Araç Takip Sistemi Sayesinde Kaçakçılığa Geçit Yok
Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza Ekipleri, Ankara’da yürüttükleri bir operasyonda transit rejimi hükümlerine aykırı olarak ülke içerisinde bırakılan muhtelif sayıda oto yedek parça ele geçirdi.
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında, çay, kahve, sigara, alkollü içki, elektronik eşya gibi ülke içerisinde bırakılarak iç piyasaya sürülme riski yüksek eşya taşıyan tüm transit taşıtlar, ülkede kaldıkları süre boyunca Araç Takip Sistemi ile uydu üzerinden takibe alınıyor. Aracın güzergah ihlali yapması, uzun süre belirli bir yerde duraklaması veya Araç Takip Sistemi mobil ünitesinin sökülmesi halinde uyarı veren sistem sayesinde araçlar, Bakanlık Komuta Kontrol Merkezi ve gümrük idarelerince 7/24 esasına göre adım adım izleniyor. Transit rejiminin suiistimal edildiğine dair herhangi bir şüphe oluşması halinde ise, Komuta Kontrol Merkezince yönlendirilen Gümrük Muhafaza Mobil Ekipleri araca müdahale ediyor. Bu sayede, araçta bulunan eşyayı iç piyasaya sürüp yerine farklı cins eşya koyarak ülkeden çıkış yapmaya çalışan ve gümrük idarelerini yanıltmaya teşebbüs edenler anında tespit ediliyor.
Bu kapsamda, bir ihbarı değerlendiren Gümrük Muhafaza ekipleri, İngiltere’den deniz yolu ile Pendik Ro-Ro Limanı’na gelen ve kara yoluyla Irak’a geçecek oto yedek parçası taşıyan bir TIR’ın, yükünü ülke içerisinde boşaltacağı bilgisi üzerine harekete geçti.
Bakanlığın merkezi birimlerinin koordinesinde yürütülen operasyonda, öncelikle TIR’a Pendik Limanı’nda Araç Takip Sistemi mobil ünitesi tatbik edildi ve yükün boşaltılacağı yerin tespiti için amansız bir takip başladı.
Yürütülen istihbari çalışmalar sonucunda, yükün Ankara yakınlarında boşaltılacağı bilgisine ulaşılması ve sistem üzerinden, mobil ünitenin Ankara yakınlarında sökülmeye çalışıldığına dair uyarı alınması üzerine, Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Ekipleri derhal olay yerine intikal etti.
Saat 20.30 sularında, TIR’a ve boşaltılan eşyaya ulaşmak için Gölbaşı dolaylarında takibe başlayan Gümrük Muhafaza Mobil Ekipleri, cihazdan alınan sinyalin TIR yerine bir otomobilden geldiğini tespit etti.
Bunun üzerine, mobil ekipler şüpheli otomobili durdurdu ve otomobilin şoförü E.B. derhal yakalanarak sorguya alındı.
Cihazın TIR şoförü A.D. tarafından kendisine verildiğini ve A.D. ile daha sonra buluşacaklarını söyleyen otomobil şoförü E.B.’nin, eşyanın boşaltıldığı yerin tespiti için ekiplerin refakatinde yola devam etmesi sağlandı.
Bu esnada, beklendiği üzere TIR şoförü A.D. otomobil sürücüsü ile irtibata geçti ve otomobili kenara çekmesini, cihazı teslim alacağını söyledi. Cihazı TIR’a yeniden monte ederek, ülkeden çıkışta yapılan gümrük kontrolünde yakalanmayacağını düşünen ve gümrük görevlilerini yanıltmaya teşebbüs eden A.D., ekiplerce olay yerinde kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı.
Yapılan incelemede, araç içerisindeki oto yedek parçalarının transit rejimi hükümlerine aykırı olarak ülke içerisinde bırakıldığı ve yerine aynı ağırlıkta hurda cinsi eşya konulduğu görüldü. Yapılan araştırmalar sonucunda, Bala yakınlarına bir depoya boşaltıldığı tespit edilen eşya, ekiplerin düzenlediği ikinci bir operasyonla iç piyasaya sürülmeden ele geçirildi.
Olay, Bala Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirildi ve şüpheli TIR ve otomobil sürücüleri gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Olay sonucunda, 38 kalem 821 adet muhtelif marka ve modelde oto aksamına, yerine konulan 14 ton 150 kilo hurda eşyaya, kaçak eşya taşımasında kullanılan TIR’a ve otomobile el konuldu. Ortaya çıkartılan kaçakçılığın değerinin ise tam 845 bin TL olduğu bildirildi.