Hep Daha Fazlası... - İSMAİL HAKKI DALAK

Hep Daha Fazlası...


Ne olacak bu işin sonu. Kanaatkâr toplum olmaktan uzaklaştık. Ne kazanırsak kazanalım, ne kadar yükselirsek yükselelim; hep bir eksik. Yüce Allah’ın verdiği bunca nimete karşılık bir şükür var mı? …(!)…

Evi olmayan ev, arabası olmayan araba, makamı olmayan makam peşinde. Olanda hep fazlasını istiyor. Oğlana bir ev, kıza araba ve daha niceleri. Kardeşim yeter artık bir şükür edin. Allah sağlık, sıhhat, afiyet versin. Neyin olursa olsun, bir kalp krizi her şeyin sonu olmaz mı? Öyleyse bu kadar çaba neyin nesi. Unutmayalım ki şükür olmayan yerde hayır bereket olmaz. Huzur mutluluk olmaz.

İnsan olarak olanla yetinmeyi bilmeliyiz. Allah vermek isterse her şeyi verir. Dünyada kazanmak ahirete yönelik olmalı. Yoksa dünyaları kazansan ne olacak. Hayır, bereket olmasa bir depremde her şey yerle bir olur. Makamın ne kadar yüksek olursa olsun bir emirle her şeyin elinden alınır. Tüm bunlardan geriye kalan sadece kanaatkâr olduklarındır.

Kul ancak Allah’ın rızasında makam bulur, huzur bulur, sağlık bulur. İstemekle fırıldak gibi yön değiştirmekle elde edilenler hep geçici heveslerdir. Bu gibi durumlar insan şahsiyetine zarar verir. İnsana hep kaybettirir, hem şereften hem de haysiyetten. Allah muhafaza.

Asırlar boyu hep fazlasını isteyenler kaybetmiş, kanaatkârlar kazanmıştır. Ömür dediğimiz kısa zaman bir rüya bir hayal âlemi gibidir. İnsan sadece bulunduğu anı yaşar. Öncesini değiştirmenin mümkünü olmadığı gibi, geleceğe dairde hiçbir tasarrufumuz olamaz. İnananlar için dünya sınav salonu, ömür sınav süresi, karşımıza çıkan olaylar ise sınav sorularından ibarettir. Süreyi düzgün kullanıp sorulara doğru cevapları vermek için onurlu ve şahsiyetli bir yaşam yeterlidir. Yoksa mal ve makam için kırk takla atacaksın, kapılarda yatacaksın, bukalemun misali şekilden şekle gireceksin, inanın değmez. Onursuz ve haysiyetsiz yaşamaktansa bir lokma bir hırka yeter de artar.

Hep daha fazlası diyenler; ilimde ibadette, hayırda hasenatta, sevgide saygıda, dostlukta, yardımlaşmada, birbirini arayıp sormada yarışsınlar.

Ne isteklerin ne de Malın ve Makamın sonu gelmez. Helalinden olmadıkça kazandıkça kaybeder, hak etmeden Makam sahibi oldukça küçülürsün.

Rabbim hepimizi doğru yaşayan helal kazanan ve dürüstlükten ayrılmayanlardan eylesin. Allah yar ve yardımcımız olsun.

Selam Saygı ve Dualarımla…

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…