Sultan Nevruz Bayramı - OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ

Sultan Nevruz Bayramı


Türklerdeki bayramlardan biri de Sultan Nevruz Bayramı'dır. Türk Dünyasında bu bayramın Sultan Nevruz adıyla kutlandığı bir çok eserde yazılmaktadır. 
Türklerde bir kurtuluş ve bahar bayramı olarak kutlanan bu bayram Ebul Gazi Bahadır Han'ın (Secere-i Türk) adlı eserinde anlattığı Ergenekon Menkibesi ile ilgilidir,  diye kitaplar not düşmektedir. 
Bu kitaplardan biri Prof. Hakkı Yıldız ve arkadaşlarının yazdığı ( Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü) yayınlarından olan kitaptır. 
Sultan Nevruz Bayramı 21 mart günü Türklerde kurtuluş ve bahar bayramı olarak kutlandığı bu eserde anlatılmaktadır. Nevruz adının Farsça olduğu bilinir, ancak bu kelimenin Farsça oluşu Nevruz Bayramı'nın Türklere ait olmadığı anlamına gelmez.
Binlerce seneden beri Türk hakanları, Türk beyleri Türk Milleti  Nevruz Gününü örs üzerinde demir döverek kutlamışlardır.  
Gene Türk toplulukları güreş, cirit , sporlar yanında bir çok eğlenceler düzenlemişlerdir. Hatta bu Nevruz bayramına Türklerin Ergenekon Bayramı  dedikleri de belirttiğim eserde yazılmaktadır. 
Nevruz, Türk Halk Edebiyatında ve Divan Edebiyatında (Nevruziye)diye adlandırılan şiirlere de konu olduğu anlatılmaktadır. 
Türklerde Nevruz bir bahar bayramı ve kurtuluş bayramı olarak kutlanan bir gelenektir.
Saygılarımla.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Ağs

Kıbrıs Barış Harekatı

06Tem

Kurban Bayramı

06Haz

Fatih Sultan Mehmet 

05Şub
20Ara

- ATTİLA -