Başkan Dağ'dan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Işıkgece 'ye Ziyaret

Başkan Dağ'dan Tarım Ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece'ye Ziyaret.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Anadolu Basın Birliği Malatya Şube Başkanı Zeki Dağ Ankara’da bazı ziyaretlerde bulunarak, Özelikle Malatya Sultansuyu Harası ve ilgili bazı bölümlerinin İhale yoluyla özeleştirilmesi gibi konularda çıkan dedikodularla ilgili önemli ziyaretlerde bulunmuştur. 

Başkan Zeki Dağ, Malatya Sultansuyu Harası hakkında yaşanan dedikodularla ilgi bizlerde Ankara’da Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece Hanımefendiyi makamında ziyaret ederek Malatya Sultansuyu Harasıyla ilgili bilgiler aldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece’ye Misafirperverliğinden dolayı teşekkür eden Başkan Dağ, “Bizler Malatya Sultansuyu Harasında yaşanan sıkıntıları ve yine basında çıkan haberlerle ilgili sorularımız olmuştur ve Sayın Bakan yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, bizlere gereken açıklamaları yapmıştır. Bizlere konu hakkında açıklamalarda bulunarak aydınlatma yapan Sayın Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’ye teşekkür ediyoruz” dedi.

Sultansuyu Tarım İşletmesinde yer alan binaların tarihi nitelikte olduğu, deprem performans analiz raporuna dayalı olarak İşletmedeki binaların yıktırılacağı, aslında binaların yıkılarak yenilenmesine gerek olmadığı, İşletmenin özelleştirileceği gibi asılsız iddialarda bulunulması üzerine açıklama yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece ‘' Sultansuyu Tarım İşletmesi hakkındaki çıkan bazı iddialar gerçeklikle bağdaşmamaktadır'' dedi.

Arıcılıktan balıkçılığa, yerel tohumların korunmasından atıkların değerlendirilmesine kadar yaptığı projelerle kamunun dikkatini çeken Sultansuyu Harası hakkında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece, '' Sultansuyu Tarım İşletmesi, Osmanlı Padişahı Abdülaziz döneminde 1865 yılında Sultansuyu Çiftlikat-ı Hümayunu adı ile kurulan Sultansuyu Tarım İşletmesi; ordunun at ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş, Cumhuriyet döneminde at yetiştiriciliğinin yanında damızlık sığır ve koyun yetiştiriciliği faaliyetleri ile bölge hayvancılığının gelişmesine önemli katkılar sunmuş TİGEM'e bağlı önemli işletmelerden biridir'' diye bilgilendirmelerde bulundu.

Yaptığımız görüşmede'' Türkiye'nin en büyük çiftçisi olarak Ülkenin her coğrafyasına dağılmış 17 işletmede bölgeye uygun yüzlerce bitki çeşidi ile üretim yaptıklarını da belirten Bakan Yardımcısı Sayın Işıkgece,'' Sultansuyu Tarım İşletmesi; TİGEM'in safkan Arap atı yetiştiricilik faaliyetlerini 11 aygır, 110 baş ana kadro ile Malatya'da sürdürmektedir. Her yıl elde ettiği ortalama 100 baş tay ile Arap atı yetiştiriciliği ile bu sektörün önemli bir merkezi konumundadır. Ayrıca Türkiye'de sadece 5 adet bulunan boğa sperması üretim merkezinin en büyüğüne sahip olan Sultansuyu Tarım İşletmesinde, Türkiye'de üretilen tüm dondurulmuş boğa spermalarının yaklaşık %35'i karşılanmakta, tesise 2018 yılından itibaren getirilmeye başlanan genetik olarak kendini ispat etmiş boğalar ile sığır ıslahına da büyük katkılar sağlanmaktadır. Son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarla mevcut tarımsal tesisler modernize edilmektedir. Osmanlı döneminden günümüze ata yadigârı at yetiştiriciliği geliştirilirken; ülkemiz sığır varlığının ıslahında önemli bir yeri bulunan üstün vasıflı Boğa Sperması Üretim Merkezi 2012 yılında bu İşletmede hizmete açılmıştır'' şeklinde açıklama yaptı.

Güncel projeler kapsamında; Sultansuyu Tarım İşletmesinde ilave at tavlaları, at sperması üretim tesisi, boğa sperması üretim tesisi yatırımlarının da devam etmekte olduğunu belirten Sayın Işıkgece, “İşletmenin bölge ve ülkemize sunduğu hizmetlerin etkinleştirilerek sürdürülmesi konusunda çalışmalar yapılmakta, diğer taraftan, sertifikalı yulaf ve arpa tohumu üretimi konusunda tohum hazırlama tesis kapasitesinin önümüzdeki yıllarda artırılması hedeflenmektedir” dedi.

Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde gündeme gelen Hippoterapi Merkezi'nin kiraya verilmesi ve binaların yıkımı ile ilgili iddiaların asılsız olduğunu, söz konusu iş ve işlemlerin tamamen açık, şeffaf, ihale mevzuatlarına uygun ve kamu menfaati gözetilerek yapıldığını aktardı.

Kanun gereği ihale ilanı 29.09.2020 tarihinde Basın İlan Kurumuna gönderilmiş ve 30.09.2020 tarihinde BUSABAH gazetesinde ve TİGEM Resmî web sayfasında yayımlanmıştır. İşletmede 15 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen ihale sonucunda kiracı firma ile yapılan kiralama sözleşmesinde; TİGEM işletmeciliği döneminde olduğu gibi Hippoterapi hizmetlerinin ücretsiz olarak devam ettirilmesi, aynı alan içerisinde ilave manej alanlarının oluşturulması, halka verilecek hizmetlerde kalitenin ve tesislerden faydalanan sayısının artırılması, Şehit ve Gazilerin birinci derece yakınlarına % 40 indirim uygulanması gibi bölge halkının tamamının faydasına olacak şekilde düzenlemeler yer almıştır” diye ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN