Bizler Kendimizi Biliyormuyuz? - FERAH USLU

Bizler Kendimizi Biliyormuyuz?


Biz  insanlar  her zaman kendini bilmeli demiyor muyuz .Kim bilir kaç defa sormuşuzdur bu soruyu ? Ama  hangimiz   gerçekten  kendimizi biliriz. Bazen kendimizi öyle  överken  ve kibirli şekilde ifade ederken yakalanırız kendimize. Ya da  diğer arkadaşlarımıza senin adam yerine koydum  benden başka seni kim adam yerine koyar  demiyor muyuz?

Şu soruyu soralım kendimize bu kadar önemli miyiz gerçekten? Kendimize saygılı olmayı beklerken  başkalarına saygılı olmama hakkını nereden buluyoruz ? Ben buyum, ben şuyum bu bizi ilgilendiren sorunumuzdur demiyor belki de karşımızdakinin aynı haklara ve sorunlara sahiptir kabullenmiyoruz.

Bizleri bu kadar üst düzeyde tutan nedir? Kariyer sahibi oluşumuz mu,  çok zengin oluşumuz mu ,üstün yetenekli oluşumuz mu ya da üstün zekalı oluşumuz mudur... ? Bizim bu çizgimiz nereye kadar  gitmelidir.

Dünyanın var oluşundan itibaren süregelen ve tartışmalara konu olmuş baskılara boyun eğmeler,isyan etmeler, baş kaldırmalar biz insanların  tercihleri olduğundan çok yaşadığımız toplumun şu andaki seviyesine göre değerlendirilmelidir.

Bizler  tarihimize baktığımızda geçmişten bugüne değin bazı savaşların bir çok şeyin düzeltilmesi için çaba sarf ederken diğer taraftan bozmaya çalışanların var olduğunu biliyoruz. Karşı çıkışlar olsa da gerçekten  bazı şeyler düzeltilmiştir.

İnsanlar var oluşundan itibaren  bazı şeylere karşı  nefret  beslemiştir.Irk, inanç ve mezhep çoğaltmıştır. Öyle yüceltmişler ki sen en büyüksün, sen yücesin düşünceleriyle başkalarının düşüncelerine önem verilmemiş, kadınlarımız ise tüm bizim için kıymetli değerli kutsal kitaplarımızda değer verilirken gerçek yaşamda bastırılmıştır.

Zaman içinde  bu gibi düşüncelere karşı çıkılsada .O kadar açıklamalar yapılsa da yaşanan ve görünen gerçekler tüm açıklığıyla ortada.Değişen hiçbir şey yok.Dünyanın her yerinde ve memleketimizde hep bir birini hakir gören, kibirli, dedikodu ve aşağılamanın hat safhada olduğunu görmekteyiz. Yapıcı eleştiri yerine yıkıcı, parçalayıcı, iftira atan bir toplum olmuşuz.

Peki bu ego ve bencillik yapmanın nedeni nedir ki ? Öncelikle  konunun gerçek yüzünün tanısını koyalım ki  çözüme ulaştırabilelim ,tedavisini yapalım. Yoksa asla çözümsüzlük yerini kargaşa  alır başını gider.

Öncelikle tanı dediğimiz   tartışma konusunun  kadın ve erkek  eşitliğinden bahsediyoruz   .Ancak insanlar eşit midir ? Bunun sorusunun cevabını bulmalıyız öncelikle. Kimimiz eşittir diyecek, kimimiz de eşit değildir diyeceksiniz .İnsanlar farklı yaratılmıştır farklıdır, boyundan, kilosundan, ten renklerinden, göz renklerinden, iç güdülerinden, davranışlarından,yeteneklerinden dolayı çok farklıdır herkes birbirinden. İnsan değil ama ‘’ insan hakları eşittir’’ bence.

Yukarda belirttiğim gibi ben buyum , şuyum diyoruz ve devam ediyoruz  ,ben insanım ,ben değerliyim, özelim , benim her şeye hakkım var, ben güzel şeylere layığım derken diğer insanlarımızın da her şeye layık, hakları var,değerli, özel diye birbirimizle paylaşır,selamlaşır ve onurlandırırsak kat kat yücelmiş oluruz. Çünkü hepimiz insanız, eşitiz ve sevmesek bile paylaşma hakkımız vardır.Elbette bu kişilerin tercihleridir.Hiç kimse kimseyi mecbur bırakamaz. Yanlış bile yapsak özür dileme hakkımız vardır. Saygı ile.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz