Haddimizi Bilmek - FERAH USLU

Haddimizi Bilmek


Haddini aşanlar elbette vardır ve var olacaktır.Haddlerini aşanlar var olduğu sürece haddini bildirenlerde var  olacaktır ve ikisi aynı oranda yer alacaktır yaşamımızın içinde.

Gurur ve kibir bildiğimiz kelime nasılsa anlam taşımıyorsa  haddini  bilmekte  tersini düşünürsek olumlu anlam taşımaktadır. Had  kelime anlamı olarak sınır demektir. Ve haddini  bilmek de, insanların yapabilecekleri yada yapamayacağı  tüm işlerin sınırını belirlemektedir.

 Yapabileceğiniz en iyi şey nedir diye sorulduğunda hiç düşünmeden ‘’ haddimi bilirim ‘’ deriz .Haddini bilmek,  durmamız gereken sınırı bilmektir. Hangi konuda olursa olsun yapabileceğimizden emin olduktan sonra  kendi konumumuzu ,sınırlarımızı bildiğimiz ve tavrımızı koyduğumuzda yol gösteren pusuladır. Ancak şu zaman içinde  sınırlarının nerede başlayıp nerede durabileceğini bilmedem görüşünü atan  insanlarla karşı karşıyayız. Haddimizi bilmede   yeterli değil  fakat haddini bildirmede çok meraklıyız. Herkes her konuda uzman olmuş durumda.  Öfke patlamasını kontrol edemeyen ve densiz diye adlandırdığımız fakat insanların sorunu gerçekte sandığımız gibi  densizlik değildir.Sadece  insanların birbiriyle olan ilişkilerinde basit  sınırları aşma durumudur.

Olayın diğer yüzünü incelediğimizde duygusal tarafıda bulunmaktadır.Bu sebepten dolayıdır ki insanın içini kemirir.Çünkü  duygusal anlamda  devamlı çırpınıp dururlar.Haddini aşan kişiler karşısındakine zarar   verdiğini düşünür ancak en çokta kendine zarar verdiğinin farkında değildir.

Haddini bilmek  boyun eğmek, olaylar ve durum karşısında razı olmak  aynı durumdadır.Oysa ki  haddini bilen değilde, kişiliği oturmamış  zayıf karekterli insanlardır.

Bu sebepten dolayıdır ki bu evrende yaşıyorsak bir hiç olduğumuzu kabul ederek tevazuyu elden bırakmayarak , sizler kim ne derse  dersin  , hangi makamda olursa olsun kendimizin ne olduğunu  bilecek, kendimizle ilgili ölçüyü, had ve hudutlarımızı iyi belirleyerek hareket etmeliyiz.

Beceri ve kabiliyetin bizlerde var olduğunu bildiğimiz  gibi başkalarının da var olduğunu kabul etmeliyiz.Çünkü hak bilmek insanlara karşı verdiğimiz değerden ibarettir. Bilmediğimiz konu hakkında atıp tutmayalım.Kişilere karşı eleştirilerimiz yıkıcı değil yapıcı olmalı.Birbirimizin eksiklerini değil nasıl düzeltebiliriz diye yaklaşmak en doğrusu.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz