Yeniden Refah Partisi'nden Taşeron İşçilere Destek

Yıldırım'dan, Temmuz'da Yapılacak Toplu Sözleşme Öncesi Belediyelere Uyarı...

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

“Ey Ömer'in Adaletini Anlatan Belediyeler”

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım, Malatya’daki belediyelerde çalışan KHK’lı personelin maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini söyleyerek, “Aynı işi yapan kadrolu mühendisin maaşı ile taşeron maaşı arasında yüzde 250 fark, tekniker arasında yüzde 225 fark, memur arasında yüzde 200 fark var. 657 sayılı kanuna tabi memurun sahibi devlet de 696 sayılı KHK personelinin sahibi kim? Soruyoruz! Bu mu sizin adaletiniz? Böyle adalet olmaz” dedi.

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım, Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyeleri başta olmak üzere belediyelerin şirketlerindeki KHK’lı personellerin maaşlarının azlığına dikkat çekerek Temmuz’da yapılacak toplu iş sözleşmesinde bu durumun göz önüne getirilmesini istedi.

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanlığı olarak belediyelerdeki toplu iş sözleşmelerinin en yakından takipçisi olacaklarını ifade eden Yıldırım, “Herşeyin başı adaletle başlar. Zor olacak ama sizlerden Erbakan’ca bir duruş bekliyoruz. İşçiye, memura, emekliye her ne şart olursa olsun hak ettiğini veren Erbakan duruşu bekliyoruz. Yeri geldiğinde dillerinizde pelesenk ettiğiniz Cennet mekan Erbakan hocamızın belediye yönetimindeki tecrübelerinden biraz ders almış olsaydınız bugün belediye personeliniz böyle ezilmezdi. Tekrar ifade ediyoruz yakinen takipçisi olacağız bu konunun. Eğer hak ediş verilmez ise elimizdeki argümanlarla ileride halka hesap vermek zorunda olacaksınız. Belediyelere önemle duyurulur” ifadelerine yer verdi.

Memurun sahibi devlet de, taşeronun sahibi kim?

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım, başta Malatya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinde çalışan eski adı ile taşeron yeni adı ile 696 KHK personelinin zor şartlar, ağır mesailer ve düşük maaşlar altında çalıştığını ifade ederek işçilerin hakkını savundu.

Türkiye’nin ekonomik kötü gidişatla mücadele ettiğini ve artık her evden, her mahalleden “Geçinemiyoruz” seslerinin yükseldiğini dile getiren Yıldırım, “Bu insanlar sadece sanayideki, tarımdaki, özel sektörde ki insanlar değil bir de belediyelerde çalışan taşeronlar var. Koskoca illerin, ilçelerin bütün işlerini yapanlar maaş konusunda belediye başkanları tarafından maalesef enflasyona kurban ediliyor. İşçiler adeta enflasyon altında eziliyor. Ekonomik krizin vermiş olduğu tahribat yetmezmiş gibi bir de belediyeler taşeron işçilerine enflasyon zammını maaşlarına yansıtmadığı gibi enflasyonun üzerinde de bir rakam eklemiyor.” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri’nde önümüzdeki günlerde yapılacak olan toplu iş sözleşmelerinde çalışanlarına enflasyonun altında zam verileceğinin kamuoyunda konuşulduğunu da ifade eden Yıldırım, “Sadece belediyelerde çalışan taşeron arkadaşlar değil belediyelerin şirketlerinde çalışan arkadaşlarımızın da durumu aynı. Eğer böyle bir şey yapılırsa bu tek kelimeyle zulümdür. Gereksiz yığınla harcama yapan belediyeler işçinin emekçinin hakkı gelince mi akıllarına tasarruf etmek geliyor? Festivallerden, şölen ve şenliklerden kısılması gereken paralar belediye personelinin maaşından mi kesilecek? Hani sizler değil miydiniz bir birinize sahip çıkanlar? Ne oldu şimdi sizlere? Malatya'nın baronları seçim zamanı size çalışınca değerli de bu emekçi kardeşlerimiz size ve memleketimize çalışınca kötü mü?” şeklinde konuştu.

Pandemi sürecinde de kısmı çalışma adı altında mağdur edilen işçilerin bu sefer de toplu iş sözleşmesi adı altında enflasyona kurban edildiğini dile getiren Yıldırım, “Yaz aylarının ortasında toplu iş sözleşmesi olmaz, maaş artışı olmaz, maaş artışı asgari ücret referans alınarak ve üzerine ekleme yapılarak yılbaşında olur. Personeli enflasyona ezdirmemiş olursunuz.” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde memura günlük 30 TL net yemek ücreti ödenirken, taşerona ise brüt olarak 15 TL ödendiğinin de dikkatini çeken Yıldırım, yine memurun otobüse ücretsiz binerken, işçiye ise günlük otobüs ücretinin 3.5 TL’sinin verildiğini belirtti. 2020 yılında asgari ücrete yüzde 21 zam verilirken taşerona yüzde 13 zam verildiğini belirten Yıldırım, yine 2021 yılında asgari ücrete yüzde 50 zam verilirken taşerona da 17 zam verildiğini kaydetti. Bu süreçte taşeron işçisine verilen yüzde 41 zammın asgari ücret karşısında eritildiğini kaydeden Yıldırım, “Şuan yüzde 41 zam verseniz dahi 2 yıllık açığı kapatırsınız. Siz bu personele enflasyonu da göz önünde bulundurarak en az yüzde 75 zam vermeniz lazım. Tabi yılbaşında yine ezdirmemek şartıyla. Kurumda mezuniyet durumuna bakılmamakta, çalışma yılına bakılmamakta, yaptığı işin niteliğine bakılmamakta, mühendisler ve referanslılar dışında herkes aynı maaşı almakta. 30 yıllık personel ile 30 günlük personelin aynı maaşın almasının adil olmadığı gibi, ilkokul mezunu ile üniversite mezunun aynı maaşı alması da, ofiste çalışan ile sahada çalışanın da aynı maaşı alması adil değildir”

657 Sayılı Kanuna Tabi Memurun Sahibi Devlet de 696 Sayılı KHK Personelinin Sahibi Kim?

Belediyelerde aynı işi yapan personellerin arasında maaş uçurumu olduğuna da dikkat çeken Yıldırım, “Kadrolu mühendisin maaşı ile taşeron maaşı arasında yüzde 250 fark, tekniker arasında yüzde 225 fark, memur arasında yüzde 200 fark var. 657 sayılı kanuna tabi memurun sahibi devlet de 696 sayılı KHK personelinin sahibi kim? Soruyoruz! Bu mu sizin adaletiniz? Böyle adalet olmaz. Böyle Malatya kalkınmaz. Tabi büyükşehir belediyesindeki durum bu şekilde.” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN