Sanal Oyun Mavi Balina İlleti - FERAH USLU

Sanal Oyun Mavi Balina İlleti


Bilgisayarlar ve internet  gibi çağımızın teknolojik  iletişim araçlarının yaygın şekilde kullanılması ile çocuklarımızın yaşam biçimi de değişime uğradı. Günlük vazgeçilmezimiz haline geldi. Sanal ortamda kalmayıp , toplumsal alana taşınması ile çocuklarımızın davranışlarında değişim yaşanmaya başladı. Çocuklarımız da yaş aralıkları zaman içinde giderek yükselme kaydetmesi  ve ailelerinin kontrolü azaldığı için çocuklar şiddet potansiyeli yüksek oyunlara yönelmiş durumda ne yazık ki.

Mavi Balina oyunu ve buna benzer yasaklı  ölüm oyunları can almaya devam ediyor.Kitle iletişim araçlarından , çevredeki sanal oyun nedeni oyunu sonucu kaybettiğimiz  geleceğimiz çocuklarımız  kurban ediliyor. Rusya’da , geliştirilip  tüm dünyaya sosyal medya aracılığı ile can almaya devam ediyor.Yasak olması ve caydırıcı önlemler alınmasına rağmen anlaşılır gibi değil  hala  bir şekilde oynatılmakta.

Mavi Balina  gerçek adı   ‘’ Siniy Kit’’ ölüm makinası kuralları olan ve her bölümü şiddet içeren oyundur.50 bölümden oluşup komutlar verilmekte , bu komutları yerine getirme zorunluluğu vardır. Bu süreç içersin de çocuğa vücuduna derin olmayacak şekilde kesikler attırarak zarar verdirerk  başlıyor  bunu yaptıktan sonra kimse ile görüşmemesi yüksek sesle müzik dinlemesi isteniyor. 50 gün  yani son nokta istenilen komut çocuğun kendini asması yada yüksek bir yerden atlaması için tehditler savurarak yaşamına son vermesi isteniyor . Bunu duyunca benim bile kanım dondu bu nasıl vahşettir insanın kendisi tarafından ölüme gitmesi.Ne kadar canice , sadistçe planlanmış daha baharında , hayatı tanımadan, körpecik geleceğimiz dediğimiz çocuklarımızı ,umutları , hayalleri çalınarak böylesine oyunun kurbanı ediliyor.

Biz aileler çocuklarımızı  zarar gelmesin diye her türlü imkanı sunup sanal alemde güvende olduğunu mu sanıyoruz. Sanal alemin büyüsüne kapılarak asıl en büyük kötülüğü bizler yapıyoruz. Çocuklarımızı kurtaralım sanal alemden gerçek yaşamı öğretelim.

Sanal oyunlar yasa dışı amaçlar taşıyor, bilgi hırsızlığı yapıyorlar oyunun içinde oyun var çocuklara facebook , watsap bilgilerine ulaşıp nerde yaşadıklarını aile bilgilerini öğrenerek  tehdit ile ölüme gitmesini sağlıyorlar.Eğer çocuklarımız gecenin bir vakti oyun kapalı olsa bile çağrı atarak  emir verici, kaygı verici konuşmalarla oyuna yönlendiriyorlar. Korku içeren görüntüler sırasında müzik dinlettiriyorlar ki fark edilmesinler diye.Tehlikeli oyunlar  çocuklarımızın uyku düzenini, ruhsal durumunu bozarak depresyona sokarak umudunu kaybetmiş,aşılamayacak duygu durumu sonucu işte bu noktada   kimse  duymadan sessizce yaşamına son veriyorlar.

Çocuklarımız oynadıkları oyunlardaki karakterlerle özdeşmiş duruma geldi.Aileler çocuklarının oynadıkları oyunların bir kısmını biliyor birde sakladıkları oyunlar var .İşte bu oyunları takip edelim ki  tehlikeden uzaklaştıralım. Sosyalleşmekten ziyade dijital oyunlarla  bütünleşmiş.Şidet içeren oyunları takip ettiği için gündelik yaşamları, okul yaşamı ve ruh sağlığı da etkilemekte, boş zamanlarını çalmaya devam etmekte. Bilgisayar oyunları  oynayan çocuklar kendini çok mutlu hissetiğini, haz aldıklarını ve motive olduklarını söyleseler de  dijital oyunlar  gösterişli atmosferine çekerek yalnızlığa itmektedir. Aileler çocukların enerjilerini tükettiği oyunlar hakkında bilgi sahibi olmadığımız gibi merak etmiyor gibi.Biz büyük olarak çocuklarımıza örnek olmalıyız kendimizi bu konuda eğitmeli ve çocuğumuza oyunları biz seçmeli hatta    birlikte oynamalı çocuklarımızın geleceği ve selameti için .Çocuğa sınırlı belli zaman ve kısa süreli izin vermeli gününü dijital ortamdan çok aktiviteye yönlendirmeli.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz