını istedi. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)’in kurulduğu 2006 yılından beri üreticilerin zararlarını karşılamayı amaçladığını belirten Ağbaba, “Üreticilerin sorunlarını çözmesi beklenen TARSİM üreticiler tarafından sürekli eleştiriliyor. TARSİM kendisine verilen görevi yerine getiriyor olabilir, ancak görünen o ki üreticiler ile istenilen diyalogun sağlanmaması yıllar itibari ile sorunların azalması gerekirken daha da artmasına sebep olmaktadır” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKISI VAR

Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir yeri olan kayısının, Dünyanın yüze yakın ülkesine ihraç edildiğini ve Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 350 milyon dolar katkı sağladığını ifade eden Ağbaba, “Malatya başta olmak üzere Türkiye genelinde meydana gelen soğuk hava ve don olayları üreticilere büyük zarar vermektedir. 2014 yılında meydana gelen donun meyveleşmeye başlayan ağaçların neredeyse tamamını vurdu.Kayısının tamamı yandı.2015  ve 2016 yıllarında meydana gelen kısmi don felaketleri de üreticiyi ekonomik yönden bir darboğaza sürükledi.Bu yıl ise Kale’nin tamamında, diğer ilçelerin ise önemli bir bölümünde don ve doludan kaynaklı zarar meydana gelmiştir” dedi.

YENİ VE SAĞLIKLI TESPİT YAPILMALI

TARSİM eksperlerinin geçtiğimiz yıllarda don ve dolu ile ilgili rapor tuttuğunu ve tutulan raporlara göre üreticiye ödeme yapıldığını kaydeden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Ancak bu yıl üreticinin karşısına “Fizyolojik olay” denilen bir ibare konuldu. Üreticilerin sulamasından,ilaçlamasından, gübrelemesinden kaynaklı, yani üreticilerin ağaçlarına bakmadıklarından kaynaklı verim kaybı denilen bir sebep söyleniyor. Üreticiler ‘ağaçlarımıza her yıl nasıl bakım yaptıysak bu yıl da öyle bakım yaptık. Don ve dolunun vurduğu meyveler büyüdükçe dökülmeye başladı, zamanında tespit yapmayan eksperler ise  işin kolayına kaçıp raporu fizyolojik olarak verdiler” demektedir. Üreticilerin bu eleştirileri dikkate alınmalı, daha sağlıklı bir tespit yapılmalı, tek bir kişinin bile mağdur edilmeden sorunun çözümüne gidilmelidir” dedi.

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05323866251
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!