Keskin Tam Çalışma Ve Faizsiz 100 Bin TL Destek İstiyoruz

AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ve oda başkanlarını ziyaret ederek, bir araya geldi. Yapılan toplantının ardından esnaf ziyaretinde bulunuldu.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Esnaf Sarayı’nda yapılan toplantıya MESOB Başkanı Şevket Keskin, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Oda Başkanları, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Rıdvan Budak, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci, AK Parti Kadın Kolları başkanı Özlem Pelitoğlu katıldı.

Ziyareti için Milletvekili Öznur Çalık’a teşekkür eden Keskin, “Esnaf ve sanatkarımıza verilen 3 ile 5 bin TL arasındaki desteğin AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu’na götürülmesinde ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a arz edilmesinde,  İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya iletilmesinde Malatya Milletvekilimiz Öznur Çalık’ın önemli katkısı bulunmaktadır.  Öznur Çalık, Türkiye genelinde esnaf camiasında esnafın sorunlarıyla yakından ilgilenen bir milletvekilimiz olarak tanınmaktadır.  Kendilerine teşekkür ediyorum. Milletvekilimiz Öznur Çalık, esnaf ve sanatkâr camiasına büyük destek veriyor.” dedi.

-“Tam çalışma ve faizsiz 100 bin TL destek istiyoruz”

Esnaf ve sanatkarın 2023’e rahat bir şekilde girebilmesi için desteklenmesini şart olduğunu belirten Keskin, “Pandemi sürecinde biz şunu söyledik;  esnaf ve sanatkarlarımız 30-40 yıl devletin bize yüklemiş olduğu bütün yükümlülükleri tamamen yerine getirdik. Esnaf ve sanatkar Ahilik kültüründen geldiği için hiçbir zaman devletin malı deniz anlayışı içinde olmamıştır.  Devletin de 15 ay esnaf ve sanatkara bakmasını istedik. Elektrik, su, vergi, emlak gibi vergilerin alınmamasını istedik.  Bu bizim tamamen hakkımızdı, ama verilmedi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın  sorunlar kendilerine arz edildiğinde sorunları çözmek için elinden geleni yaptığını çok iyi biliyorum. Borçları öteleme ile borçları geri atma ile bu zorlu süreci atlatamayız. Çünkü esnaf ve sanatkârın geliri yok, gideri çok. Ama gelir yok.  Birçok esnafımız yaklaşık 15 aydan beri kapalı bulunmaktadır. Bu meslek dalları  hoşumuza gitmeyebilir. Ama meslekleri bu,  ekmek paraları  bu.  Şimdiye kadar açılmamış olan meslek dallarının da biran önce faaliyete geçmesini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan Cumartesi ve Pazar   günleri de  dahil olmak üzere  bir daha kısıtlama ve kapanma olmadan, tam çalışma dönemine geçilmesini talep ediyoruz. Hükümetimizden ikinci beklentimiz,   talebimizin de  milletvekilimiz  Öznur Çalık tarafından takip edileceğini biliyorum; esnaf ve sanatkara en az 50 ile 100 bin TL faizsiz, bir yıl ödemesiz, kredi desteği istiyoruz.  Böyle bir kredi imkanı olmazsa esnaf ve sanatkarın bu süreci atlatabilmesi çok zor. 2023’te esnafın rahat bir nefes alabilmesi için böyle bir desteğin verilmesi şarttır.” ifadelerini kaydetti.

Ekmeğe yapılan zammın yüzde 17 olduğunu aktaran Keskin, “Esnaf zam yaptığı zaman herkes bağırıyor, ‘esnaf zam yaptı’ deniliyor.  Zengin zam yaptığı zaman ise ‘fiyat ayarlaması’ diyorlar. Ekmeğe rayiç verdiğimizde unun çuvalı 90 TL.  Bugün 170- 180 TL’ye kadar yaklaşmış. Maliyetlere yüzde 265 oranında zam gelmiş.  Esnaf olarak ekmeğe yaptığımız son zam oranı yüzde 17’dir. Çünkü 30 gramda artış yapıldı. Sadece un fiyatı değil, primler var, maaşlar var, kira var,  elektrik var, su var,  çok sayıda gider var. Esnaf ve sanatkarın çıktısı var, girdisi yok.” şeklinde konuştu.

-“Nasılsınız, diye sormayın, “Borcunu ödeyebiliyor musun’ diye sorun”

Keskin, “Bütün siyasetçilerin ağzında esnaf var, ama gönüllerinde esnaf yok.  Esnafa  selam veriyorlar “Selamünaleyküm”,  esnaf selamı alıyor “Aleykümselam.  Siyasetçi soruyor “Nasılsın, iyi misin”, bizim esnaf da cevap veriyor;  Ahilik kültüründe yetiştiği için “Allah razı olsun, çok iyiyiz” diyor. Ama “Derdin nedir, borcunu ödeyebiliyor musun? Çocuğuna ekmek götürebiliyor musun?”  Bunları kimse sormuyor.” diye konuştu.

Keskin; “Cumhurbaşkanımızdan randevu talep ediyoruz”

Keskin şöyle devam etti; “‘3-5 bin TL verdik, al bu iş bitti’, demekle olmaz. Büyük bir destek verilmesi şart.   Esnaf ve sanatkar camiası  sayın cumhurbaşkanımızı seviyor.  Bugün perişan olmuş, reisten başkasını da  gözü görmüyor. Bu durumu göz ardı etmemek lazım.  ‘Bunlar nasılsa bize oy veriyor, vur abalının sırtına.’ Böyle bir şey olmaz. Alanda olan biziz, sokakta olan biziz, sorunları birebir yaşayan da biziz, bu nedenle sorunlarımızı biz direk Sayın Cumhurbaşkanımıza kendimiz anlatmak istiyoruz. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep ediyoruz.”

-Evren, “Sicil affı için teşekkür ediyoruz”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, sicil affının çıkması için yoğun girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, çıkarılmış olmasından dolayı memnun olduklarını kaydederek, “Hem, hem de koronavirüs nedeniyle mağdur olan esnafımız için yapılacak olan en önemli çalışmalardan birisi de sicil affının çıkarılmasıydı. Çünkü esnafımız mağdur olmuş, ayakta kalabilmesi için kredi alması gerekiyor, ama banka kredi vermiyordu. Sicil affının çıkarılmasından dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca bütün hammaddelere yüzde 30 -40 oranında zam gelmiş. Mobilyacı, keresteci esnafımız, demirci esnafımız çok mağdur durumda. Ham madde fiyatlarına gelen zamların kontrol ve denetlenmesini istiyoruz” dedi.

 -Milletvekili Çalık; “Kayısıda bu seneki hedefimiz 500 milyon dolar ihracattır”

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Yıllara mahzar esnafın sesine kulağını hiç kapatmamış, esnaf dostu, çıraklıktan, kalfalıktan, ustalıktan anlayan usta bir Cumhurbaşkanımız var. 2 milyon esnafın her birinin tek tek gönlüne girmiş olan bir Cumhurbaşkanımız var.  Olağanüstü durumlar ve koşullar yaşandığında da, tüm seçimlerde, olağanüstü durumlarda, 15 Temmuz başta olmak üzere, milletimizi, ezanımızı, bayrağımızı sekteye uğratacak her durumda, her saldırıda esnafımızda göğsünü siper etmiştir.” dedi.

 Malatya’ya sadece 2021 yılında 70 milyon TL tutarında okul yapılacağını, depremde de yıkılan okullar dahil olmak üzere toplam 1244 adet derslikten oluşan anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise yapılacağını belirten Çalık, Battalgazi Devlet Hastanesi’nin Ağustos ayı sonuna yetiştirileceğini ve Malatya’da 13 ilçenin de devlet hastanesine kavuşturulduğunu kaydetti.

Çalık şöyle devam etti; “20 yıllık siyasetinde ‘En önemli işin nedir’ diye sorsalar; benim için siyasetimin nişanesidir, Malatya'daki kayısı üreticimizin, çiftçimizin alın terinin, değer kazanmasıdır, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni kayısıyı almasıdır, muhteşem bir iştir. 13-24 TL’ye giden kayısı, geçen sene en ucuzu 21 TL’ye gitti. 35 TL’ye, 40 TL’ye kayısılar satıldı. Bu seneki hedefimiz 500 milyon dolar ihracattır. Şu anda bile 21-22 TL’ye kayısını gittiğini söylüyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisimiz kapıda bekliyor. Çiftçimizin endişe ettiği anda, ürünümüz değersiz dediği anda Toprak Mahsulleri Ofisi hemen ürününüzü alacak..”

Malatya’ya 2 bin 500- 3 bin kişilik istihdam sağlayacak olan Tekstil Kent Projesini hayata geçireceklerini belirten Milletvekili Çalık, “Muhteşem bir proje. İlçe bazlı,  ilçelerimizdeki gençlerimizin, şehirde gelip işsiz gezmelerine engel olacak bir proje. Battalgazi’de 400-500-600, ikinci etapta da var, bine kadar çıkaracağız, Pütürge’de 400, Darende’de 500, Akçadağ’da 500 kişinin istihdam edileceği Tekstil kentler inşa ediyoruz. Bu ne demek? Fabrikaları kuruyoruz, yatırımcılara diyoruz ki gelin makinelerini kurun, servis ücreti ödemeden gençler gelip orada çalışsın. Yeşilyurt’ta 1. Organize sanayi Bölgesinde 1.500 kişilik kuruyoruz. Tekstil Kent, 1 yıl içerisinde hayata geçirilecek.” diye konuştu.

Hekimhan ve Kuluncak ilçelerinin doğalgaza kavuşacağını belirten Çalık, esnaflara verilen desteklerle ilgili olarak ise, “2020 yılında TESKOMB aracılığıyla Malatya’da 3 bin 275 esnaf ve sanatkarımıza 158 milyon 700 bin TL faizsiz kredi verilmiş, Doğrudan Halk Bankası aracılığı ile faizsiz kredi kullanan esnaf sayısı 4 bin 045 kişi olup toplamda 202 milyon faizsiz kredi kullandırılmıştır. Halkbank ve kooperatiflerimiz aracılığıyla toplamda 7 bin 320 kişiye 360 milyon 700 bin TL faizsiz kredi verilmiştir. Vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, idari para cezaları, kredi sicil affı, sigorta primleri, KYK borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun Resmi Gazete'de geçen hafta içerisinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla özellikle esnaf ve sanatkarları rahatlatacak; karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin olumsuz kayıtlarının belli koşullarla silinmesini içeren sicil affı getirildi.” dedi.

Yapılan toplantını ardından Çalkı, Keskin ve Evren esnaf ziyaretinde bulundular.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN