Hayat Bayram olsun... - İSMAİL HAKKI DALAK

Hayat Bayram olsun...


Bazen başı alıp gitmek ister insan. Herkesten ve her şeyden uzaklaşmak. Hayata samimi yaklaşımlarla, olduğu gibi görünmeyle, insanları kendi gibi bilmekle hep kaybeden oluyor, insan. Konuşmakla kimseye kendini anlatamaz. Ya kendi kelime haznesi yetersizdir ya da doğru kelimeleri kullanmayı bilemiyordur. Sessizlikle de anlatamaz. Ya insanların kalp gözü kapalı ya da kalpleri ona kapalıdır. Hattı zatında kimsenin etlisine sütlüsüne karışmamalıdır. Geldiği yaşına kadar kendini kimseye anlatamayan insan, ne kaldığı bilinmez ya kalan ömründe ne anlatabilir ki. İnsanlardan sevgi beklenmesi abesle iştigaldir ama saygı beklemek en büyük hakkı değil midir?

Dünya da çok farklı, insanlarda. Anlatmayı bilmeyen anlatmayı da bilemez ki. Kendini hiç kimseye anlatamayan, dinletemeyen, hayatı hep bir ileri iki geri yaşayandan ne beklenir ki. Ne hayatı tanıyabilmiştir ne de insanları. Hayatta belli çok dost ve arkadaş bildiği insan vardır. Ama kendi birine dost veya arkadaş olabilmiş midir? Birilerinin ağabeyi veya kardeşi olabilmiş midir? İşin özünde insan kendini bilmelidir. Kendine farklı anlamlar yükleyen insan, hep üzülür. Hayatın riyakârlığına alışamayan insan mutluluğu hiç bulamaz.  

Belki hayata adapte olamamıştır. Avamdan farklı hayalleri düşünceleri vardır. Mesela herkesin mutlu olduğu, hiçbir çocuğun aç yatmadığı, insanların birbirine saygı gösterdiği, sevgi olmasa da saygının olduğu, hiç kimsenin kimsesiz olmadığı bir dünya hayalidir.

Hayal dedik ya hayal işte. Gerçek olmasa da kurmalı insan. Hayallerinde anlatmalı doğruları, güzellikleri. Hayalleriniz olsun ki yaşama azminiz olsun. Hayalleriniz kurun, rengârenk çiçeklerin güzelliği, uçuşan kuşların cıvıltısı huzurunuz olsun. Dalgalanan ay yıldızlı al bayrak özgürlüğünüz, okunan ezanlar hayatınıza anlam katsın. İhtiyaçlarınız, beş vakit namazın ardından yapmış olduğunuz dualarınızda yalnızca her şeyi yoktan var eden Yüce Allah’a olsun ki Onurunuz, Şerefiniz, Haysiyetiniz sizde kalsın.

Telefon rehberinizde kayıtlı olanları işiniz düştüğünde değil, hal hatır sormak içinde arayın. Gönderilen Cuma, Kandil ve Bayram mesajlarının değeri sizin samimiyetinizden ötesi değildir. Yolda karşılaştığınız insanlara selam verin. Emri altınızda bulunanların gönüllerini de alın. Onlara verdiğiniz değer aslında sizin kendi değerinizdir. İmkânlarınız çerçevesinde komşu, akraba ve arkadaş ziyaretlerini mutlaka yapın. Hasta ziyaretleri yapın. Yanlış anlaşılmasın bunları ben değil, Yüce dinimiz İslam diyor. Veya hiçbir şey yapmayın, tercih sizlerin.

Çok sevdiğim Hayat Bayram Olsa adlı şarkının sözlerinden alıntı yaparak yazımı bitirmek istiyorum.

Şu dünyadaki en mutlu kişi, mutluluk verendir.
Şu dünyadaki sevilen kişi, sevmeyi bilendir.
Şu dünyadaki en güçlü kişi, güçlükten gelendir.
Şu dünyadaki en bilgin kişi, kendini bilendir.

Bütün dünya buna inansa, bir inansa, hayat bayram olsa.
İnsanlar el ele tutuşsa, birlik olsa, uzansak sonsuza.

Elele tutuşabilen tüm insanlara…

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 3

  • Mümtaz Kamil Durak | 01 Temmuz 2020 23:03

    Kalemine sağlık. Yine mânâ yüklü bir yazı olmuş.

  • İbrahim YILDIZ | 01 Temmuz 2020 22:58

    Sevgili Yazarımız İsmail Bey. Yüreğiniz kadar kaleminiz de güzel. Tebrik ederim.

  • Münüp Barin | 01 Temmuz 2020 22:10

    Bayram o Bayram ola.

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…