Pandemide Çocuklar - UZM. DR. EYLEM ÖZDEMİR HOŞHAN

Pandemide Çocuklar


 Salgın dönemi anne- baba ve çocukların düzenlerini değiştirdiği için hem anne babada hem de çocuklarda bazı fiziksel ve duygusal değişikliklere neden olmaktadır. Çocuğun ağlama, öfkelenme, vurma, bağırma, uykusuzluk, aşırı hareketlilik gibi görülebilecek sorunlarına karşı sabırlı ve anlayışlı olmaları önerilmektedir. Çocukların istenmeyen davranışlarını engellemek için coronavirüs ile korkutulması ve tehdit edilmemesi gerekmektedir. Çocukların evdeki hareket alanları kısıtlanmamalıdır. Günlük rutinler belirleyip ona göre hareket etmeleri sağlanmalıdır. 
          Bazen ebeveynler çocukları daha çok etkilenmesin diye özellikle virüs ve hastalıklarla ilgili konularda konuşmaktan kaçınırlar. Bu çok anlaşılabilir bir endişedir. Ancak günümüz koşullarında özellikle internet ve televizyonun bulunduğu ve herkesin aynı evin içinde kalmak zorunda kaldığı bu zamanlarda çocukların bir şeyleri duyup görmesi kaçınılmazdır. Ebeveynler bu duyguları ve olayları konuşmadığı zaman çocuklar kendi duydukları ve gördükleri kadarından kalan boşlukları kendileri tamamlarlar. Ve gerçekte olandan belki de daha kötü bir senaryo yaratarak daha çok endişelenir, korkabilirler ve kendilerini güvensiz hissedebilirler. Bu yüzden çocuğunuzun yaşına uygun olarak belki resimlerle ve hikayeleştirme yöntemleri ile bu virüsün nasıl olduğunu kısaca anlatmanız önemlidir.
                Covid 19 salgını sebebiyle, hem çocuklar hem de aileler hastalıktan korunmak için evlerinde kalmak durumundalar. Bu gibi durumlarda hem çocuklar hem aileler teknolojik aletlerle daha fazla zaman geçirmeye başladılar. Telefon, televizyon, tablet vb. teknolojik aletler doğru kullanılmadığında çocuklarda bazı gelişim sorunlarına ve davranışlarında değişikliklere yol açmaktadır. Çocuğun ekrana maruz kalma süresi arttıkça, çevresine verdiği tepkiler azalmaktadır. Gelişimsel olarak 0-3 yaş arası dönemde çocuklarda göz sağlığının bozulması, göz kırpma, göz kaydırma gibi tik bozuklukları, göz teması kuramama, ismine tepki vermeme, tekrarlayıcı davranışlar, alıcı dil becerilerinin azalması, yönerge almada zorluk çekme ve dil gelişiminde gecikmeler, dikkat ve bellek becerilerini, el göz koordinasyonu sağlama, dinleme ve anlama becerilerine yönelik olumsuz etkiler görülebilir. Bunun yanı sıra aile içi iletişimin azalması sebebiyle çocuk ve ebeveyn arasında çatışmalar yaşabilir. Yine yapılan bir çalışma; pandemi dönemi çocuklarda miyopluk oranının arttığını göstermiştir. 6 yaşta 3 kat, 7 yaş 2 kat ve 8 yaşta bu oran 1,4 kattır. 
         Evden çıkamayan çocuklar için, Travmatik Stres Bozukluğu Merkezi tarafından da (CTSS Helping Homebound Children During Covid-19 OutBreak, 2020) benzer önerilerde bulunulmaktadır. Bu öneriler arasında aşağıdakiler yer almaktadır: 
        - Ailelerin birlikte bir plan yapması, uygun olduğu durumlarda çocukların da planlama aşamasında katılım sağlaması ve bu şekilde kendilerini daha yetkin hissetmeleri, 
       - Evde yapılabilecek fiziksel aktivitelerin planlanması, ( Bu aktiviteler günlük ortalama 1 saat kadar olmalıdır.)
       -Sağlıklı diyet, uyku düzeni, uygun hijyenik uygulamalar(Bu dönemde annelerin sürekli çocukların sevdiği yemeklerden yapmaması önerilir, hareket kısıtlılığı da yaşayan çocukların obezite riski de artar.)
       - Yemek, yatma zamanı, çalışma ve egzersiz için rutinleri oluşturmak ve bunlara uymak, 
      - Evde gerekli gıda maddeleri ve ilaçların bulunması, 
      - Çocukların ev işlerine katılımı ile yeterlilik hislerinin arttırılması, 
      - Oyunlar, filmler gibi eğlenceli aktivitelerin planlanması, 
      - Olumlu bir duygulanımın sürdürülmesi, 
      - Anne babanın sabırlı ve toleranslı olmaları,
      -Eğer önceden var olan bir aktivite ise dini aktivitelerin çevrimiçi yöntemlerle devamı.
      Bunları ne kadar iyi yaparsak o kadar huzurlu bir ailemiz ve bir o kadar da sağlıklı nesillerimiz olur. Sağlıkla huzurla kalın.

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 2

  • Malatyalı.. | 20 Ekim 2021 19:28

    İnsan sağlığı çok önemlidir. Bu güzel yazınizdan dolayı tebrik ediyorum. Çok önemli konuları ele almısiniz. Teşekkürler..

  • Serkan | 03 Nisan 2021 18:11

    Teşekkürler hocam, çok güzel bir yazı ve yine çok önemli bilgiler olmuş. Emeğinize ve kaleminize sağlık. Başarılar diliyorum.

YAZARIN SON 5 YAZISI
26Şub

Pandemide Çocuklar

31Oca

Pandemide Yaşlılar