Minnet Etmem... - İSMAİL HAKKI DALAK

Minnet Etmem...


Har içinde biten gonca güle minnet eylemem,

Arabi Farisi bilmem, dile minnet eylemem,

Sırat-i müstakim üzre gözetirim rahimi,

İblisin talim ettiği yola minnet eylemem. (Nesimi)

Uzun veya kısa bir zaman. Hiç fark etmez, geldik gideceğiz. İkiyüzlü fani dünyada Elif gibi dimdik yaşamalı insan. Yalnız Yüce Allah’a karşı Vav gibi olmalıdır. Günübirlik menfaatler sadece insanın kişiliğinden götürür, getirisi olmaz, kaybettirir. Sonu olmayan bir şey için fırıldak olmanın gereği yoktur. Hakkı gözetmeli, mazluma Ermeli, zalime Alp’leşmeliyiz. Hayatı, Hud Suresi 112 Ayette (…Emrolunduğun gibi dosdoğru ol...) buyrulduğu üzere yaşamalıyız.

Halk arasında konuşulur ya falanca vefat etmiş, “Çocuklarına evler, arabalar, bankada paralar bırakmış” diye. İnanın hepsi boş. Gün olur hepsi biter, bitmeyen tek bir şey kalır tertemiz onurlu bir isim. O hiçbir zaman bitmez. İnsan mal için yaşamamalı. Yaradan insanı yaratırken ona onur vermiştir, yaratılmışların en kıymetlisi, en şereflisi yapmıştır. O zaman alınan emanetlere sahip çıkmalı insan. Yüce Allah’ın verdiği Onur ve Şerefin dünyada hiçbir karşılığı yoktur, olamaz da.

İnsan olarak bütün mücadelemiz bize verilen Onur ve Şerefe sahip çıkarak menfaat uğruna heba etmemeliyiz. Ey arkadaş, sahip olduğun mal mülk bir gün biter, oturduğun makam bir gün gider ama sana Yüce Allah’ın verdiği Onur ve Şeref insanlara minnet etmediğin sürece ebedi kalır.

Minnet etme arkadaş! Oturacağın koltuğu veren bir gün alır, senden öncekilerden alındığı gibi. Sahip olduğun mal mülk bir gün gider, senden öncekilerden gittiği gibi. Dik duruşla yaşadığın hayatı hiçbir babayiğit senden alamaz. Dik duran insana hiç kimsenin gücü yetmez. Çünkü onların meylettiği bir şey yoktur, dünyada. Onlar yalnız Allah’tan bekler, Allah’tan isterler. Günde beş defa O’na boyun büker, O’ndan niyaz ederler. Başkasına eyvallah etmezler.

Minnet etmem… Minnet etmem… Minnet etmem, diyorum da haksızlıkla makamlarda ahkâm kesenlere de helal olsun demiyorum elbette. Haksız kazanç sağlayarak yiyenlere helal olsun demiyoruz. Zaten helal etme gibi bir lüksümüz de yoktur. Bizim boyun bükmemiz Yüce Allah’adır. Gayrısıyla işimiz olmaz, olanlarında bizimle zaten işi olmaz, olamaz.

Minnet etme arkadaş! Hayatı yaratıldığın gibi dosdoğru yaşa. He tabi abi, tamam gardaş diyenlere de kulak asma. O iş kolay derler, senin Onurunu şerefini iki paralık ederler. Hayat her şeyi insana çok acı öğretiyor. Kardeşim diyenlerden bir talepte bulunmayacaksın. Yoksa yıkılırsın arkadaş! İnsan bazen hayatında gaflete düşebiliyor. Kalan ömrümüzde Rabbim gaflete düşenlerden eylemesin. Verecekse Kendi rızasından versin.

Kardeşinizde olsa, Eyvallahınız olmasın. Minnet etmeyin…

Kardeş kelimesini Can’dan söyleyen ve hayatına yansıtanlara, Selam ve Saygılarımla..

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…