GÜL DİKENSİZ OLMAZ! - İBRAHİM YILDIZ

GÜL DİKENSİZ OLMAZ!


Sevgili Dostlar,

Dünya gül yağı üretiminin % 65’i ülkemizden, ülkemizde de Isparta’dan karşılanmaktadır. Gül, güzel kokulu bitki türlerine verilen isimdir. Ana vatanı Anadolu, İran ve Çin’dir. Türklerin milli çiçeği sayılan ve çiçeklerin kraliçesi olarak da bilinen bu bitki herkes tarafından sevilen bir çiçektir. Park ve bahçelerin süslenmesinde kullanıldığı gibi sarmaşık olanları teras ve balkon süslemelerinde kullanılır.

Hepimiz Genel Müdürlüklerin Ankara’da olduğunu sanırız. Bilenleriniz vardır ama bilmeyenlerde çoktur ki Genel Müdürlüklerin tamamı Ankara’dadır. Ankara dışındaki tek Genel Müdürlük, Gülbirlik Genel Müdürlüğü’dür. Burası da Isparta’da bulunmaktadır. Dünyanın en büyük gül yağı üreticisi ve ihracatçısı olan Gülbirlik yılda 6 bin tondan fazla gül toplamakta bu güllerin günde 300 tonunu işleyebilmektedir.

Peki, ham maddesi gül olan ve yağı çıkartılan bu bitkiden neler yapılabilmektedir? Tabi ki gül yağı üretilmektedir. Dünyada kozmetik alanında ham madde olarak kullanılan gül yağından; gül suyu, gül reçeli, gül lokumu, gül sabunu, gül losyonu, gül şurubu, gül şampuanı, gül parfümü, gül kremi vb. gibi ürünler elde edilmektedir.

Gül bu aşamaya gelinceye kadar nasıl bir yol izler? Sadece fidanını dikip, bakımını yapmakla elbette bitmez. Her yıl Mayıs-Haziran aylarında, gül kokulu eli öpülesi kadınlarımız sabahın alaca karanlığında, daha tan yeri ağarmadan yola çıkarlar. Gül bahçesine geldiklerinde belki de pek çoğunuz mışıl mışıl uyuyorsunuzdur. Gül toplamaya yeni başlayanlar ellerine eldiven ya da çorap giyerler. Zamanla elleri nasırlaşır. Artık ne eldiven ne de çorap aramazlar. Çıplak elle başlarlar gül toplamaya. Her koparışta üç beş diken birden batar. Her koparışta dikenlerin ellerine battığını hissederler. Aslında bu anlatılmaz yaşanır. Atalarımız derler ya, “Gül dikensiz olmaz.” ya da “Gülü seven dikenine katlanır.”  diye.

Gül toplama işlemi hava şartlarına göre, olumsuz hava şartlarında yani havanın bulutlu ve yağmurlu olduğu günlerde kişi başına 20-25 kg ile sınırlı iken havanın güneşli olduğu günlerde bir kişi 50-60 kg kadar gül toplayabilmektedir. Aslında gül toplamak kolay bir iş değildir. Toplanan güller gül alıcıları tarafından tartılır. Kamyonlara yüklenerek fabrikaya götürülür. Bu işlem kooperatifler aracılığıyla yapılır. Gül fabrikada işlendiği gibi ilkel yollarla da gül yağı çıkarılabilmektedir. Gül toplayıcıları sabah saat 10.00 gibi evlerine dönerler.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.): “Benim kokumu duymak isteyen, kırmızı gül koklasın” buyurmuşlardır. Kokusu ve görünümüyle insanları derinden etkileyen gül, insanoğlunun varoluşundan itibaren varlığı tahmin edilmektedir. Gül hakkında türküler, şarkılar, şiirler, ilahiler, kasideler ve hikâyeler yazılmış, yıllar yılı dilden dile okunmuş ve söylenmiştir. Sitelere, apartmanlara, çocuklara isim verilirken Gül ismi hep kullanılagelmiştir ya da isme eklenmiştir. “Gül dikensiz olmaz” ve “Gülü seven dikenine katlanır” atasözlerimizi de unutmamız gerekir.

Gül kokulu, gül yüzlü dostlarınızın eksilmemesi temennisiyle hepinize sevgilerimi ve saygılarımı sunarım.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
01Ağs

AĞRIYI ÇEKEN BİLİR...

17Eyl

Bu da Benim Han'ım...

03Mar

BEN ANAMA DA VERİRİM

01Şub
04Oca

SEVGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL