Şen Ola Malatya... - ALİ DAĞ

Şen Ola Malatya...


Malatya’mızın büyük bir bölümü şehir merkezinde yaşamaktadır.  Bu durum bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Son yıllarda yolların yetersizliği, park sorunu gibi problemlerden dolayı şehir içi yaşamın da alışık olmadığımız zorluklar yaşamaktayız. Sorunların çözülmesi, bu güzel şehrin refah düzeyi yüksek ve yaşanılabilir bir şehir projesiyle inşa edilmesi oldukça önemlidir. Bunu sağlamak için şehrin yönetimi ve planlaması profesyonel olarak yapılması gerekir. Geleceğin cazibe merkezi bir Malatya’nın oluşmasında pazarlama kültürünü benimseyen, şehrin değerlerine sahip çıkmada ortak akılla hareket eden şehrin paydaşları (yöneticiler, yerel halk, ziyaretçiler, iş dünyası, öğrenciler vb.) büyük rol oynamaktadır. Binlerce yıllık kültür ve tarih mirasına sahip olan, bulunduğu coğrafya itibarı ile stratejik bir konumda bulunan Malatya, zenginlikleri ile marka şehir olmaya adaydır. Bunu başarmak için şehrin değerlerine sahip çıkan şehir paydaşlarının, bu ortak hedef doğrultusunda sürdürülebilir, uzun vadeli çaba içerisinde olmaları gerekir. Kısaca kurum ve kuruluşlarıyla bütünleşmesi gerekiyor.

 Şehirler sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan planlarını geleceğe yönelik olarak programlarken, şehrin markalaşması sürecinde bu etkenler büyük bir role sahiptir. Son yıllarda şehrimiz ekonomik, siyasi, toplumsal değişim ve gelişmelerden çok fazla etkilenmiştir.  Malatya Türkiye’nin doğusunda yer alan stratejik öneme sahip önemli bir şehirdir. Ayrıca Malatya önemli iş merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Malatya, zengin bir tarihe ve zengin bir kültürüne sahiptir.

Son yıllar da birçok Malatyalının hüznüne sebep olan, Akçadağ ilçemizdeki Sultan Suyu Haraya gerekli ilgiyi gösteremedik maalesef. Karmaşık bir bilgi kirliğine kurban verdiğimiz Sultan Suyu Harası, Kernek Meydanı, Hürriyet Parkı gibi Malatyalının özelinde hatıraları olan yerlerin dokusu değiştirildi.

 Bu yıl Unesco’nun Aslantepe Ören yerleşkesini dünya mirası kalıcı listesine almasını da çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Yerel yönetimin 7 bin yıllık tarihi mirası fırsata dönüştürmesini bekliyoruz.

İmaj ve karakter boyutunu oluşturan ve anket katılımcıları tarafından en düşük değerleri alan Malatya’daki turist rehberliği hizmetleridir.  Ne yazık ki Malatya’daki sivil toplum örgütleri sosyal ve kültürel gelişmelere yeteri kadar katkıda bulunmamaktadırlar. Yerel yönetimin özellikle şehir içi ulaşım ücretleri ve konaklama tesislerinin ücretleri ile ilgili daha etkin çalışmalar yapması gerekiyor.

Bir anket sonucunda yerel halka göre, Malatya denilince ilk sırada akla gelen özellik kayısı (%82,1), ikinci sırada yemek(%8,7) üçüncü sırada ise misafirperverlik (%7,4) olmuştur. Anket sonuçlarında da görüldüğü gibi günlük yaşam içinde kayısı Malatya ile bütünleşmiş bir yapıya sahiptir. Kayısı, sadece Malatya için değil ülkemiz ve dünya ticareti açısından da büyük bir öneme sahiptir. Malatya denilince ikinci sırada akla gelen özellik gastronomidir. Gastronomi(yemek) bugün önemi gittikçe artan bir sektör haline gelmiştir. Yemek kültürü Malatya için büyük bir önem arz etmektedir. Günümüze kadar Malatya denilince akla sadece kayısı gelmekte idi. Ama son yıllarda gastronomi faktörünün de Malatya için gittikçe önem arz eden bir unsur olduğunu ifade etmektedir. Malatya’nın yerel yemekleri (çorbaları, et yemekleri, köfteleri, içecekleri vb.) ile ilgili yapılacak olan çalışmalar, yöreye ait bazı yemeklerin tescil ettirilmesi sağlanmalıdır. Malatya’nın Şehir Pazarlaması açısından Yerel Halk Tarafından Değerlendirilmesi ve zengin bir mutfak kültürünün de ortaya çıkmasına vesile olacaktır. Oteller, lokantalar, mesire yerleri gibi gastronomi kültürünün yaygın olduğu mekânlarda yöresel yemeklerin yapılmasının teşvik edilmesi, Malatya’nın yöresel yemekleri ile de adının anılmasını sağlanmalıdır. Özellikle Malatya halkının hoşgörü, saygı ve sevgi gibi erdemlere fazlası ile sahip olduğu bilinmektedir. Malatya bu dokusuyla bir açık hava müzesi şansına sahip ender yerleşim yerlerinden biridir.

Malatya modern bir şehirdir, Malatya sanat şehri etkinlikler şehridir, Malatya güvenli bir şehirdir, Malatya bir sağlık şehridir ve Malatya tarihi bir şehirdir. Şehrin önde gelen yöneticilerinden ricam lütfen bu sloganı zedeleyen kutuplaşmalar ile ayrıştırılmayalım. Şen Ola Malatya….

(adgezgin)

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 2

  • Can Bircan | 12 Eylül 2021 20:22

    Ali abi güzel yazın için teşekkürler. Sahipsiz Malatya, Serbest çalışan ne yaptığı belli olmayan yerel yöneticilerimiz den bu kadar. Marka Vizyon işi, o da bizde yok.

  • Akçadağ | 11 Eylül 2021 21:01

    Ali bey Malatya'nın durumunu kısaca özetlemişsiniz. Teşekkür ediyorum. Maalesef çapsız yöneticilerimiz ne kadar güzel değerimiz varsa ya kaptırdılar yada yıktılar.

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Ara

Depremzedeye İmar Mağduriyeti

21Haz

Biraz İnsaf Yahu!

20Tem
13Eyl

Ömür Dediğin Yol

11Eyl

Şen Ola Malatya...