Sizce Lider Sonradan Mı Kazanılır Yoksa Doğuştan’mı Olunur? - FERAH USLU

Sizce Lider Sonradan Mı Kazanılır Yoksa Doğuştan’mı Olunur?


Bazı  insanların  inanışına göre  liderlik doğuştan vardır tezini kabul eder, diğer insanlar  ise eğitim sonucu elde edilen olanaklar sonucu  gelişme göstererek  liderliği elde edileceğine inanmaktadır. Sizce nedir liderlik doğuştan mıdır yoksa sonradan mı kazanılır?

Lider olabilmek  insanın  içinden geldiği gibi hiç bir  şart ve koşullarda geliştirilemeyen özelliktir. Her insan doğuştan liderdir. Bazıları liderlik özelliğini kullanarak karşı tarafa yansıtır.Bazılarıda bu özelliğini kullanmaz geri planda tutar.Ne zaman bu özelliğini karşı tarafa yansıtma gereği duyduğunda   geliştirmek için farklı yollar denemeye kalkar ve üzerinde çalışarak lider olmayı hak eder.

Yaşadığımız toplumda davranışlarımıza şekil vermeyi sağlayan üç faktör  vardır. İlki doğuştan kazanılan genetik özelliğimiz, yaşam tarzımız ve bu yaşamın içinde karşımıza çıkan insanlar, ortamlar ve koşullar davranışlardan dolayıdır.Diğer dediğimizde karşılaştığımız olaydan dolayı verdiğimiz  kişisel tepkilerimizdir.

Liderlik özelliğinde verdiğimiz tepkiler körelse bile zaman içinde öğrenilerek tekrardan kazanılabiliyor ve hayata geçirebiliyoruz.Lider dendiğinde iş hayatımızda olsun, topluluk  yönetimde birbirine eşleşmiş  olarak görünsede önüne baktığımızda kişisel liderlik yada kendi yaşamımızın lideri olmak gibi.

Kendi yaşamımızın lideri olmak ailede,çalıştığımız kurumlarda, kendi bedenimiz içinde lider olmak ve olması gerektiği gibi yaşamımızı sürdürmemizin kolaylaşmasını sağlar.

Dönüp kendimize şu soruyu sorabiliriz.Ben nasıl bir liderim?Liderlik konusunda nasıl biriyim? Kendimizden emin olarak cevabı aldıktan sonra peki ben liderlik gelişimi bakımından inancım nedir? Liderliği istersem yaparım doğrultusunda  yoksa doğuştan mı geliyor yönündemi? İşte asıl mesele burda inançlarımız değişim yolundaki kapılarımızın anahtarıdır.Kapı ya kendiliğinden açılır yada sonsuza denk kapalı kalır.Kendimize yaşamımda neleri değiştirirsem beni ve yaşamımı olumlu yöndemi etkiler sorusunun cevabını aldığımızda kişisel olarak yol almaya devam ederiz.

Farklılıkla ve davranışlarımızda yaptığımız değişim ile güçlenerek liderlik özelliğimizi ortaya çıkarmış oluruz.Lider olabilmek için güvenilir olmak,yaratıcı fikirler ve anında çözüm üretebilmek, iç güdülerine güvenmek,kendini çok iyi tanımak,karşısındakini çok iyi anlayabilmek,verdiği sözün arkasında durmak,olumlu davranışlara sahip olan her birey lider olabilir.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz