Mağaza ve İşletmelerde Türkçe Kullanımı İle İlgili Açıklama

Son yıllarda bütün şehirlerde, ilçelerde ve hatta köylerde bile yabancı sözcüklerle donatılmış tabelalar görmekteyiz.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Son yıllarda bütün şehirlerde, ilçelerde ve hatta köylerde bile yabancı sözcüklerle donatılmış tabelalar görmekteyiz. Dilde başlayan bu yozlaşma ve yabancılaşma sadece dille sınırlı kalmayarak zamanla bütün değerlerin yok olmasına ve milli birliğin telafisi imkânsız zararlar görmesine sebep olmaktadır. Türkiye’de dilin kullanımı konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Unutulmaması gerekir ki, dil bir ülkenin kimlik kartıdır. Kimliği bozulan ülkeler sömürge olmaya mahkûmdurlar.

Artık günümüzde yaşı belli bir sınıra gelmiş büyüklerimiz cadde ve sokaklarda gördükleri mağazaların isimlerini okuyamıyor ve anlayamıyorlar. Bir anlamda uğruna her türlü fedakarlığı yaparak canlarından aziz gördükleri vatanlarında kendilerini yabancı gibi hissetmektedirler. Yetkili ve ilgili kurumların bir an önce harekete geçerek insanlarımızın beklentilerine uygun tedbirler almaları zorunluluğu vardır.

Bu konuda en büyük sorumluluk yerel yöneticilerimize ve sivil toplum kuruluşlarına düşmektedir. Sivil toplum kuruluşlarımızın konunun ehemmiyeti ve önemini dikkate alarak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını harekete geçirerek gerekli tedbirleri almaları noktasında çaba göstermeleri gerekmektedir.

Bizler Türk Ocağı Malatya Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri olarak dilin bir ülkenin birliğinin ve bağımsızlığının en önemli simgesi olduğuna inanıyoruz. Cadde ve sokaklarımızdaki işletmelerin tabelalarında yer alan yabancı kelimelerin kullanımına izin veren belediyelerimizin bu konuda daha duyarlı davranarak sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmelerini, yabancı kelimelerden oluşan işletme adlarının ve ticaret unvanlarının kullanımını caydırıcı, tabelalarda Türkçe kelimelerin kullanımını teşvik edici tedbirler almalarını beklemekteyiz.

Yönetim kurulu olarak aldığımız bu kararın Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimlerine iletilmesi için girişimlerimizi başlatıyoruz. Türk’ün has ocağı olan Türk Ocağı Malatya Şubesi olarak her geçen gün daha çok örselenen milli kültür ve değerlerimizin başında gelen dilimizle ilgili göstermiş olduğumuz bu hassasiyetimizin ilimizin her yanına yayılacağını, yabancı ve anlamsız kelimelerle işgal edilmiş sokaklarımıza dilimiz Türkçe’nin hakim olması için bir seferberlik başlayacağını umuyoruz.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN