AH BE Çocuk Neden Başarılı Değilsin? - FERAH USLU

AH BE Çocuk Neden Başarılı Değilsin?


Her insanın çocuk yaşlarda çocuk diye bir çok lakaplar takılmıştır. Bu lakaplar bilmeden bizlerde kalıcı olmuş.Bu lakaplar bazen aşağılayıcı, kırıcı, söylemler.Kızgınlık anında  ağzımızdan çıkan bu söylemler  çocuklarımızın sahip olduğu nazik ruh dünyasında yıkıcı olduğunu bilmeden zaman içinde karşımıza çıkar.

Böylesine yaşanan durum tıpkı dalından düşen meyvanın dalında iken aldığı darbeden dolayı aldığı yaralar gibidir. Özellikle alay geçici, aşağılayıcı takılan lakaplar çocuklarda kin ve nefret duygusu gelişir.Çocuğun iç dünyasında derin iz bıraktığı gibi kendisine lakap takana karşı büyük kin besler bu kini zamanla daha da  çoğalır.

Bu gibi lakaplara maruz kalan çocuklarımıza isim takan kişileri görmek istemeyecek  ve onlardan uzaklaşacaklardır.Tüm yaşamı boyunca onları affetmeyecek ve unutmayacaklardır.

Biz aileler buradaki ince çizgiyi göremiyor olabiliriz.Aileler ve öğretmenler çocuklardan başarı beklerken  göremediğimiz tarafta dışlayarak derin açılmasına sebep olduğumuz   ‘’ geri zekalı, aptal, salak ’’gibi söylemlerimiz yanlış tutumdur.

Bunca sarf ettiğimiz ‘’geri zekalı, salak ve aptal’’ gibi söylemler neticesinde çocuklarımızdan ‘’başarı ‘’ beklemek ne kadar doğru  .Bunu sorgulamak gerek.Görüldüğü üzere bu izlenmekte olan çelişki ve irrasyonel durumdan ibarettir.Onur kırıcı ve aşağılayıcı bir tutumdur.

Bu tür lakaplar  çocuğun öz güveninin sarsılmasına, zedelenmesine  ve hatta çocuğun alt üst olmasına sebeptir. Bir çok çeşitli lakaplar vardır mesela örneklendirecek olursak  ‘’hayvan mısın ? ‘’ diyoruz ya  sonrada bu çocuktan  nasıl insanca davranış beklenebilir ki ?Böylesine yaklaşım etik olmadığı gibi ve sorunlu yaklaşımdan ibaret.

Bu tür lakaplar, söylemler çocuklar üzerinde şu an olmasa bile gelecekte  almış olduğu derin yaralar ortaya çıkacaktır.Böylelikle bu çocuğun aldığı yaralardan dolayı dünyasını cehenneme çevirmektir.

Çocuklarımıza ve öğrencilerimize takılan lakaplar , hitaplar ve söylemler sonucunda şewkillenecektir.Yapılan araştırmalar neticesinde sözcüklerin insan üzerinde çok büyük etkisi olduğu .Kötü ve küçük düşürücü söylemler çocukları etkilemektedir.Bunun yerine  ilgi sevgi sözcükleri ile yaklaşırsanız çocuklar o kadar  olumlu etkilenir .

Onur kırıcı, ruhunu zedeleyici lakaplar çocuğun özgüvenin yüksek olmasını asla bekleyemeyiz ve mümkün değildir.Sürekli eleştirilen, tahrik edilen, azarlanan  ve onurlandırılmayan  çocukların özgüveni gelişmediği için  sağlıklı davranış beklemek irrasyonel durumdur.

Çocuğumuzun içinde  çıkmasını bekleyen mucit yönü mevcuttur.Bunu kötü söylemlerle öldürmeyelim ve geleceğini karartmayalım.Geleceğimiz dediğimiz çocuklarımızın nasıl bir eser olduğunu görmek istiyorsak öncelikle kendimize bir ‘’aynaya ‘’bakalım ve eserimizi görmüş oluruz.  O zaman ‘’ ah be çocuk neden başarılı değilsin ?’’ sorusunu sormamış oluruz.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz