CHP'Lİ Ağbaba Sağlık Bakanlığı Verilerindeki Çelişkiyi Gösterdi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Sağlık Bakanlığı'nın düzenli olarak yayınladığı COVID-19 raporlarında vefat sayılarının halktan gizlendiğini ifade etti.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Basın açıklamasında Sağlık Bakanlığının Ağustos ayı haftalık raporlarının, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve belediyelere bağlı Mezarlık İşleri Müdürlüğünün verileriyle çeliştiğini ifade eden CHP’li Ağbaba, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya rakamlardaki çelişkilerin nedenini sordu.

Malatya iline ait grafik ve istatistikleri paylaşan CHP’li Ağbaba, basın açıklamasında şunları ifade etti:

SAĞLIK BAKANLIĞININ VERİLERİNDE SADECE GÜN, AY VE YIL DOĞRU!

“Türkiye’nin pandemiyle mücadele sürecinde yurttaşlarımız, ne yazık ki, kaderine terk edilmiş durumdalar. Maskeyi dahi bedava dağıtamayan iktidar, önce pandemi üzerinden partimizi ve belediyelerimizi hedef aldı, şimdi de ekonomik krizi bastırmak için pandemiyle mücadeleyi tümden bıraktı. Koronavirüs rakamlarına baktığımızda devletin neredeyse tüm kurumlarının birbirinden farklı açıklamalar yaptığını görüyoruz. Bakanlık farklı bir şey söylüyor; TÜİK, valilikler, belediyeler, en önemlisi doktorlar ve hastaneler farklı şeyler söylüyor. Bizim derdimiz tartışmak değil; önce halkımızın sağlığı, sonra şeffaflık. Ancak Sağlık Bakanlığının verilerinde sadece gün, ay ve yıl doğru olunca, halk sağlığı için doğruları açıklamanın elzem olduğunu düşünüyoruz.”

MALATYA’DA VEFAT SAYISINDA OLAĞANDIŞI BİR ARTIŞ VAR!

“Türkiye İstatistik Kurumu ve Malatya Belediyesi’nin rakamları karşılaştırıldığında, Malatya’da 2015’ten bu yana Ağustos ayı için ortalama vefat sayılarının 376 olduğu; ancak bu yıl pandemiyle birlikte bu sayının 500’e çıktığı görülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerinde ise 3 ila 30 Ağustos tarihleri arasında Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illerinde 23 hastanın korona nedeniyle vefat ettiği açıklandı. Bu yıl sadece Malatya’da vefat sayısında olağandışı bir artış varken, nasıl oluyor da Ağustos ayında tüm bu sekiz ilimizde 23 yurttaşımız vefat etmiş oluyor, anlamak ve açıklamak mümkün değil. Malatya’da doğal ölüm hızı bir anda yüzde 30 artmış olabilir mi? Elbette hayır. Sağlık Bakanlığı açıkladığı verilerle halka alenen yalan söylüyor, yanlış bilgi veriyor ve pandemiyle mücadele sürecini şeffaflık uzak tutumuyla baltalıyor.

İŞTE CHP’Lİ AĞBABA’NIN PAYLAŞTIĞI TABLO VE GRAFİK

 

 

Tarih

İBBS* – Ortadoğu Anadolu

(Covid-19)

Malatya

(Tüm Vefat Sayısı)

03-09 Ağustos

7

94

10-16 Ağustos

5

97

17-23 Ağustos

4

126

24-30 Ağustos

7

140

03-30 Ağustos

23

457

              

     * Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS)

     ** Ortadoğu Anadolu iller: Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri

      * 2015-2019 arası Ağustos ayı vefat sayıları TÜİK’ten alınmıştır.

      ** 1-31 Ağustos tarihlerinde Malatya’da toplam vefat sayısı 499’dur.

      *** 2020 vefat sayısı Malatya Belediyesi Mezarlık İşleri Müdürlüğü’nden alınmıştır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN