26. Kayısı Festivali Etkinliklerine Büyük İlgi

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığına Sami Er’in gelmeiyle birlikte her alanda çalışmalar hız kazanırken Malatya’nın meşhur Kayısısı da unutulmadı. 

         Kaç yıldır yapılamayan Kayısı Festivali Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in talimatıyla yeniden başlatılması Malatyalıları memnun etti. Kayısı Paneli ve Yaş kayısı yarışmasına ilgi hayli büyüktü. 


‘KAYISI: FIRSATLAR VE RİSKLER’PANELİ DÜZENLENDİ

          Bu yıl 26’ıncısı gerçekleştirilen Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali kapsamında farklı birçok etkinlik düzenleniyor. Festival kapsamında Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda ‘Kayısı: Fırsatlar ve Riskler’ konulu bir panel gerçekleştirildi. 

          Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Kayısı festivalimizi tekrar başlatmış olmanın heyecanını bugün hep birlikte yaşıyoruz.Bir taraftan şehrimizi ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışırken bir taraftan da şehrimizin ve insanımızın normalleşmesi için adımlar atmaya devam ediyoruz. Bir taraftan yaraları sararken, bir taftanda normalleşmemiz gerekiyor.

          Herkes bir deprem travması yaşıyor, bu travmadan da kurtulmamız lazım. Bu nedenle kayısı festivalimizi normalleşme adımlarımızında biri olarak önemli buluyoruz.26’cı Kayısı Festivali’mizin kapsamında Malatya’nın En İyi Yaş Kayısı’sını seçmek için bugün buradayız. Aynı zamanda alanında özel tecrübelere sahip panelistlerimizle bilgi alışverişi yapıyor olacağız” dedi.

İHRACAT GELİRİMİZİ  ARTIRMAK İÇİN GEREKEN TÜM ADIMLARI ATACAĞIZ

          Malatya kayısısının dünya üzerinde önemli bir yeri olduğunu da vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Kayısı deyince Malatya, Malatya deyince kayısı akla gelir. Malatya Kayısının Başkentidir. Dünya’daki kuru kayısı ihtiyacının %80’ini Malatya’mız karşılıyor. Bu bizim için çok çok önemli bir durum. Malatya 2023 verilerine göre 70 bin tonun üzerinde kayısı ihracatı yaparak 408 milyon doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmiştir. 

         Yeni bir Kayısı Merkezi’miz var. İnşallah Ticaret Borsamız ile birlikte orayı çok daha aktif bir şekilde hale getireceğiz. Bizim seçim vaatlerimiz arasında da vardı; biz ihracat gelirimizi artırmak için atılması gereken tüm adımları atacağız.

          Lisanlı Soğuk Hava Depomuz içerisinde yer alan işleme tesisini kısa sürede açarak üreticimizin hizmetine sunmuş olacağımızı buradan sizlerle paylaşmak isterim. Lisanslı depomuzda şu ana kadar 200 ton kayısı depolandı. Lisanlı Soğuk Hava depomuzun 5 bin tonluk kapasitesi var.

         İnşallah tesisimizin eylül ayı itibari ile tam kapasiteye ulaşmasını bekliyoruz.Bunun yanı sıra yine üreticilerimize Organik Kayısı Deposu kurmak için çalışıyoruz. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman çiftçilerimizin, üreticilerimizin yanında olacağız.Tüm Malatyalıları ve Malatya’yı sevenleri 19-20-21 Temmuz tarihlerinde festivalimize bekliyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı. 

         Başkan Er’in konuşmasının ardından panele geçildi. Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım Moderatörlüğün de gerçekleştirilecek olan Panele konuşmacı olarak, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ‘İklim Değişikliğinin Kayısı Üzerine Etkileri’, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ‘Kayısıda Kontrolsüz İlaç Kullanımı’, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ramazan Çınar ‘Coğrafi İşaretin Kayısıdaki Önemi’ hakkında katılımcılara bilgiler aktardılar. 

187 ÜRETİCİNİN KATILIMIYLA YAŞ KAYISI YARIŞMASI YAPILDI

EN İYİ YAŞ KAYISILAR KALE VE DARENDE İLÇELERİNDEN

        Bu yıl 26’ncısı gerçekleştirilen Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali çerçevesinde ‘En İyi Yaş Kayısı Yarışması’  düzenlendi. 
  

 Dünya kuru kayısı üretiminin başkenti olan Malatya’da bu yılın en iyi yaş kayısıları seçildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yarışmada Kaba Aşı ve Hacıhaliloğlu dalında en iyi yaş kayısılar Kale ve Darende İlçelerinden seçildi. 

           187 kayısı üreticisinin katıldığı yarışmada, jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Kabaaşı kategorisinde birinciliği Darende İlçesinden Âdem Özdemir,Doğanşehir ilçesinden katılan Ali Mete ikinci ve Battalgazi ilçesinden katılan Fatih Kaya ise üçüncü oldu.

        Bir diğer kategori olan Hacıhaliloğlu türünde de Kale ilçesinden katılan Adnan Altınok birinci, Akçadağ ilçesinden katılan Hasan Genç ikinci ve Darende ilçesinden katılan Murat Özdemirise üçüncü oldu. 

         Yarışmada birinci olan üreticilere ödüllerini Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, ikinci olan üreticilere ödüllerini Malatya Vali Yardımcısı Talat Tabur, üçüncü olan yarışmacılara ise ödüllerini Darende Belediye Başkanı Alican Bozkurt takdim etti.

          Ayrıca yarışmada birinci olanlar tam altın, ikinci olanlar yarım altın ve üçüncü olanlar ise çeyrek altınla ödüllendirildiler. Yarışmada dereceye giren ilk 10 üreticiye Jeneratör, tüm katılımcılara ise budama seti hediye edildi. 

‘ÇİÇEKTEN SOFRAYA ALTIN MEYVE’ FOTOĞRAF SERGİSİ

           Festival kapsamında kayısının çiçek aşamasından sofraya kadar olan serüveninin sergilendiği ‘Çiçekten Sofraya Altın Meyve’ Fotoğraf Sergisi, Arslantepe Fotoğraf ve Sanat Topluluğu koordinasyonunda 20 Malatyalı fotoğraf sanatçısının katılımıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Fuaye Alanında gerçekleşti. Toplamda 44 adet fotoğrafın olduğu sergi katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. 

          Sergiye katkılarından dolayı fotoğraf sanatçılarına teşekkür belgeleri taktim edildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN