GELİNEN SON DURUM - İBRAHİM YILDIZ

GELİNEN SON DURUM


Sevgili dostlar,

Bu yazımda güzelim ilçemiz Şarkikaraağaç’ın şirin bir beldesi olan Çiçekpınar Kasabasından bahsetmek istiyorum.

Kasabanın yerleşim merkezindeki arsa ve evlerin pek çoğu ile bağ, bahçe ve tarlaların büyük bir bölümü varisli yani hisseli olduğundan yerleşim merkezindeki pek çok ev harabe halinde terkedilmiş olarak bırakılmıştır.

Sebebi ise insanların pek çoğu malını mülkünü hakkın rahmetine kavuşmadan evlatlarına vermemekte, ben öldükten sonra ne yaparlarsa yapsınlar mantığıyla hareket etmektedirler.

Hal böyle olunca mal mülk varislere yani hak sahiplerine hisseli olarak intikal ettiği için hisseler paylaşılamaz hale gelmiş, anlaşılamadıkça zamanla hisse sayısı artmış, içinden çıkılamaz bir hal almıştır.

Daha sonra belediye Kızılkır mevkiini imara açmış; altyapısını, elektrik ve su şebekelerini tamamlayıp, halka satışa sunmuş, satılan arsaların tapuları dağıtılmış, yerleşim alanı bu bölgeye kayarak müstakil tapulu arsalara ev yapma modası oluşmuştur.

Tabi ki müstakil tapulu alanlara evler yapılınca hisseli yerler paylaşılamadan boşaltılmıştır. Kavgalar, gürültüler, sudan bahanelerle mahkemelik durumlar gün geçtikçe artmış, çözülemeyen sorunlar oluştukça küslükler, kırgınlıklar ve dargınlıklar artmıştır.

 Değerli dostlar,

Şu yalan dünyada sizce değer mi?

Yunus EMRE’nin dediği gibi: “Mal sahibi mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi, mal da yalan mülk te yalan, var birazda sen oyalan” sözünden ders çıkarmalıyız diye düşünüyorum.

Neyse ki kasabada yaklaşık 20 yıl evvel Tarım Reformu Uygulama Projesi çalışmaları başlatılmış, uzun uğraşlara rağmen süreç devam etmiş, parselasyon haritası 04/04/2008 tarihinde askıya çıkarılmış, Çiçekpınar Beldesi Arazi Toplulaştırma Projesi görevi Konya Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü’ne verilmiştir.

Kasaba sakinleri askıdaki haritaları inceleyerek arazilerini, bir ya da birkaç yerde toplamak istemişler.

Bilir kişiler oluşturulmuş, arazilere mevkilerine göre değer biçmişler, metrekare birim fiyatı belirlemişler, askı sonucu geçici parselasyon haritaları çizilmiş, tekrar askıya çıkarılmış, itirazlar olmuş, itirazlar sonucu yine geçici haritalar çizilmiş, bu işlemler sonunda haritalara son şeklini vermek üzere son kez askıya çıkarılan parselasyon haritalarında bazı uyanıklar bu süreci güzel değerlendirmiş, karganın leşe konduğu gibi arazilerini en iyi, en değerli yerlerde toplamışlar, hatta paylaşılamamış hisseli arazileri bile kendi arazilerinin yanına götürmüşler.

Sen varmışsın bu arazi şurada birleşsin demişsin. Seni takip etmişler, arkandan varmışlar, aynı araziyi başka bir yere taşınması yolunda talepte bulunmuşlar.

Tapulu arazisini istediği yerde toplayan hemşerilerime sözüm yok. Keşke hisseli arazilerin de tamamını tek yerde toplasalardı ne olurdu? Yani davul ellerinde, çubuk ellerinde, kendileri çalmışlar, kendileri oynamışlar.

Aslında Konya Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü görevlilerinin de bu duruma meydan vermemeleri gerekirdi.

Değerli dostlar, dahası da var.

Arazi Toplulaştırılması Projesinde Çiçekpınar’da elli bin civarında ağaç kesilmiş, değerli hemşerimiz eski Isparta milletvekilimiz merhum Kemal TOĞAY döneminde yapılan milyarlarca liraya mal olan Şarkikaraağaç ve havalesini Beyşehir Gölü’nden sulayan sulama kanaletlerinin Çiçekpınar arazilerindeki bölümünün tamamı ortadan kaldırılmış, arazimiz çırılçıplak bırakılmıştır.

Bazı hemşerilerimizin arazilerine istem dışı hisseli araziler katılmış, izale-i şüyu davası gerektiren haller oluşmuş, halk arasında ‘’avıgap’’ kelimesinden türediği bilinen avukatlık durumlar doğmuştur.

Hendekler arazilerin toprakları ile doldurulmuş, yollar, şoseler açılmış. Netice olarak arazi toplulaştırılması projesi tamamlanmıştır.

Gelinen son durum:

Birbirinden değerli hemşerilerime düşen görev; bu arazilerin erozyona karşı bir an evvel ağaçlandırma çalışmalarının başlatılması, yetkililere düşen görev ise Çiçekpınar Beldesi’ndeki arazi toplulaştırılması yapılan alanın sulama kanallarının derhal yaptırılması, eksikliklerin tamamlatılması.

Fakat en güzel yönü herkesin arazisi yola çıkar konuma getirilmiştir. Devlet, arazi toplulaştırılması için milyarlarca para harcamıştır. Özüne bakarsanız aslında hepsi dünya meşakkati.

Sevgili dostlar, sağlıklı ve mutlu yıllar.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
01Ağs

AĞRIYI ÇEKEN BİLİR...

17Eyl

Bu da Benim Han'ım...

03Mar

BEN ANAMA DA VERİRİM

01Şub
04Oca

SEVGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL