2. Kayısı Çiçeği Şenlikleri Başladı

Bu yıl 2'ncisi düzenlenen Kayısı Çiçeği Şenliğinin Sümer Park içerisinde bulunan Yöresel Ürünler Pazarında açılışı gerçekleştirildi.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile diğer paydaşların katkılarıyla Kayısı Çiçeği Şenliğinin açılışı yoğun ilgi gördü.

Kayısının 5 bin yıllık bir tarihi olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan yapmış olduğu açılış konuşmasında, “Tabi bugün güzel bir gün, ‘Hayat Çiçek Açıyor’. Güneşin altın yumurtası diye tarif ettiğimiz kayısımız bugün Malatya açısından ve Malatya’da yaşayan hemşerilerimiz açısından da çok önemli bir katma değer sağlayan milli bir ürünümüzdür. Dünya kuru kayısı ihracatının %80’ine yakın kısmının Malatya’da üretildiğini ve ihraç edildiğini düşünürsek bu Malatya ekonomisi açısından çok önemli bir potansiyeldir.  Özellikle bu son süreç içerisinde kayısıya yapılan yatırımlar lisanslı depolar, Şire pazarları ve kayısıyla ilgili iş ve işlemler kayısının 30-40 yıldan beri 250-300 milyon dolar bandında seyreden ihracat potansiyeli, artık bu dönemde yukarıya çıkmaya başladı. Bizim buradaki hedefimiz en az 2 milyar dolarının Malatya’da katma değer olarak kalmasını arz ediyoruz. Bunun içindir ki bizler kaysının “Hayat Çiçek Açıyor” sloganıyla Kayısı Çiçeği Şenlikleri ve daha sonra Kayısı Festivalleri ve kayısının önemi noktasında da vatandaşımızın bilgilendirilmesi bilinçlendirilmesi ve kayısı ürününün gerek besin açısından gerek gıda açısından gerek ambalaj çeşitlendirilmesi açısından yeni bir formata dönüşmesi gerekir” dedi.

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Kayısı Çiçeği Şenliklerinin Malatya ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunan Vali Aydın Baruş ise yaptığı konuşmada, “Kayısı Çiçeği Şenliklerine katkıda bulunan tüm Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, odalarımıza, kadın kooperatiflerimize ve diğer paydaşlara teşekkür etmek istiyorum. Çünkü festivaller onlarla anlamlı hale geliyor. Malatya çok zengin bir tarihe sahip ve Medeniyetlerin buluştuğu noktada bulunan bir şehirdir. Bu şehrin kültürünün de çok zengin olması bu engin tarihe bağlı. M.Ö 5500 yıllarında burada kurulan bir şehir yapısı var, bir devlet yapısı var. Arslantepe 2021 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alındı. Arslantepe’yi devletin doğduğu yer olarak niteliyoruz. Arslantepe Malatya’nın tanıtımında önemli bir argüman. İnşallah önümüzdeki süreçte Arslantepe’mizi layık olduğu şekilde tüm dünyaya tanıtırız. Tüm Dünya insanlarını Malatya’ya getiririz ve Malatya turizmde hak ettiği yeri alır. Malatya aynı zamanda bu zengin kültürün getirmiş olduğu çok çeşitli ve zengin bir mutfak kültürüne sahip. Malatya’nın gastronomisi  kültür değerleri kadar zengin ve dünyaya tanıtılmaya değer. Malatya gastronomisinin tanıtılması Malatya yemeklerinin tanıtılması anlamında da bu şenlik önem taşıyor. Bu şenliklerin ikincisi düzenleniyor, önümüzdeki günlerde inşallah bu gastronomi festivali haline gelir. Türkiye’nin dört bir tarafından çok değerli mutfak uzmanlarını burada ağırlarız.  Burada öncü rol üstlenecek olan Kadın Kooperatiflerimiz. İlimizde 20 kadın kooperatifi bulunmakta. Bunların büyük çoğunluğu gastronomi alanında faaliyet gösteriyor. Malatya’nın lezzetleriyle Dünya’nın tanışmasını istiyoruz. Bu festivaller bunun için bir vesile. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına gastronomi alanında başvuru için gerekli hazırlıkları yapıyoruz. İnşallah bu süreci başarıyla tamamlayarak tarihle gastronomiyi birleştireceğiz. Malatya’nın doğal güzellikleri ve diğer turizm değerlerini birleştireceğiz. Malatya bundan sonra çok daha fazla misafir ayarlayacak turizm alanında da inşallah atılım yapacak. Bu festivalde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Özellikle Büyükşehir Belediyemize ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.  Festivallerin bir şehirde düzenlenmesi hem kültürel ve sosyal hayatı renklendiriyor hem de ilin tanıtımına ciddi katkılar sağlıyor. Her şeyin bir başlangıcı vardır bu başlangıçların bu şekilde zengin çok katılımlı bir şekilde yapılması önemli” dedi.

Halk oyunları ekiplerinin gösteri yaptığı program sonunda protokol tarafından ilçelere ve kooperatiflere ait stantlar gezilerek, Malatya’nın yöresel, tescilli yemeklerinin tadımı yapılarak yemekler hakkında bilgiler aldılar.

Gerçekleştirilen açılış törenine Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ercan Altın, Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, İlçe Belediye Başkanları, Siyasi Parti Temsilcileri, STK Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, 30’a yakın Ünlü Şefler ve Yemek Yazarları, Gurme Blogerlar, Öğretim Görevlileri, Kapadokya Bölgesi Tur Operatör ve Rehberleri,  Muhtarlar ile vatandaşlar katıldı. 

Açılışın ardından Vali Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan şenlikler kapsamında ilimize gelen ulusal televizyon kanallarına Malatya Gastronomisi hakkında bilgiler verdiler.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN