Sizde Burun Estetiği Düşünüyorsanız Bunlara Dikkat Edin

Burun estetiği yapılma oranı estetik operasyonlar içinde  birinci sırada gelmektedir.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Burun estetiği yapılma oranı estetik operasyonlar içinde  birinci sırada gelmektedir. Burun yüz içinde ki en çıkıntılı bölge  ve yüz profilinin estetik harmonisini gösteren en belirgin organımızdır. Dolayısıyla burunda oluşmuş olan en ufak bir deformanite kişilerin estetik ve güzellik algısını, hem kendisi için hem de karşıdan bakan için etkilemektedir. Turgut Özal Tıp Merkezi Plastik Cerrahisi Doç Dr. Cemal Fırat burun estetiği ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

BURUN ESTETİĞİNDE  DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ NOKTA NEDİR?

Estetik ameliyatlar giderek yaygınlaşıyor. Türkiye'de de çok yapılmaktadır. Özellikle Avrupa'dan ve Orta Doğu'dan Türkiye'ye çok hasta akımı söz konusu. Burun estetiği, ciddi bir turizm sektörü haline gelmiş durumda. İnsanlar dış görünüşe çok önem vermektedirler. Bu nedenle estetik günümüzde önemli bir konumdadır. Dolayısıyla birçok alan ya da kişi burun estetiği konusuna yönelmektedir.  Burada dikkat edilmesi gereken  en önemli şey bu işi iyi yapan, ehli olan insanlara yaptırılması gerekliliğidir. Bazı insanların vitrinleri çok iyi olup  işleri çok kötü olabilmektedir. Bu durum da ikinci üçüncü  kez bıçak altına yatmaya sebep olabilir. İyi araştırılıp ameliyat olmuş kişilerle görüşülmeli. Her önüne gelene ameliyat olunmamalıdır. Bu işlem basit bir işlem değildir. Bu nedenle en güzel yol ameliyatı işin uzmanı ile tek seferde bitirmektir.

KİMLER BURUN ESTETİĞİ YAPMAMALI?

Özelikle 18 yaş altı gruplara estetik önermiyoruz. Çünkü kişinin yüz gelişimi tam olarak oturmamıştır. Bunun dışında daha önemli başka bir sağlık sorunu yoksa burun estetiğini çok rahat bir şekilde herkese uygulayabiliriz. Burnunda doğuştan anormallikler bulunan, tümörlü hastalıklar da bulunmakta. Yarık dudak, damak dediğimiz deformaniteler var olabilmekte. Bunlarla birlikte olduğu zaman tabi ki erken safhada burun estetiği yapılmaya başlanıyor. Bunlar belirli aşamalarda yapılıyor. Hepsinin belli yaş gruplarına uygun estetik işlemleri bulunmakta. Tabi hedefimiz öncelikle burun fonksiyonu olmalı, arkasından da estetik görüntü olmalıdır.

BURUN ESTETİĞİNİN PSİKOLOJİK BOYUTU VAR MI?

Estetik kaygılı psikolojik sorunlar mevcut. Birde psikolojik sorunlardan kaynaklı psikolojik sorun var. Psikolojik sorunlu hastayı ayırt etmek gerekir. Bu hastaları seçmek önemli bir aşama. Ancak bu tarz hastalara hiç ameliyat yapılmamalı gibi bir tabir kullanmak yanlış olur. Eğer ameliyat yaparsanız kişinin bu kaygısını ortadan kaldırabildiğiniz için birçok ilaçla birçok tedavi ile düzeltemediğiniz bir şeyi güzel bir estetik görüntü oluşturma ile yok edilebilir. Tabi ki hasta seçimi çok iyi analiz edilmeli ve gerektiğinde psikiyatri konsültasyonu mutlaka yapılmalıdır

BURUN ESTETİĞİNDE NASIL BİR YAKLAŞIM İZLENMELİDİR?

Kişiler genellikle hep burun diye gelir. Ama ön plana çıkartan farklı yüz sorunları vardır. Sadece burun ameliyatı yapmak yeterli olmayacaktır. Yanak çöküklüğü olduğu zaman, elmacık kemikleri çok belirgin değilse burun daha ön plana çıkıyor. Ya da göz altı oyukları varsa veya dudakları inceyse siz çok güzel burun yapsanız da o yüze uymaz. Yüz estetiği bir bütündür ve sadece burun olarak değerlendirmek yetmeyebilir. Örneğin yüzün yeniden canlandırılması, yüzde olabilen çökmelerin giderilmesi, sivilce ve benzeri izlerin silinmesi, gözaltı kaş vs bölgelerin sorunlarının giderilmesi dudak dolgunluğu veya sarkıklığı ya da kulak ve göz kapağı ile orantılı görünüm gibi daha sayamadığımız onlarca önemli estetik ünitelerin beraber değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde yüzde total bir bütünlük yakalanmalıdır. Burun ameliyatlarında belki de anlaşılmayan budur. Bu nedenle birçok rinoplasti işleminde sadece burun ameliyatı yapmak sorunu çözmemektedir. En çok bu sebeple mükerrer ameliyatlar yapılmakta.  Daha önce farklı farklı yerlerden ikinci, üçüncü ve daha fazla sayıda ameliyat olup bize gelen hasta sayısı oldukça fazladır. Belki de bir plastik cerrahisini diğerlerinden ayıran bu özelliktir.  İkinci ve üçüncü ameliyatlar daha zor olmaktadır. Dokunun mukaviliyeti değiştiği için çoğu kişi başkasının yaptığı işe dokunmak istemez. Ama Turgut Özal Tıp Merkezi'nde plastik cerrahiler olarak bunu yapmaktayız.

UYGULANAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Öncelikle bu ameliyatta hasta sıkıntıları dinlenmeli. En önemli sorun ön plana çıkartılmalıdır. Fonksiyonel bir sorunu var mı, nefes alma güçlüğü var mı, onu etkileyen başka patolojisi var mı, uyku apnesi gibi bir sorunu var mı  gibi altta yer alan bir rahatsızlığı olup olmadığı araştırılır. Fonksiyonel sorunu geçtikten sonra kişinin en çok şikâyet ettiği kısmı dinliyoruz. Temel prensip yapacaklarımız arasında hakkında gerçekçi olmaktır. Yani siz hastaya ne yapacağınızı kafasında canlandırıyorsunuz. Beklentisini yükseltirseniz sonra büyük sorun olabilir. O yüzden yapılacaklar net ortaya koyulmalı. Hasta ne yapılacağını fotoğrafı üzerinde yapılmasını istediğinde bunu pek yapmıyoruz. İnsan heykel değildir. Yapılan her şey bir iz bırakabilir. Bu nedenle kabaca şeklini tarif ediyoruz. Genel anestezi altında ön hazırlık yapılır. Ameliyatı lokal yapmıyoruz. Hastayı mutlaka uyuturuz. Bizim için daha konforlu bir ameliyattır. Anestezi işlemleri testleri yapıldıktan sonra bunların fotoğrafları çekilir. Yedi farklı profilden çekilip karşımıza konulur. Ameliyat ortalama bir buçuk saat sürmektedir. Ameliyattan çıktıktan sonra silikon tampon bulunmakta ve burnu tutan atel dediğimiz bir alçısı bulunur. Ekstra burun uçlarına iki tampon koyulur. Üçüncü günde uç tamponlara anılır. Birinci haftasında tüm alçısını ve dikişlerini alıyoruz. Tamponlara karşı bir korku var ama biz silikon kullandığımız için bunların yapışma kanama gibi riski yoktur. Bu süre içinde hastaya solüsyonlarla bakım veriyoruz. Amaç;  burnun kuru ve temiz olması. Ardından daha küçük ikinci bir alçı yapılır.12-15 gün civarında hasta alçılı durmuş oluyor.

BURUN ESTETİĞİ YAPILDIKTAN SONRAKİ ÖNERİLER

En önemli aşama hastanın solüsyon vb. gibi verilen ilaçları kullanmasıdır. Hapşırırken ağzınız mutlaka açık olmalı. Günlük çok fazla aktivite yapılmamalı. Yatarken sırt üstü yatmasını tavsiye ediyoruz. Hastanın ağzını çok açmasını gerektiren şeyleri yememesini öneriyoruz. Yumuşak gıda alınmalı. Bundan sonra ki süreçte bir süre sümkürmesini önermiyoruz. Çok fazla masaj önermiyoruz, elini alıştırmamalı. Bir süre sonra alışkanlık olabiliyor. Altı hafta boyunca gözlük önermiyoruz. Güneşten korunmasını tavsiye ediyoruz. Ortalama kasların yüz mimiklerinin oturması altı hafta gerektirir. Öncesinde fonksiyonu olmayan çalışmayan bir burundur. Kişiye ait değilmiş gibi bir gelir. Bu neden bu süre içinde dikkat edilmesi gerekir. Şenay DEMİR - TÖTM Sağlık Haberciliği Birimi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN