İki Bilim İnsanı Kurumsallaşmanın Önemini Anlattı

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Adıyamanlılar Vakfı’nın düzenlediği programa katılan Türkiye’nin yetiştirdiği saygın bilim adamlarından Hacatepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aytaç Açıkalın ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Çiçek, Adıyamanlı işadamlarına kurumsallaşmanın önemini anlattılar.

Adıyamanlılar Vakfı konferans salonunda düzenlenen panele Adıyamanlılar Vakfı Genel Başkanı Ramazan Aksoy, Vakfın bir önceki başkanı ve Mütevelli heyet Üyesi Ömer Özkartal, bazı vakıf yöneticileri ve değişik sektörden çok sayıda işadamı katıldı.

Her Şirket Sahibi Kurumsal Olmak Zorundadır

Kurumsallaşma nedir? Kurumsallaşmanın önemi nelerdir? Bu konuda nasıl bir süreç alınır? Nerede ve nasıl başlanır? Bütün bu sorulara açıklık getiren Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Çiçek, büyük hedeflere kilitlenen ve geleceğe yön vermek için yola çıkan her firma uzun süre ayakta kalabilmesi için kurumsallaşmak zorunda olduğunu söyledi.

Kurumsallaşmanın ana arterleriyle ilgili konulara değinen Çiçek, “Kurumsallaşmaya gitmeden önce şirket olarak durum tespiti, karar mekanizması, Swet analizi, stratejik yönetim, misyon ve vizyon ile ilgili konuları masaya yatırması gerekir. Kurumsallaşma demek kişilere endeksli çalışmamak demektir. Sistematik bir çerçevede biri olmasa da işler aksamadan ve bu işlerin başkaları tarafından yürütülmesi demektir. Kurumsallaşma demek, sistematik çalışma, uzman personel, standart prosedürlerin olması, kişilerden bağımsız, işi bilen uzmanlardan oluşan bir yönetim anlayışı ile idare etmesi demektir.  Aynı zamanda çalışanı ödüllendirmek, çalışmayanı ile yollarını ayırmak

demektir. Bütün bunları yaparken de asla kurumsal kültürünü ihmal etmemek lazım. Gelen müşteriyle yakın ilgi ve alaka göstermek ve onlara değer vermek gerekir” şeklinde konuştu.

Birlikte Çalışma Ahlakı Çok Önemlidir

Kurumsallaşmada insan kaynağının gelişimi ve önemi ile ilgili bilgiler veren Hacatepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aytaç Açıkalın, “Ne iş yaparsanız yapın her şeyin başı insan kaynağı olduğunu unutulmaması gerektiğini söyledi.  

Açıkalın, “Başarılı olan kurumsal firmaların en önemli nedenlerden biri de adama göre iş vermek olmuştur. Siz adama göre iş verirseniz asla sıkıntı çekmezsiniz. Her şeyden önce birlikte çalışma ahlakı çok önemlidir. Gece yarısına kadar o buharın ve toz toprağın içerisinde çalışanların hakkını kısmadan zamanında öderseniz beklenen çok daha iyi verim alırsınız. Deneyim saygıya değer bir şeydir. Ama öne geçilmeyecek bir şey değildir. İnsanoğlu olarak hayatımızda bazı şeyleri silmeyi de öğrenmemiz lazım. İnsan geleceği kabul edebilmesi için geçmişin büyük kısmından vazgeçmek zorundadır.

Toplumsal yapının üç yönde görünümü vardır. Bunlar düzen, karmaşık ve düzensizliktir. İnsanlara yetki verirseniz kendini yetiştirir vermeseniz kendini nasıl yetiştirecek? Şunu unutmayalım ki hiçbir ölçü mükemmel değildir. En hayati keşifler bile çoğunlukla kendi uzmanlık alanlarının normal sınırları dışına çıkıp, dolaşırken kaybolan eserlerin eserleridirler” diyerek, bu önemli panelin düzenlenmesinde emeği geçen Adıyamanlılar Vakfına teşekkür borçlu olduğunu söyledi.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Adıyamanlılar Vakfı Genel Başkanı Ramazan Aksoy, panelde değerli hocaların anlatımlarıyla son derece önemli bilgiler edindiğini belirterek, panelistçilere ve bütün katılımcılara teşekkür ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Adıyamanlılar Vakfı bir önceki dönem Başkanı Ömer Özkartal ise, kurumsallaşma ile ilgili masaya yatırılan bu önemli konunun gerek işverenler ve gerekse çalışanlar açısından son derece önemli bir konu olduğunu ve bunu tarihi bir milat olarak algıladığını belirterek, herkese teşekkür etti.

 

Haber: Abdulkerim SONKAYA

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN