Başkan Kazgan, Akçadağ Kömbesinin Açılımını Yaptı

Akçadağ Belediyesi olarak 'Akçadağ Kömbesi' için Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret alma noktasında C2018/I00 başvuru numarası ile...

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Başvuru No: C20I8/I0O Başvuru Tarihi: 27.04.2018 Coğrafi İşaretin Adı: Akçadağ Kömbesi Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Akçadağ Belediyesi olarak “Akçadağ Kömbesi" için Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret alma noktasında C2018/I00 başvuru numarası ile 2,5 yıl önce yapmış olduğu başvuru sonuçlanmıştır. Yapılan değerlendirme neticesinde Akçadağ Kömbesi Türk Patent ve Marka Kuruntunun 15.01.2021 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı Bülteninde de yayınlanarak 3 aylık askı süreci başlamıştır. Askı sürecinin bitmesi ile birlikte Akçadağ Kömbesi Tescil Belgesi alarak ürünümüz Coğrafi İşaret olarak tescillenecektir.

Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi İşaret türleri Meşe adı ve Mahreç İşareti olmak üzere ikiye ayrılır. Akçadağ Kömbesi bu anlamda Mahreç İşareti ile Coğrafi İşaret alan bir ürünümüzdür.

Akçadağ Kömbesine Coğrafi İşaret alarak; Yerel üretim ve kırsal kalkınma desteklenecek, Geleneksel ürünümüzün ürün kalitesi artırılacak ve aynı zamanda ürün taklitçiliğinin de önüne geçilmiş olunacaktır.

Akçadağ Kömbesi üretimi ile birlikte satışa sunumunda ve tanıtımında ambalaj halinde üzerinde ürünün adı ve mahreç işareti amblemi kolayca görülecek şekilde bulundurulacaktır.

Akçadağ Kömbesinin hazırlanmasında kullanılan malzemeler (1 Tepsi);Pişirmede, sac veya teşt olarak adlandırılan ve yaklaşık I m çapındaki bakır leğen, Akçadağ ilçesinde yetişen ve halk    arasında "kunduru" buğdayı olarak bilinen buğdayın, taş değirmende orta hızda    ezilip kabuğu alınmadan öğütülmesiyle elde edilen kepekli esmer un,

Akçadağ Kömbesinin hamuru 2 kg un,1 yemek kaşığı tuz ve 3 litre su, Akçadağ Kömbesinin iç harcı; iç yağı ve kuyruk yağıyla hazırlanan I kg kavurma ve ya 1 kg kavrulmuş kıyına, 100 g r kavrulmuş tın, 250 g tereyağı ve talebe göre I su bardağı ceviz içi,

Akçadağ Kömbesinin hamuru, yukarı belirtilen malzemelerle hazırlandıktan sonra yufka şeklinde açılır. Açılan hamurun yarısı, sac veya teşt olarak adlandırılan ve yaklaşık l m çapındaki bakır leğenin üzerine serildikten sonra üzerine önce eritilmiş tereyağı sürülür sonra kavurma veya kavrulmuş kıyma ile hazırlanmış iç harç konur. Talebe göre ufalanmış ceviz içi de eklenebilir. Harcın üzerine hamurun diğer yarısı serilip üzerine tereyağı sürülür. 

Kömbenin hava alması için delikler açılır. Hamurun üzerine çeşitli şekiller yapılıp dilimlerin yerleri hafifçe belirlenir. Hamurun üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası, yarım çay bardağı su karışımı sürülür. Daha sonra sac veya teşt kor haline gelmiş odun ateşi üzerine konup üzeri bit sini ile kapatıldıktan sonra bu sininin üzerine de kor halindeki odun koyularak pişirilir Pişirme işlemi odun ateşinin yakıldığı büyük fırında da yapılabilir. Akçadağ Kömbesi piştikten sonra 6x6 cm veya 6x8 cm boyutlarında dilimlenerek sunumu yapılır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN