Gıda Üzerinden Haksız Kazanç - FERAH USLU

Gıda Üzerinden Haksız Kazanç


Marketlerdeki raflarda bulunan gıda üzerine yapılan haksız kazanç insanların canına tak etti.Büyük marketlerin  fahiş fiyatlardaki uygulamaları hem küçük esnafı hemde üreticiye zorluk yaşatması üzerine büyük marketlerin fahiş  fiyatlarına  karşı dur demek için sıkı denetime geçildi.

Hem üreticiyi, hemde tüketiciyi koruyacak bir çok önlemler alınmaya başlandı.Ticaret ve Tarım Bakanlığı bir takım yasal  düzenleme çalışmalarını başlattı.

Büyük marketler tüketiciden parayı peşin alırken kendileri üreticiye vade uygulaması  yapmaktadır.Uyguladıkları vadeli sistem üreticiyide zora sokmaktadır.Yasal düzenleme ile vade süreleri kısaltılacak. Bozulacak olan besinlerde 30 gün ve diğer tarımsal ürünlerde ise 60 günü geçmeyecek şekilde karar alındı.

Büyük market zincirleri kısa sürede bozulan ürünleri  almış oldukları iptal etme risklerinide üreticinin üzerine  yıkmakta. Kendi ihmellerinin  sonucunda kayıp olan ve bozuk malları tedarikçilere yüklemekte .Yapılan düzenlemeye göre alınan kararlar sonucu ile iade edilme faturalarının  önü kesilmiş olacak.İptal etme işlemleri ise belli standartlar ve süre içersinde yapılması karar alındı.

Marketler ; üreticilerin mallarını raflara koymak için bedel talep ediyor ,ancak kendi ürünlerini pazarlamak, çeşitli promosyonlar düzenleyerek reklam giderlerinide tedarikçiye yüklüyorlardı.Rafları düzenleyen görevlinin ücretini bile tedarikçiden alıyorlardı. Yasalarda yapılan değişiklik sonucu marketler üreticiden  raf bedeli, çalışan görevlilerin ücretleri  ve diğer  giderler için talepte bulunamayacak.

Büyük marketler alım gücü yüksek diye tedarikçiler üzerinde baskı kurma yetkisi olmayacak.Özel markalı ürünler üzerinde oynanan hileler ortadan kalkacak.Daha düne kadar gramajı düşük ürünler  özel indirimli günler adı altında tüketici kandırılmaktaydı.Rekabet kurumu münhesarlık sözleşmesi kaldırılarak rekabetin ortadan kalkması ile  önlenmiş olacak.Belli tip  ürün ve ambalajlar bundan böyle sadece  bir marketler için  yapılan anlaşmalar Rekabet Kurulu tarafından yasaklanacak.

Yapılan düzenleme sonucunda bundan böyle 1 kilometre içinde aynı market açılamayacak.

Büyük Marketler zinciri sebebi ile  çaresizlik içinde sıkışıp kalan yerel marketler için düzenleme kararı alındı.Yerel marketlerin ucuz fiyata ürün alması sağlanacak.Büyük marketlerin pazarlama payı artması ile yerel ve küçük  marketler ve Pazar kaybına uğradılar.Bundan dolayı pazardaki rekabette kan  kaybetmeye başladı.

Rekabet Kurumunun başlattığı araştırma sonucunda parakendicilerin alım gücünü kötüye kullanmalarını engellemek ve pazardaki rekabet güçü yükseltmek için yeni yasal düzenlemeler hazırlanıyor.Rekabetin korunup korunmadığı incelenme sonucunda  bazı marketlerin ciddi anlamda  fahiş fiyatlar uygulandığı ortaya çıkarılarak savunmaları  istenebilir.

‘’İNSANLAR NEREDE GÜÇ GÖRÜRSE HAK ORADA SANIR.OYSA HAK İLE GÜÇ PEK AZ BİRLEŞİR.  JOSEPH ROUX ‘’

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz