Vali Baruş, '13 Şubat Atatürk'ün Malatya'ya Gelişi' Kutlama Mesajı

Hayatını Türk Milletinin bağımsızlığına ve ülkemizi muasır medeniyetlerin seviyesine ulaştırma hedefine...

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Hayatını Türk Milletinin bağımsızlığına ve ülkemizi muasır medeniyetlerin seviyesine ulaştırma hedefine adayan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Malatya’yı Güney Anadolu Demiryolu ağlarına kavuşturan Fevzipaşa-Malatya Demiryolu Hattının açılışı nedeniyle 13 Şubat 1931 tarihinde ziyaretleriyle güzel şehrimizi şereflendirmiştir.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde Kahraman Milletimizin İstiklal Mücadelesi zaferle sonuçlanmış, Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurularak bu zafer taçlandırılmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra uzun harp yıllarında harap ve bitap düşmüş memleketimizin yeniden inşası ve ihyası için her alanda çok önemli atılımlar başlatılmıştır.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında demir yolları Türkiye’nin savunması ve kalkınması için en önemli alanlardan biri olarak görülmüş ve konu büyük bir ciddiyetle ele alınmıştır.  Atatürk’ün fikirleriyle beslenen Genç Türkiye Cumhuriyetinin sosyal ve iktisadi politikaları doğrultusunda etkili ve güvenilir ulaşımı sağlamak ve milli ekonomiyi canlandırmak için modern ulaşım şekli olan demiryollarının inşa işlerinin hızlandırılması öncelik olarak belirlenmiştir.

Demiryollarını geliştirme çalışmalarının sonuçlarını yerinde görmek isteyen ATATÜRK Fevzipaşa-Malatya demiryolu hattının açılış coşkusunu Malatyalılarla paylaşmak için BEYAZ TREN’le 13 Şubat 1931 Cuma günü Malatya’ya gelmiştir. Atatürk, Malatya’da zamanının büyük bir bölümünü bugün Atatürk Evi Müzesi olarak bildiğimiz dönemin Türk Ocağı binasında geçirmiştir. Burada halk temsilcilerini kabul etmiş, onlardan Malatya’nın üretim, ihracat ve genel iktisadi faaliyetleri hakkında fikirler almış, kooperatifleşme üzerine önerilerde bulunmuş, eğitim ve Millet Mekteplerine dair Vali ve Milli Eğitim Müdüründen bilgiler edinmiştir. Malatya’da bir gün kalan Atatürk, ertesi gün yine trenle Malatya’dan ayrılmıştır.

Malatya’nın kadirşinas insanı, bir taraftan çok merak ettiği Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı yakından görmenin heyecanını, diğer taraftan da ilk defa demiryolu ile tanışmanın sevincini birlikte yaşamıştır. Bu nedenle Malatya insanı, o günden beri 13 Şubat tarihine ayrı bir önem vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün temellerini attığı iktisadi planlar ve kalkınma programlarını geliştirerek o günden bugüne hızla büyümüş, birçok alanda dünyanın lider ülkelerinden biri haline gelmiştir.  Türkiye büyürken güzel şehrimiz Malatya’da büyüyerek gelişmiş, ekonomik ve sosyal alanda bölgesinin ve Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Tarım, sanayi, sağlık, turizm ve eğitim alanlarında önemli atılımlar yapan Malatya aynı zamanda siyaset, yönetim, kültür ve sanat alanlarında birçok önemli şahsiyet yetiştirerek ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlamıştır.  

İlimizi teşriflerinin 90 ıncı yıldönümünde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü saygıyla yâd ediyor, O'na, kahraman silah arkadaşlarına, aziz şehitlerimize ve ebediyete intikal eden şanlı gazilerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Malatyalı bütün vatandaşlarımızın 13 Şubat Günü’nü Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şehrimize geldiği o günkü heyecan ile kutluyor en içten sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Aydın BARUŞ

Malatya Valisi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN