Suyun Önemini Bilerek Kullanalım - FERAH USLU

Suyun Önemini Bilerek Kullanalım


Geçmişten günümüze suyun tarihteki önemi çok büyüktür.Yer kürenin oluşumundan itibaren su yaşam kaynağı olarak karşımıza çıkar.Suyun dünya üzerinde var olması tesadüf değildir.İnsanların ve tüm canlıların yaşamını sürdürmesi için yaratılmıştır.Dünyada var olan tüm canlıların olmazsa olmazı vazgeçilmesi.Tarihimizi incelediğimizde uygarlıkların yerleşim alanları hep suyun etrafında kurularak şekillenmiştir.

İnsanoğlu var oluşundan itibaren yerleşim alanı olarak su kaynaklarının olduğu yeri seçerek yaşamlarını sürdürmüştür. Bunu açıklığa kavuşturacak bir çok örnekler vardır. Su kültürü üzerine kurgulanmış yazılmış eserler, kitabeler bulunmaktadır. Ülkemizdeki su kaynakları olan nehirlerimiz, ırmaklarımız tartışma konusu haline gelmiş ve yapılan diplomasi görüşmeleri ile  ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Ortadoğu’ya, can veren, hayat veren su kaynaklarımız kutsal kitaplarda bile yer almaktadır.

Diyoruz ya imanın yarısı temizlikten geçer ve ana maddesi su yaratılmıştır. Rengini, kokusunu ve tadını hiçbir şey kirletemez değişime uğramadığı sürece. Doğada var olan su kaynaklarımızın hepsi temizdir. Su yaşam kaynağımızdır. Yaşamımızın devamlılığını sürdürmek için gereklidir. Tarım alanlarının sulanmasında, hayvanların bakımı için sulak yerler seçilir yaşamımıza yön verebilmek içinde.

Suyun bol olması ile bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış olup geçmişten günümüze sanatçılara da ilham kaynağı olmuştur. Su kaynaklarına uzak olan yerleşim alanları bir çok kanallar yardımı ile taşınmıştır. Etrafımıza baktığımızda geçmişten günümüze kadar tarihi miraslarımız olan çeşmeleri görmekteyiz. Bu çeşmeler vasıtası ile  halkın su ihtiyaçlarını karşıladıkları su kaynaklarımız yüzyıllardır hem içme, hem de sulamada kullanıldığını ve en temel kaynaklardan biri olduğunu bizlere  yansıtır .

Su olmasaydı yaşam olmazdı. Topraktan, atmosferde ve tüm canlılarda su vardır. Güneşin sıcaklığı ile birlikte deniz suyu buharlaşarak atmosfere çıkar. Buharlaşma neticesinde minareler kalır ve kalan mineraller suya karışır. Yeryüzünde yaşamın devamlılığı suya bağlıdır. Buharlaşan bu su damlacıklarda oluşan bulutlar halinde atmosfere ulaşır. Burada belli kütle seviyesine gelince yeryüzüne yağmur, kar  ve dolu olarak  inmesi ile yaşama katkı sağlar. Dünyamızda suyun var olması ve içilebilir özelliğini taşıması son derece önemli. Susuz bir yaşam mümkün değildir. Her türlü fiziksel ve kimyasal özellikte yaratılmış maddedir. İnsanlık ve tüm canlılar için gereklidir. Yaşamımız için gerekli olan dengeler suyun varlığı ile devamlılığını korur.

Sonuç olarak su insanoğlunun ve tüm canlıların vazgeçilmez kaynağıdır. Suyun değerini ve kıymetini bilerek kullandığımızda su bize hayattır. Günlük yaşamımızda suyu tasarruflu kullanmaya özen göstererek hem kendimize hem de dünyayı büyük israftan koruyarak dünyamızda var olan insanlığın ve diğer canlıların ömrünün uzamasına sebep oluruz.

Hepimiz biliyoruz ki var olan su elbet tükenme noktasına gelecek ve dünyamız yaşanmaz hal alacaktır. O günleri yaşamamak adına, pişman olmamak adına, her türlü önlemimizi şimdiden almalıyız. Suyun bu denli önemli olması insanlık ve canlılar için hayati önem taşıyan maddedir. Su kaynaklarımız kısıtlı olduğu için dikkatli kullanırsak bizden sonraki gelecek neslimize aktarılmasını sağlamış oluruz.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz