Toplumların Güvenliği - OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ

Toplumların Güvenliği


İnsanlar toplumlar halinde yaşamayı seven, arzulayan sosyal varlıklardır.

Toplum halinde yaşamalarındaki sebeplerden biri  güvenliklerinin sağlanması amacına yöneliktir.

Eski çağlardan beri insanlar güvenliklerini sağlayan teşkilatları kurmaya önem vermişlerdir.

Türk milletinde de eskiden beri dış güçlere karşı askeri güçler oluşturulmuştur. Bunun yanında iç güvenlik için de güvenlik birimleri, teşkilatları kurmayı ihmal etmemişlerdir.

Türk Milleti, iç güvenlik hususunda kamu düzenini sağlamak için çeşitli isimler altında çeşitli iç güvenlik teşkilatlarını meydana getirmişlerdir.

Türkler iç güvenlik teşkilatını (polis-jandarma) ulusal savunma gücüyle birlikte yürütmeyi ve ön planda tutmayı başarmıştır.

Güvenlik denince aklımıza ilk gelen benim de mensup olduğum polis teşkilatını çok kısa olarak  anlatmak istiyorum.

Osmanlı döneminde İstanbul'da bozulan asayişi sağlamak için Yeniçeri Ocağı yerine askeri bağımlılığı olan iç güvenliği sağlayan (Asakir-i Mansure-i Muhammediye) adı altında bir teşkilat kurularak iç

 güvenlik sağlanmış olup başında da (Serasker) adı ile bir sorumlu yer almıştır. Yine 10-04-1845 yılında İstanbul'da (Polis) adı ile bir teşkilat kurularak, görevleri ile ilgili bir nizamname yayınlanmıştır.

1846'da güvenlik işleri, Seraskerden alınarak (Zaptiye Amirliği)'ne verilmiştir. 1909 yılında ise çıkarılan (İstanbul Vilayeti ve Emniyeti Umumiyesi Müdüriyeti Teşkilatına dair Kanun) ile Zaptiye Nezareti kaldırılarak (Emniyeti Umumiye Müdürlüğü) Dahiliye Bakanlığı'na bağlı olarak kurulmuştur.

Netice olarak Cumhuriyet dönemi 1937 tarihinde, aynı tarihli ve 3201 sayılı (Emniyet Teşkilatı Kanunu) çıkarılarak Emniyet Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatı yapılanması sağlanmıştır.

Sayın okurlarım, polis teşkilatının bugüne kadar olan yapılanmasını  anlatmak ancak kitap yazarak anlatılabilir.Bir çok meslektaşımız kitaplar halinde polis teşkilatının bugüne kadar gelişimini anlatmıştır. Ben ancak polis teşkilatının kuruluşunun ve gelişiminin kısa bir bölümünü aktarmaya çalıştım.

Neticede güvenlik birimlerimiz olan polis teşkilatı ve jandarma gibi kurumlarımıza önem vererek yardımcı olmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu unutmamalıyız.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Ağs

Kıbrıs Barış Harekatı

06Tem

Kurban Bayramı

06Haz

Fatih Sultan Mehmet 

05Şub
20Ara

- ATTİLA -