Malatya Türk Ocaklarında Deizm ve Açmazları Konulu Konferans

Türk Ocakları Malatya Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen Ocakbaşı Sohbetleri kapsamında Doç. Dr. Hamdi Onay'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Deizm ve Açmazları' konulu konferans düzenlendi.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Türk Ocaklarından “Deizm ve Açmazları” konulu konferans

Türk Ocakları Malatya Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen Ocakbaşı Sohbetleri kapsamında Doç. Dr. Hamdi Onay’ın konuşmacı olarak katıldığı “Deizm ve Açmazları” konulu konferans düzenlendi.

Şehit Mürsel Karataş Konferans Salonu’nda gerçekleşen sohbette konuşan Doç. Dr. Hamdi Onay, “Müslüman Türk’ün, inançları oturmuş bir milletin Deizme çok fazla iltifat etmeyeceğini, zaman zaman böyle moda fikirler ortaya çıksa da, su akıp mecranı bulur, kabilinden bu gençler arasında da  bu kıvılcımın söneceğini, Müslüman Türk’ün imamlı,  ahlaklı nesiller olarak  yoluna devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Doç. Dr. Onay şunları söyledi, “Türkiye’de anlatıldığı, ya da abartıldığı kadar böyle bir şey yok. Türkiye’de son zamanlar da yavaş yavaş İslamiyet’in gençler arasında makes bulması, gerçek bilgilenenlerin sayısının artması, İslamiyet’i temsil ediyoruz diyenlerin yanlış davranışları, kitaplar arasındaki yetersiz bilgiler, okullarda öğretmenlerimizin yada idarecilerin öğrencilerin sorularına yeterince cevap vermemesi veya bastırması, dolayısıyla bu tür zaman zaman istenmeyen şeyler olabilir. Ama bu aslında Deizme kaçış değil, birilerinin dayatmalarına, yanlış inançlarına bir protesto da düşünüyorum, Öyle çok da gençleri suçlamamak lazım. Netice de onların yolunu açmak, önünü aydınlatmak bizim görevimiz, biz yetişkinlerin görevidir.”

 Doç. Dr. Hamdi Onay konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bir kere inanç bakımında Deizm temel bir inanç. Yani fıtri bir inanç, tabi din. Bu her insanda vardır ve her dindarlığın başlangıcı bu tabi dindarlıktır. Ama İslamiyet gibi, ya da tabi dindarlıktan kurumsal dine geçiş olduktan sonra geriye dönüşü olmaz. Bugün İslamiyet en canlı haliyle milletimiz arasında da, diğer İslam ülkeleri arasında da en ileri boyutlarda yaşanıyor, dolayısıyla bu akıcı yıkımlar yada bir yerlerde tetiklenen yanlış düşünceler sonunda izale olmaya mahkumdur. İslamiyet’in vahyedilmiş bir din, Yüce Allah’ın korumasında olması sebebiyle de belli kimseler yanlış yapsa da o dinin eskimesi, pörsümesi yada yanlış yerlere kanalize edilmesi mümkün değildir.  Bu gençler arasında da daha güçlü bir anlayışla,  kavrayışla ortaya çıkacaktır. ‘İleri yaşta dini en iyi ben biliyorum’, yada ‘din bizden sorulur’ diyenlerin yanlış tutum ve davranışları bu tür sosyal yada gençler arasında yanlış fikirlerin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla toplum önderleri bu öğretmenler olur, valiler olur, devlet adamları olur, daha tutarlı, daha akılcı, daha insaflı, daha bilgili olmak zorundadır.”

Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı Nadir Günata; “Bir kötü fikir ve  kötü hareket yaygınlaşmadan başında bu ii söndürmek için biz mücadele ediyoruz.” diyerek, Malatya’da Deizm konusunda gençlerin bilgilendirilmesi ve toplumun aydınlatılması için bu konuda bir konferans düzenlediklerini belirtti. Günata, Deizm konusunda çeşitli toplantı ve konferanslar düzenleyerek bu konuda toplumu aydınlatma görev ve sorumluluğunu yerine getirmeye çalışacaklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN