Burada Almancı, Orada Yabancı - İBRAHİM YILDIZ

Burada Almancı, Orada Yabancı


Sevgili dostlar,

Ülkemizde “Almancı”, Almanya’da “Yabancı” olan insanlarımızın aslında kimler olduğunu hepiniz bilirsiniz. Geçmişte Almanya’da çalışmış, yıllar sonra ülkemize kesin dönüş yapmış kişilere ya da halen Almanya’da çalışan, ülkemize izinli olarak geçici gelip giden kimselere halk arasında “Almancı” denilmektedir. Onlarda da haklı bir sitem vardır ki Burada Almancı Almanya’da Yabancı…

Hemşerilerimizden Almancı bir amcanın anlattıklarını müsaadenizle sizlerle paylaşmak istiyorum: “Yeğen biz Almanya’da çok zor illerde çalıştık. Yıllarca çalıştıktan sonra Yabancı olduğumuz Almanya’dan Almancı olduğumuz ülkemize dönüş yaptık. Ancak çocuklarımız ve ailelerini Almanya’da bıraktık. Yaz aylarında ülkemize izinli geldiklerinde sağ olsunlar bizleri de ziyaret ederler. Sabah kahvaltısında yaklaşık dört sofra kadar oluyoruz. Kahvaltıdan sonra tarlamıza, bağımıza, bahçemize gitmek üzere traktörü çalıştırdığımda bakıyorum yanımda sadece hanımı görebiliyorum” dedi.  Yabancı ülkede en ağır işlerde çalışan, babasının işine gitmeye tenezzül bile etmeyen bir toplumla karşı karşıyayız. Bunlar gerçekten enteresan bir durum, acı ama gerçek.

Almancı amcanın aslında isteği şu! Kavatlıdan sonra traktörünü çalıştırdığında çocukları ve aileleri ile birlikte tarlasına, bağına, bahçesine gitmek. Onlara arada ekip diktiklerini göstermek, yaptıklarını anlatmak, çevre eş dost ve akrabalarına karşı gururlanmak. Ailede reis olduğu için anlattıklarını dinletmek.

Peki, bu durum diğer ailelerde nasıl? Sanırım Almancı amcanın anlattıklarından pek de farklı değil. Her atanın çocuklarından beklentileri elbette vardır. Ama bu beklentilerin başında önce sevgi ve saygı gelir. Onun için ana ve babaya sevgiyi, saygıyı asla ihmal etmeyelim. O tarlada, bağda, bahçede hiçbir iş yapmasak bile onların gönüllerini ve hayır dualarını alalım. Çünkü günler su gibi geçiyor. Sizlerin de, bizlerin de Almancı amca misali çocuklarımız ve aileleri artma eğiliminde sürüp gitmektedir. Çok yakında yarının Almancı amcaları bizleriz. Peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V.) bir Hadisinde   “Kendin için  istemediğin bir şeyi mümin kardeşin için isteme” demiştir.  

Almancı amcanın anlattıklarıyla aslında yılların verdiği yorgunlukları ve içinde biriktirdiği yalnızlıkları anlatıyor. Ekmek parası için gittiği Almanya’da bir yabancı, Ülkesinde öz yurdunda ise Almancı! Bu nasıl bir garipliktir. Bu nasıl bir ötekileştirmedir.

Almancı amcam siteminde çok haklı değil mi? Hadi Almanya yabancı demekte haklı da bize ne oluyor. Bu güne kadar yaptıklarımızdan vazgeçip ömürlerini gurbette törpüleyen büyüklerimize karşı saygıyı, akranlarımıza karşı güler yüzü, küçüklerimize karşı sevgiyi kaybetmeyelim.

Hepinize selam sevgi ve saygılarımla...

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
01Ağs

AĞRIYI ÇEKEN BİLİR...

17Eyl

Bu da Benim Han'ım...

03Mar

BEN ANAMA DA VERİRİM

01Şub
04Oca

SEVGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL